USA linna Point Robertsisse pääseb teedpidi vaid Kanadast

Inna-Katrin Hein
Copy
USA-Kanada piir. Pilt on illustreeriv
USA-Kanada piir. Pilt on illustreeriv Foto: /©The Image Works / TopFoto/Scanpix

Ameerika Ühendriikides on linn, kuhu pääseb maanteed pidi vaid naaberriigi Kanada kaudu.

USA loodeosas Washingtoni osariigis asuv Point Roberts on eriline nii sinna sõitmise kui veel mõne teise asja poolest, kirjutab bbc.com. 

1300 elanikuga Point Roberts on väga väike linn, sest pindala on vaid 12,5 ruutkilomeetrit, kuid seal käib üsna palju turiste, keda see ebatavaline enklaav ja sealsed mõõkvaalad huvitavad. 

Point Roberts asutati 1846. aastal USA ja Kanada vahel sõlmitud Oregoni lepinguga. Selle lepinguga määrati kindlaks USA ja Kanada piir, mis kulgeb 49. laiuskraadi, kuid Point Robertsist sai eripiirkond.

Kohaliku ajaloolase Mark Swensoni sõnul oli Point Roberts aastakümneid sõjaväekasarm, kuid 1908 langetas USA valitsus otsuse paigutada sinna sisserändjad, kes olid enamjaolt islandlased.

Kuigi Point Roberts on USA linn, pääseb sinna maad mööda vaid Kanadast. Tee kulgeb läbi Vancouveri, millest Point Roberts on 40 kilomeetri kaugusel.

Reisijatel tuleb sellesse linna pääsemiseks läbida kaks USA-Kanada piiril olevat kontrollpunkti: esimene on sõitmisel USAst Kanadasse ja teine Kanadast tagasi USA poole, et jõuda Point Robertsisse.

Seal on väike lennujaam, kuhu saab maanduda eralennukiga, kuid Point Robertsisse pääseb ka laeva, jahi või paadiga.

1300 elanikuga väikelinnas on paar kauplust, hotell ja mõned söögikohad.

Kuid sel linnal on ka oma ajaleht All Point Bulletin, mida annab välja Pat Grubb koos oma perega.

Linnakeses on kool, kus lapsed saavad õppida kuni 3. klassini. Alates 4. klassist viivad koolibussid õpilased Washingtoni osariigi Blaine’i kooli. Õpilased ületavad koolipäeva jooksul neli korda USA-Kanada piiri.

Sama kehtib ka haiglas ja apteegis käimise kohta, selleks tuleb samuti sõita Blaine’i.

Kuigi kohalikud peavad oma linna suurepäraseks, on sellega seotud jutud ja legendid, mis seda kuigi heas valguses ei näita.

Juttude järgi on sinna asunud uue nime all elama kümned endised kurjategijad. Osa linlasi peab seda tõeks, teine osa aga linnalegendiks. Seni ei ole seal elavate inimeste kohta ilmenud midagi kuritegelikku ja kurjategijatele viitavad jutud ei ole kinnitust leidnud.

Mitmetel kanadalastel on Point Robertsis suvila ja kanadalased käivad seal ka odavat benisiini, alkoholi ja piima ostmas. Kanadalaste tõttu on kohalikes poodides kaupade sortiment suurem kui kohalikud vajaksid.

Point Robertsi kauplustes saab maksta nii USA kui Kanada dollariga.

Paljudel kanadalastel on Point Robertsis postkast ning postkaste on 40 korda rohkem kui seal on alalisi elanikke. Põhjus on lihtne: kanadalasest ostavad USA netipoodidest palju odavat kaupa ja pakk tuuakse postkasti.

Selles piirkonnas on kindlad reeglid, mida saab tuua üle piiri ja mida mitte.

Näiteks ei tohi üle piiri viia terveid küpseid tomateid, kuid viilutatud tomatite viimine on lubatud.

Selline reegel kehtib, kuna see aitab kohalike sõnul kaitsta taimi haiguste ja hävitajaputukate eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles