Vahetund.ee toob koolilapsed taas vanade heade mängude juurde

Raadio Elmar
Copy
Kee Abel, Allan Ameljušenko ja Tambet Ind räägivad projektist Vahetund
Kee Abel, Allan Ameljušenko ja Tambet Ind räägivad projektist Vahetund Foto: Raadio Elmar

Kee Abel ja Allan Ameljušenko käisid külas raadio Elmar saates «Päevapüüdja». Juttu oli projektist Vahetund.ee, mis toob koolilapsed taas vanade heade aktiivsete mängude juurde.

Vahetund.ee on heategevusprojekt, mis toob vanad head mängud, kummikeksu ja footbagi, tagasi koolidesse. Projekti algatuse eest hoolitses Tallinn Moon Rotary Klubi, kelle esindajad Kee Abel ja Allan Ameljušenko käisid raadio Elmar saates «Päevapüüdja».

Abel rääkis otse-eetris, kuidas tema omal ajal koolivahetunde veetis. «Mulle meeldisid vahetunnid väga! Mäletan hästi, kuidas mängisin palju keksu. Olid erinevad tasemed, kombinatsioonid ja olin ka päris osav sellel alal,» sõnas ta.

Saatekülalised tõdesid, et tänapäeva laste koolivahetunnid on üksjagu passiivsed ja ühekülgsed, mistõttu nad otsustasid oma Rotary klubi esindusega teemale tähelepanu pöörata ja midagi kasulikku ette võtta. «Õnneks on nutitelefonid paljudes koolides ära keelatud. Kuid oleme küsitlenud kümneid algklasside lapsi ja uurinud nende käest, millega nad siis oma aega vahetundides sisustavad. Vastustest on selgunud, et paljud vaatavad lihtsalt aknast välja või seisavad tegevusetult koridoris. Sealt edasi tekkis meil klubis idee, kuidas laste aega kasulikult sisustada,» sõnas Abel.

«Meie idee seisneb selles, et meil on mure. Rotary klubis me lahendame muresid. Saame kokku ja räägime, kus on kitsaskohad. Suuremaid muresid hakkame koos kambakesi lahendama. Idee on siis selles, et teame, et tänapäeva lapsed liiguvad vähe. Seda teemakäsitlust kuuleme nii raadiost kui ka telekast. Palju on ühiskonnas seda teemat arutletud, kuid vähe on samme astutud. Meie vahetund.ee üritus on tuule tiibadesse saanud ning asi on hästi vastu võetud. Juba 46 koolis on avaldused sisse antud ja 9 koolis on eelarve programm täidetud, mille raames koolid saavad peatselt kätte oma üllatuskarbid. Need karbid sisaldavad footbag'e ja keksukumme koos õpetustega,» sõnas Ameljušenko ettevõtmise idee ja esimeste sammude kohta.

Algatusel on oma koduleht, kus saab projekti kohta rohkem infot hankida. «Leht on jagatud kaheks, üks osa räägib kooli toetamise võimalustest, teine pool on mõeldud koolidele, kes tahavad projektist osa saada. Iga kool saab ennast ise üles anda, täita tuleb vaid pisike avaldus, kus küsime infot kooli ja õpilaste arvu kohta. Toetajad saavad aga valida endale meelepärase kooli ise. Toetamiseks vajalikud summad ei ole tegelikult suured, sa võid panustada kasvõi ühe euro. Väiksemate koolide projekti eelarve on olnud ligikaudu 85 euro kandis,» rääkis Abel.

Kuula intervjuud ja saa teada põnevaid projekti üksikasju:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles