Brasiilia president nimetas Greta Thunbergi «jõmpsikaks», noor kliimaaktivist vastas ründava kõnega (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Kliimaaktivist Greta Thunberg esinemas 11. detsembril Hispaanias Madridis kliimakonverentsil
Kliimaaktivist Greta Thunberg esinemas 11. detsembril Hispaanias Madridis kliimakonverentsil Foto: PAUL WHITE/AP/Scanpix

Hispaanias Madridis kestab kuni 13. detsembrini kliimakonverents, millel osaleb ka noor rootslannast kliimaaktivist Greta Thunberg, keda Brasiilia president Jair Bolsonaro nimetas «jõmpsikaks».

16-aastane Thunberg ei jätnud seda nii, vaid pidas 11. detsembril riigijuhte ja ärimehi ründava kõne, et need isikud otsivad ettekäändeid kliimamuutusega mitte tegelemiseks, teatavad reuters.com ja mtvuutiset.fi.

Greta Thunberg esinemas 11. detsembril Hispaanias Madridi kliimakonverentsil.
Greta Thunberg esinemas 11. detsembril Hispaanias Madridi kliimakonverentsil. Foto: PAUL WHITE/AP/Scanpix

«Arvan, et suurim oht ei ole vähene aktiivsus, vaid see, et poliitikud ja ärimehed loovad pildi sellest, et nad tegelevad kliimamuutusega. Tegelikult ei tee nad mitte midagi, ainult jätavad sellise mulje. Targad inimesed saavad aru, et see on vale,» sõnas Thunberg oma kõnes.

Thunberg jätkas, et kolme nädala pärast on käes 2020. aasta ja algab uus kümnend, kus tuleb midagi ette võtta, muidu ei ole noortel meie planeedil tulevikku.

Rootslanna sõnul on tal olnud võimalus reisida ja oma silmaringi avardada. Samas ta on märganud, et globaalsete probleemidega ei taheta eriti tegeleda ja ka infot selle kohta sageli napib.

Greta Thunberg Hispaanias Madridis kliimakonverentsil.
Greta Thunberg Hispaanias Madridis kliimakonverentsil. Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/Scanpix

«Toon näite. Kui laps seisab teel ja tema poole kihutab auto, siis iga normaalne inimene jookseb lapse juurde ja üritab ta kätte saada enne, kui auto temast üle sõidab. See kehtib ka kliimamuutuse kohta, tuleb hakata kiiresti tegutsema, et päästa mida päästa annab. Kui inimesed ei tea, mis toimub, siis ei saa nad ka riigijuhtidele survet avaldada,» sõnas kliimatüdruk.

Ta jätkas, et üha rohkem on maailmas inimesi, keda teeb kliimamuutus murelikuks ja nad on valmis tegutsema.

«Kõik muutused saavad alguse inimestest. Me ei pea ootama, kui võimud ütlevad, et nüüd tehke seda või seda. Saame muutusega algust teha ise kellegi käsku ootamata. Meie koos oleme suur ja võimas jõud,» lisas Thunberg.

Esinemise alguses rääkis Thunberg väga teaduspõhiselt. Ta rääkis teadusuuringute tulemustest ja süsihappegaasi kontsentratsioonist, mis ohustab maailma. 

Thunberg kutsus riike üles kinni pidama kokkulepitud eesmärgist. Maailma riigid leppisid 2015. aastal Pariisis kokku, et eesmärk on hoida globaalset keskmist temperatuuri alla 2 kraadi ja liikuda 1,5-kraadise temperatuuri suunas. 

Thunberg pidas oma kõne vaid päev pärast seda, kui Brasiilia president teda suges.

Greta Thunberg Hispaanias Madridis kliimakonverentsil.
Greta Thunberg Hispaanias Madridis kliimakonverentsil. Foto: SUSANA VERA/REUTERS/Scanpix

«Greta sõnas, et põliselanikud hukuvad Amazonase vihmametsa kaitstes. Kuidas meedia saab sellisele jõmpsikale sõna anda?» kommenteeris Jair Bolsonaro.

Brasiilia president Jair Bolsonaro
Brasiilia president Jair Bolsonaro Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/Scanpix

Brasiilia president vihjas sellele, et Thunberg on mitmel korral kritiseerinud Amazonases elavate põlisrahvaste vastu suunatud vägivalda. Mõni aeg enne Bolsonaro ja Thunbergi sõnavõtte lasid ebaseaduslikud vihmametsa langetajad maha kaks põlishõimu liiget, kes üritasid neile kuuluvat metsa kaitsta.

Bolsonaro süüdistas varem Hollywoodi staarist keskkonnakaitsjat Leonardo DiCapriot Amazonase metsapõlengute tekkimises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles