Maailma vanim peaminister andis maailma noorimale peaministrile nõu

Inna-Katrin Hein
Copy
Malaisia peaminister Mahathir Mohamad ja Soome uus peaminister Sanna Marin (paremal)
Malaisia peaminister Mahathir Mohamad ja Soome uus peaminister Sanna Marin (paremal) Foto: LIM HUEY TENG / LEHTIKUVA/via REUTERS/Scanpix

Soome sai maailma noorima peaministri, kelleks on 34-aastane sotsiaaldemokraat Sanna Marin.

Maailma vanim ametis olev peaminister on 94-aastane Malaisia peaminister Mahathir Mohamad, kes andis Marinile nõu.

«Usume noorte inimeste idealismi, kuid noortel tuleks arvesse võtta ka meie kogemust. Tekib kahe kombinatsioon ja see on hea,» ütles Mohamad pärast seda, kui Reuters küsis temalt Marini Soome peaministriks valimise kohta kommentaari.

Sanna Marini valimine Soome uueks peaministriks on saanud maailmas palju tähelepanu, kuna tegemist on maailma kõige noorema peaministriga.

Soome uus peaminister Sanna Marin.
Soome uus peaminister Sanna Marin. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Mahathir Mohamad sai valimisvõidu selle aasta mais, kuid peaministriametis on ta juba teist korda. Ta oli Malaisia peaminister ka 1981–2003.

Arstiharidusega Mohamadil on seljataga 70 aasta pikkune karjäär poliitikas. Oma esimesel peaministri ametiajal kiideti teda selle eest, et ta muutis Malaisia Kagu-Aasia kõige võimsama majandusega riigiks.

«Riigi isaks» tituleeritud peaministrit on kritiseeritud, et ta kasutab vahel diktaatorlikke võtteid ja on rassist.

Lisaks Malaisia peaministrile võttis Soome uue peaministri Sanna Marini teemal sõna ka USA bändi Rage Against the Machine kitarrist Tom Morello.

USA muusik Tom Morello
USA muusik Tom Morello Foto: ADM/Capital Pictures/Scanpix

Muusik pani Instagrami foto, millel on Soome uued naisministrid, kaasa arvatud peaminister Sanna Marin.

«Need 5 ministrit on naised ja neli neist alla 35-aastased. Loodan, et nende üks põhieesmärk on kliimamuutusega tegelemine,» kirjutas Morello foto juurde.

Marin ütles ühes intervjuus, et on USA bändi Rage Against the Machine  fänn ja nende muusika mõjutas seda, et ta hakkas poliitikaga tegelema.

«Olen seda bändi kuulanud alates teismeeast, nende palades on viiteid poliitikale ja maailma muutmisele,» sõnas nüüd peaministriks saanud naine mõned aastad tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles