Venelased üritavad kaamose all kannatavate lehmade tuju virtuaalreaalsusega tõsta

Inna-Katrin Hein
Copy
Lehmad. Pilt on illustreeriv
Lehmad. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Põhjapoolkeral on sügise lõpp ja varsti algab talv ning pimedat aega on palju.

Pimedus mõjutab inimeste meeleolu ja tervist, kuid see mõjub ka koduloomadele, kellel on täheldatud kaamosestressi, teatab independent.co.uk.

Venemaa loomateadlased ja –arstid tegid ettepanku tõsta depressioonis ja kaalu kaotavate lehmade tuju sellega, et panna neile ette virtuaalreaalsust näitavad prillid.

Lehmaekspertide teatel on seal 20 miljonit veist, kellest suurel osal tekib pimedal ajal kaamosestress.

Teadlased lõid lehmade anatoomiat arvesse võttes spetsiaalsed virtuaalreaalsusprillid, mis olevat tehnoloogia tippsaavutus, kuid mille kohta on vähe infot avaldatud.

Virtuaalreaalsusprillid. Pilt on illustreeriv
Virtuaalreaalsusprillid. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Lehmad näevad nende prillide abil kevadisi või suviseid karjamaid, mitte lauta ega sügishallust.

Teadlased on veendunud, et need virtuaalreaaluse pildid aitavad lehmade tuju tõsta ning neil pimeda ja külma aja kergemini üle elada.

Prille on katsetatud juba Moskva lähedal asuvas riiklikus katsefarmis. Loomateadlaste sõnul näitas katse, et sealsed lehmad muutusid prillidest rohelisi ja päikesepaistelisi niitusid nähes rahulikumaks ja rõõmsameelsemaks.

Lehmad karjamaal. Pilt on illustreeriv
Lehmad karjamaal. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Venemaal on varem katsetatud lehmade tuju tõstmist muusikateraapiaga. 2013. aastal lasti Siberis Krasnojarskis ühe farmi lehmadele erinevat muusikat. Päevaajal kuulasid lehmad Pjotr Tšaikovskit, uneajal Wolfgang Amadeus Mozartit ja lüpsmise ajal popmuusikat.

Tulemustest selgus, et muusikat kuulanud lehmad olid võrreldes võrdlusgrupi lehmadega rahulikumad, magasid paremini ja nende piimatoodang oli suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles