Neljapäev sünteesib lähedust tehisintellektist ja annab sõna tunnetega kaetud seintele

PÖFF
Copy
Kaader filmist "Lil' Buck, tõeline luik"
Kaader filmist "Lil' Buck, tõeline luik" Foto: pöff.ee

Tänane filmivalik ületab inimvõimete piire kõikvõimalikes suundades. Kaasahaaravad elamused juhivad meid tehnoloogia innovatsioonini, kahekümnendate iseseisvumiskriisini, mahajäetud ääremaadeni ning omakorda äärmuslike eneseväljendusvormideni, kus tööstusarhitektuur ühes afroameerika subkultuuriga muutuvad ennenägematuks lavaks eksistentsiaalsetele küsimustele. Kuhu suundume, kelleks muutume ja mis on võimalik teisel pool mängureegleid?

Kogu neljapäevast programmi saab avastada siin.

Turva

Maailma esilinastus

N, 28. november kell 18:00 Coca-Cola Plaza, Saal 4, Tallinn

Filosoofiliste mõttekäikude ning visuaalsete lahendustega eksperimenteeriv “Turva” käib ühe jalaga draama žanris ning teisega mõõda komöödia radu. Tõeliselt omanäoline ja originaalne film, mis loob tehniliselt lihtsate vahenditega enneolematu maailma, kus peategelaseks on arhitektuur. Igal ööl kangastuvad ulmelise maja seintele seal viibinud inimeste palged ühes eludega, mis nõretavad üksindusest, romantikast ja kõigest muust intiimsest.

Petrooleum

N, 28. november kell 19:30 Apollo Kino Solaris, Saal 3, Tallinn

Kus läheb piir kuidagi hakkama saamise ning kiratseva virelemise vahel ning kuidas ulatada abistav käsi? Liigutav draamafilm ääremaast, kus igasugune elu on justkui seisma jäänud. Alles vaid üksik vanaproua, kelle koduloomana peetav ja ainsaks seltsiks olev kana purjus rekkajuhtide matsuvate hammaste all lõpetab. “Petrooleum” peatub ka Eestis laiuval väga akuutsel väikekohtade väljasuremise teemal ning teeb seda ühtaegu nii delikaatselt emotsioone liigutades kui ka vahetu otsekohese ehedusega.

Lil’ Buck, tõeline luik

N, 28. november kell 19:15 Coca-Cola Plaza, Saal 7, Tallinn

Dokumentaalfilm fenomenaalsest hiphop tantsutähest Lil’ Buckist on ühteaegu kaasakiskuvalt võimas ja meeleolukalt äge vaatamine, mis toob suurele ekraanile nii koreograafia tipptaseme kui ka põnevalt üles ehitatud afroameerika ühe subkultuuri arenguloo, kus piirideta loomeväljas segunevad omavahel tänavatants ja ballett. Inspireeriv, innustav ja meeli kosutav vaatamine.

Kuldsed kahekümnendad

N, 28. november 2019 17:30 Coca-Cola Plaza, Saal 6, Tallinn

Võluv Ava lõpetab ülikooli, kuid ei tea, kuidas alustada sellele järgneva eluga. Tema jaoks kipub kõik rappa minema ja ainus reaalne lahendus on kolida tagasi koju oma ema juurde. Ühiskondlik surve hästi õlitatult toimivate eludega eakaaslaste poolt ei aita siinkohal mitte kui kuidagi. Hea portsu huumoriga kaasaja ühiskonna jampslike probleeme analüüsiv film on üle valatud lisaks ka romantikaga. Seda naudib aga Ava asemel tema ema oma silmarõõmuga, kes on vaid mõned aastad Avast vanem. Hea vaatamine, mille saatel nii nutta kui naerda ja siis selg sirgu ajada.

Kes sinu tegi?

N, 28. november kell 17:15 Apollo Kino Solaris, Saal 3, Tallinn

Dokumentaalfilm, mis analüüsib üha enam hoogu koguvat tehisintellekti arengumaailma, mille mõju ulatub kordades kaugemale ja sügavamale, kui kummalised Aasia robotid maade ja merede taga asuvatel messidel. Soome režissöör Iiris Härmä on seljatanud tehisintellekti lahkavas dokumentaalis leierdatud küsimused kas ja millal ning tegeleb selle lähituleviku sisuliste, eksistentsiaalsete ning eetiliste väljakutsetega, mis väärivad süvenemist ja kaasamõtlemist.

Lorni, igavene veenusk

N, 28. november kell 18:00 Kino Sõprus, Tallinn

Detektiivifilm, kus töötu Shem võtab ohjad enda kätte ning asub uurima kultuuriaarde kadumist. Kuigi Shemil puudub ametimärk, on tal tugev vaist, mis juhib meest läbi äraspidise teekonna mööda poliitiliselt, kultuuriliselt ja emotsionaalselt laetud väljade. Film manööverdab oskuslikult läbi realismi ja kujutelmade ning püsib seejuures vankumatult oma žanri piirides, mis vaatajat vastuste otsimisel kaasa kisuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles