Kas veganlus võib olla keskkonnale hoopis kahjulik?

Elu24
Copy
Juurviljad.
Juurviljad. Foto: David Davies/PA Wire/Press Association Images

Taimetoitlust reklaamitakse kui ainsat jätkusuutlikku ja rohelist lähenemist. Briti teadlased pöörasid selle uskumuse nüüd hoopis pea peale.

Veganlus võib keskkonnale hoopis kahjulikum olla kui tavaline toidurežiim. Nii väidavad Londonis diskussioonil üles astunud teadlased. Lihatoidul on nende sõnul mitmeid eeliseid.

«Veganiks hakkamine on täiesti ebavajalik,» kinnitab Šoti Maaülikooli teadlane professor Mike Coffey. «Kui kõik hakkaks taimetoitlasteks, oleks see Ühendkuningriigi keskkonnale hävitav. Toiduks kasvatatavad loomad aitavad loodusllikule mitmekesisusele kaasa.»

«Tihti väidetakse, nagu veganlus vähendaks põllumajanduses kasutatavat maa-ala,» rääkis Geoff Simm Edinburghi Ülikoolist. «Tegelikult see nii ei ole.»

Teadlaste väitel on liha väga oluline näiteks ka laste aju ja füüsise arengus. Lihatööstuse puhul saavad negatiivsed küljed nende arvates praegu lihtsalt rohkem tähelepanu kui positiivsed.

Samas tunnistatakse, et veganlus vajab tõhusat uurimist. Lihatööstuse mõjudest teavad teadlased palju, samas taimetoitlusele pole veel kuigi palju tähelepanu pööratud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles