Tutvu võitjatega: need noorte- ja lastefilmid tunnistati Just Filmi festivalil parimaiks

Spekter
Copy
«Metsa boyz»
«Metsa boyz» Foto: Just Film

15. novembrist 1. detsembrini toimunud rahvusvaheline filmifestival Just Film kogus tänavu üle 20 000 külastuse. Kokku näidati 54 filmi ning toimus üle 170 kinoseansi. 

Tänavuse programmi juhtlauseks oli «Üks kõigi ja kõik ühe eest!» Filmides tutvustati lapsi ja noori, kes võtavad vastutuse, astuvad ebaõigluse vastu ning hoolivad sellest, milline on inimkonna tulevik. Filmide kangelased ei ole alati supervõimetega, kuid süda on neil õiges kohas. Olgu siis elumured nii suured kui tahes, meeles tuleb pidada, et pärast tagasilööke läheb kõik jälle ülesmäge.

Peaauhinnale võistlevaid filme hindas rahvusvaheline žürii koosseisus Moonika Siimets (Eesti), Margret Albers (Saksamaa) ja Karsten de Vreugd (Holland).

Grand prix võitis režissöör Ninian Doffi noortefilm «Metsa boyz» (Boyz in the Wood, Suubritannia 2019). «Film suutis väga originaalselt näidata, kuidas olla vaimukas ning samal ajal puudutada ka päevakajalisi teemasid, nagu oma hääle leidmine, riskide võtmine, noorte ja eakate suhted ning sügavate, kauakestvate sõprussuhete loomine,» kiitis žürii võidufilmi.

Rahvusvahelise žürii eriauhind – «Antigone» (Antigone, Kanada 2019), režissöör Sophie Deraspe.

Žürii kommentaar: «Klassikalise loo uues versioonis jutustamine ei ole lihtne ülesanne. Selles filmis on suudetud edukalt stereotüüpe vältida – filmis on usutavad ja autentsed karakterid, kes viivad vaataja intensiivsele emotsionaalsele rännakule. Antigone on tark, põikäine ja tugev ning ka siis kui ta kaotab pea, säilib lootus. Ja seetõttu on tegemist ühe võimsa filmiga!»

ECFA (Euroopa Lastefilmide Assotsiatsiooni) žürii auhind parimale Euroopa lastefilmile – «Binti» (Binti, Belgia 2019), režissöör Frederike Migom.

Žürii põhjendus: «Auhind läheb filmile, mis väljendab siirast emotsiooni, humaanseid ja ökoloogilisi väärtusi. Kõike nii keeruliste kui ka rõõmsate eluhetkede kaudu. Ja teeb seda lustlikult ja rõõmuküllaselt.»

ECFA special mention eriauhind – «Minu vend jahib dinosauruseid» (Mio Fratello Rincorre i Dinosauri, Itaalia 2019), režissöör Stefano Cipani.

Žürii kommentaar: «Südantsoojendav perekondlike väärtuste kujundamine.»

Euroopa Lastefilmide Assotsiatsiooni žürii koosseis: Stella Skiba (Poola), Giancarlo Zappoli (Itaalia) ja Johanness Lõhmus (Eesti).

Festivali noortežürii peaauhind parimale noortefilmile – «Kristuse ihu» (Boże Cialo, Poola 2019), režissöör Jan Komasa.

Žürii põhjendus: «Kaasahaarav ja südantliigutav film noormehe sihikindlusest ja enesetõestamisest. Film on lummava operaatoritööga ja hoiab sind justkui juuksekarva otsas kuni lõputiitriteni. Peategelase mitmekesisus ja näitlejameisterlikkus on märkimisväärne.»

Noortežürii andis eriauhinna filmile «Antigone» (Antigone, Kanada 2019)

Žürii põhjendus: «Film väärib äramärkimist oma ühiskondlikult aktuaalsete teemade kajastamise tõttu. Peategelase kirglik võitlus vabaduse ja õigluse eest oli unikaalne ja inspireeriv. Pere ühtehoidvus ja ustavus traagilistes oludes on südantsoojendav.»

Just Filmi noortežürii koosseis: Joonas Väli, Grete Kangro, Lili-Ann Bürkland, Maili Kukke ja Villem Saar.

Festivali lastežürii auhind parimale lastefilmile – «Ajarändaja Cleo» (Cleo, Saksamaa 2019), režissöör Erik Schmitt (https://www.justfilm.ee/movie/ajarandaja-cleo/).

Žürii kommentaar: «Meie arvates oli võidufilmis natuke kõike – põnevust, draamat, komöödiat ja kasutati kõiksugu huvitavaid filmimise tehnikaid ja trikke. Filmil olid väga tähtsad sõnumid. Ei tohi jääda kinni minevikku, tuleb elada olevikus. Hooli teistest, sest kunagi ei tea, kui palju aega meil üksteise jaoks on. Ära mõtle liiga palju ette, sest nii võid maha magada elu suurima seikluse.»

Lastežürii andis eriauhinna filmile «Laevake» (La Nave, Mehhiko 2019), režissöör Batan Silva.

Žürii kommentaar: «Film jäi silma, kuna rääkis tõsielusündmustel põhineva loo, mis kajastas tõsiseid probleeme. See kandis endas sõnumit, et meil kõigil on unistused, mis väärivad täitumist.»

Just Filmi lastežürii koosseis: Brittany Aasamets, Heleri Pajuste, Kris Prendon Teder, Mona Grete Pärgma ja Otto Samuel Kahar.

19. korda toimunud Just Film tõi tänavu ekraanidele 54 filmi lastele, noortele, lapsevanematele, õpetajatele, tudengitele ning täiskasvanutele. 17 festivalipäeva jooksul jõudsid külastajateni traditsioonilised noorte- ja lastefilmide programmid, DOC@JUST, lapse õiguste ning Teadus360° programmid. Kõige kaugemalt jõudsid festivalile filmid Mehhikost, Filipiinidelt ja Indiast. 

Esmakordselt ületas noorte- ja lastefilmide festival Just Film 20 000 külastuse piiri ning festival suutis end tugevamalt kinnitada ka rahvusvahelisel areenil, saades festivalile suurte ja oluliste režisööride filme ning sealjuures ka esilinastusi. Kui varem on Just Film võtnud festivali raames vastu ca 20 väliskülalist, siis sel aastal oli väliskülalisi üle 70. «Oleme selle üle ääretult rõõmsad, sest see näitab, kuivõrd kõrgelt filmitegijad nii PÖFFi kui ka Just Filmi hindavad ning kui väga soovitakse ka ise sellest osa võtta,» sõnasid korraldajad.

Just Film on Pimedate Ööde filmifestivali (PÖFF) noorte- ja lastefilmide alafestival, mis toimub igal aastal novembrikuus paralleelselt PÖFFi põhiprogrammiga. Näitamisele tulevad filmid, mis lisaks meelelahutuslikule aspektile kannavad endas ka hariduslikku eesmärki. Festivalil linastub igal aastal ligikaudu 50 filmi ning publikuarvu poolest on Just Filmist saanud tänaseks Eesti üks suuremaid noorteüritusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles