Pamela Anderson palus Austraalia peaministril Julian Assange päästa, kuid sai eitava vastuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Pamela Anderson juunis 2019
Pamela Anderson juunis 2019 Foto: Doug Peters/EMPICS Entertainment/Scanpix

Kunagisest menusarjast «Rannavalve» tuntud ameeriklannast näitlejanna Pamela Anderson saatis Austraalia peaministrile Scott Morrisonile kirja, milles palus oma sõber, Londonis vangis olev WikiLeaksi asutaja Julian Assange päästa ja Austraaliasse tuua.

Kui Austraalia võimud Assange’i koju tooks, siis pääseks ta USAsse väljaandmisest, kus teda süüdistatakse riiklike saladokumentide lekitamises ja spionaažis ning talle võidakse määrata kuni 175 aasta pikkune vangistus, teatab abc.net.au

52-aastane Anderson viitas oma kirjas ka rahvusvahelisele arstidegrupile, kelle andmetel on Assange’i vaimne ja füüsiline tervis väga halb ning ta võib Londoni vanglas surra.

Austraalia peaminister Morrison saatis Andersonile vastuse, milles teatas, et Austraalia ei saa sekkuda Assange’i üle kohtu mõistmisse, kuid kuna ta on välimaal vangistatud Austraalia kodanik, siis temaga toimuvat jälgitakse.

Austraalia peaminister Scott Morrison novembris 2019
Austraalia peaminister Scott Morrison novembris 2019 Foto: SAEED KHAN/AFP/Scanpix

«Austraalial ei ole Assange’i kohtuasjas mingit võimu, kuid Assange’i jaoks on kohus ainus paik, kus ta saab oma probleemi lahendada. Vaid kohtu teel tuleb loomulik lahendus,» teatas Morrisson Andersonile.

Julian Assange aprillis 2019 pärast arreteerimist
Julian Assange aprillis 2019 pärast arreteerimist Foto: Victoria Jones/PA Wire/PA Images/Scanpix

USAs saladokumentide lekitamises ja Rootsis naiste vägistamises süüdistatud Assange sai 2012 Ecuadorilt asüüli ja ta elas ligi 7 aastat Londonis Ecuadori saatkonnas.

Briti politsei tõi ta selle aasta aprillis saatkonnast välja ja ta viidi vanglasse, kus ta ootab kohut oma väljaandmise kohta USAle.

Assange’i väljaandmise kohus peaks toimuma veebruaris.

Rootsi loobus Assange'i vastu esitatud vägistamissüüdistustest ja sealsed võimud ei soovi enam tema väljaandmist. 

Nii arstid kui osa Austraalia parlamendisaadikuid on seisukohal, et Assange tuleb kiiremas korras vanglast haiglasse viia ja talle tuleb teha arstlik läbivaatus.   

Parlamendisaadikute arvates ei peaks Ühendkuningriik loovutama Assange’i USAle, kuna ta ei ole rikkunud seadusi ega ole ka USA kodanik. 

WikiLeaks avaldas suure hulga USA diplomaatilisi ja militaarseid saladokumente, millest ilmnes, et USA sõjaväelased rikkusid sõjaliste missioonide ajal inimõigusi ja tapsid tsiviilelanikke.

USA võimude sõnul seadsid dokumendilekked ohtu nii diplomaadid, sõdurid kui luureagendid ning kahjustasid USA suhteid ta liitastega.

Pamela Anderson külastas Julian Assange’i  mitu korda, kui mees elas Londonis Ecuadori saatkonnas. Briti ja USA kõmumeedia kirjutas, et Andersonil ja Assange’il on suhe, kuid Anderson lükkas selle ümber.

Assange ei ole kunagi sel teemal sõna võtnud.

Julian Assange 2017. aastal Londonis Ecuadori saatkonna rõdul
Julian Assange 2017. aastal Londonis Ecuadori saatkonna rõdul Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles