Lume alla mattunud ja kuus tundi «surnud» olnud naine ärkas imekombel ellu

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Alajahtunud Audrey Mashi süda hakkas pärast kuuetunnist pausi uuesti lööma.
Alajahtunud Audrey Mashi süda hakkas pärast kuuetunnist pausi uuesti lööma. Foto: Reuters / Scanpix

Kataloonia Püreneedes matkates lumetormi kätte jäänud naise süda hakkas tunde pärast seiskumist taas lööma. Arstid nimetavad naise imelist elluärkamist maailmas enneolematuks.

«Ma ei mäleta sellest nädalavahetusest midagi,» ütles 34-aastane Briti naine Audrey Mash, kelle Hispaania arstid taaselustasid pärast seda, kui naise süda oli rohkem kui kuus tundi tagasi seiskunud, vahendas El Pais.

Barcelonas inglise keele õpetajana töötav naine läks koos abikaasaga 3. novembril Kataloonia Püreneedes asuvasse Vona de Núria mägisesse piirkonda matkama, kui nad jäid ootamatu lumetormi lõksu.

Lumme mattunud Mash kannatas alajahtumise käes ja kaotas enne südame seiskumist teadvuse. 

Kuus tundi hiljem päästis kohalik tuletõrje ja kiirabi naise ja ta viidi Vall d’Hebroni haiglasse, kus ta süda uuesti tööle hakkas.

«See on kogu maailmas erandjuhtum,» ütles Vall d’Hebroni haigla arst Eduard Argudo neljapäeval pressikonverentsil. 

«See on pikim Hispaanias eales registreeritud südameseiskumine,» lisas Argudo.

Audrey Mash koos oma abikaasaga haiglas pressikonverentsil
Audrey Mash koos oma abikaasaga haiglas pressikonverentsil Foto: Reuters / Scanpix

Tänu paljudele vihjetele – sealhulgas telefonikõnedele ja fotodele, mille paari sõbrad päästjatele edastasid – õnnestus tuletõrjemeeskonnal umbes kell 15.40  jõuda piirkonda, kus paar kadus.

Meditsiinikopteri abil Vall d’Hebroni haiglasse toimetatud naisel mõõdeti kehatemperatuuri 18 kraadi.

Haiglasse saabumisel, kell 17.44, pandi patsient kehavälise membraani oksügenatoiini (ECMO) masinasse, mis lihtsustatult öeldes aitab hapnikuga rikastatud verd südamest ja kopsudest läbi pumbata ja soojendab ühtlasi ka verd, mis aitab kehatemperatuuril tõusta.

Kui Mash haiglasse jõudis, polnud tal elutunnuseid, ta süda, neerud ja kopsud ei töötanud. 

Meditsiinitöötajad uskusid aga, et ta võib alajahtumise ravimisel ellu jääda, mistõttu otsustasid nad ühendada ta ECMO masinaga. 

Kui naise kehatemperatuur jõudis 30 kraadini, otsustasid arstid teda elustada, kuid see ei õnnestunud. Tema süda hakkas kell 9.46 uuesti iseseisvalt lööma.

«See juhtum paneb paika tulevikutee: meeskondade koostöö,» ütles tuletõrje eridivisjoni juht Miquel López.

«Nendel koostööpüüdlustel on oluline mõju, ilma nendeta pole spetsialiste, kes oleksid võimelised tegelema selliste juhtumitega nagu käesolev,» lisas intensiivmeditsiini teenistuse juht Antoni Encinas.

Mashil ei esine mingeid neuroloogiliste kahjustuste sümptomeid ja ta on peaaegu täielikult taastunud, välja arvatud tundlikkus ja vähene käte liikumine, mida külm mõjutas. 

Audrey Mash koos abikaasaga haiglas pressikonverentsil
Audrey Mash koos abikaasaga haiglas pressikonverentsil Foto: Reuters / Scanpix

Naine on suutnud pöörduda tagasi oma normaalse elu juurde.

«Läksime sõprade juurde nädalavahetust veetma. Pühapäeval otsustasime hütist, kus ööbisime, kell 7.15, ilma nendeta lahkuda. Ühel hetkel muutus aga lumesadu väga tihedaks. Leidsime kalju ja proovisime seda varjualusena kasutada,» kirjeldas Mashi abikaasa Rohan Schoeman paari matka üksikasju.

«Kui nähtavus paranes, nägin, et meie sõbrad olid püüdnud meiega ühendust võtta. Audrey kaotas teadvuse, nii et proovisin saata oma sõpradele mõned fotod, kus me viibime,» lisas mees.

«Ma ei mõistnud, et mu elu on ohus, kuni leidsin end siit,» rääkis Mash haiglas ärkamise kohta, kust ta 11 päeva hiljem koju sai. 

«Arstiabi on olnud fantastiline,» kiitis naine.

«Võib-olla polnud me nii valmis, kui oleksime pidanud olema, olime hooletud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles