Rahva lollitamises süüdistatud «ooperitäht» Triin Lellep: kui seal ooperimaailma nelja seina vahel kükkida, siis ei tulegi midagi (3)

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Eesti «ooperitäht» Triin Lellep.
Eesti «ooperitäht» Triin Lellep. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Ekspressis ilmus eile lugu Eesti meedias ooperitäheks ja primadonnaks kutsutud Triin Lellepist, kelle vastu Estonia ja Vanemuise ooperilauljad ühispöördumise tegid. Lellep ütles Elu24-le, et tema ennast võõraste sulgedega ehtinud pole ja pöördumise taga on inimlik kadedus.

Eesti Ekspressi teatel on Estonia ja Vanemuise ooperilauljad pahased, kuna meelelahutusmeedias ooperitäheks ja primadonnaks kutsutud Lellep on ooperilavadel olnud vaid kaks korda ega ole seega mingi staar. Lellep ütles teisipäeva hilisõhtul Elu24-le, et mõistab teiste ooperilauljate pahameelt, kuid ei kahetse midagi.

Viimased kümme aastat Eestist eemal olnud Lellep naases oktoobris Pariisist kodumaale, et anda oma lemmikheliloojale Andrew Lloyd Webberile pühendatud tuuri raames kuus kontserti. Ettevõtmist saatis selline edu, et detsembriks on välja kuulutatud kaks lisakontserti.

Kuigi Lellep polnud teisipäeva õhtuks veel Ekspressi artiklit lugenud, kuna lendas Eesti suunas, kinnitas ta Elu24-le, et tema pole kedagi petnud. «Ma kahtlustan, et seal on väga palju laimu ja valearusaamu. Ma sain neilt täna väikese kõne, aga see oli nii viimasel hetkel, et mulle tundub, et minu kommentaare arvesse ei võetud, nii et see sai võib-olla ühepoolne,» ütles Lellep.

Eesti Ekspressi artikli autor Greete Lehepuu ütles Elu24-le, et Lellep nägi talle esitatud kriitikat enne lehe ilmumist ja sai võimaluse sellele reageerida. «Vestlesime telefonis kokku tund ja 15 minutit. Ta selgitas ja täpsustas detaile ning nende põhjal kirjutasin lugu ka ümber,» ütles Lehepuu.

Ka kolmapäeva hommikul pärast artikli lugemist jäi Lellep kindlaks, et artikkel on ülekohtune ja kallutatud ning lubas pöörduda pressinõukokku. «Seal on kõik faktid põhimõtteliselt puusse. Sain ühendust kahe ooperilauljaga, kes olid artiklis nimeliselt ära toodud: üks ütles, et ta ei ole midagi sellist öelnud mitte kunagi, teine ütles, et niimoodi ta pole öelnud,» rääkis Lellep ja väitis, et neid provotseeriti vale küsimusega.

Prantsusmaal elav Triin Lellep püüab käia võimalikult tihti Eestis.
Prantsusmaal elav Triin Lellep püüab käia võimalikult tihti Eestis. Foto: Laila Kaasik

Lellepi sõnul pole ta ennast primadonnaks ega täheks kutsunud ning teab, et «koer enda saba ei kergita». «Ma olen laulnud, olen andnud kontserte ja kui keegi on öelnud, et braavo, primadonna, superstaar, täht, diiva, mida iganes, siis ma olen öelnud aitäh, sest ma olen harjutanud välja sellist eestlaslikku tavapärast käitumist, kus öeldakse, et oh ei, mitte mina, lõpetage ära,» selgitas ta.

Lellep lisas, et tema arvates pole kiituste taga CV pikkus ega kogemus, vaid sarm ja lavaline energia. «Me näeme kindlasti väga võimsa karjääri ja võimsa CV-ga lauljaid igal pool, aga ainult mõnele on antud võimalus olla primadonna. See on mingisugune arusaamatu asi, miks mõni inimene tuleb lavale ja talle öeldakse primadonna ja teisele ei öelda, kuigi ta võib laulda suurepäraselt.»

«Neid ajab närvi, et mis mõttes – ma olen laulnud Estonias 20 aastat ja tuleb mingi Lellep ja kohe on meedias.» - Triin Lellep

Lellep, kes on professionaalselt laulnud vaid poolteist aastat, tunnistas, et on kontsertidele reklaami teinud, kuid pole seejuures valetanud. «Mul ei ole sellist kogemust, mis on neil 20-aastase lavakogemusega lauljatel. Ma ei olegi üritanud öelda, et olen väga kogenud ja suurt karjääri teinud,» ütles Lellep.

Muusik lisas, et paljuski on see tõlgendamise küsimus. «Kas ma ei ole ooperilaulja, kui ma ei laula ooperiteatri laval, aga olen õppinud ooperilaulmist ja laulan klassikalise orkestriga ooperiaariaid?» küsis ta.

Kuigi Lellepi jaoks on «natukene üllatav», et selline skandaal on tekkinud, saab ta teiste ooperilauljate pahameelest aru. «Nad arvavad, et ma tulen kuskilt lambist, aga ma olen teinud läbi väga pika ja vaevalise teekonna, lihtsalt see teekond on olnud natukene teistmoodi. Neile võib-olla tundub, et sain kuulsaks üleöö, aga tegelikult on selle taga 20 aastat kõva ja ränka tööd.»

Lellep tunnistas, et reageeriks ilmselt ise samamoodi, kui oleks Estonia või Vanemuise ooperilauljate kingades. «Neid ajab närvi, et mis mõttes – ma olen laulnud Estonias 20 aastat ja tuleb mingi Lellep ja kohe on meedias,» ütles nn ooperitäht, kuid lisas, et igaüks meediasse ei pääse. «Tuleb teha tööd, tuleb ise ennast pakkuda ja siis tulevad need võimalused. Kui seal ooperimaailma nelja seina vahel kükkida, siis ei tulegi midagi,» õpetas ta kolleege.

Lellep kaitses ka ajakirjanikke, kes teda ooperitäheks ja primadonnaks on nimetanud. «Ajakirjanikud ei saa kirjutada «mingi mõttetu Triin Lellep kuskilt...». Nad on leidnud, et ma olen huvitav inimene, mul on midagi öelda ja muidugi nad panevad ka sellise pealkirja, mis teistele tundub, et on ebaaus.»

Lellepi sõnul räägib kontsertide edu enda eest. «Kui mul ei tuleks lisakontserte, kui ei oleks saalid välja müüdud, kui ei oleks publik püsti seisnud, siis ei oleks ka kuidagi tulnud tiitlit nagu primadonna või täht. Kui publik oleks mu halvasti vastu võtnud või ma oleks lootusi petnud,» selgitas Lellep, miks ooperilauljad ilmselt kadedad on.

Lellepi arvates võiks muusikud pigem rõõmu tunda, et ooper natuke populaarsust ja tähelepanu juurde sai. «Võib mõelda ka nii: oh, ma teen ka nii, ma lähen pakun ka ennast saadetesse. Tuleb minna välja, olla julge. Nagu näete, siis julge hundi rind on rasvane, aga haavleid täis ka. Aga need haavlid ei tapa! Ma ei kahetse midagi,» ütles ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles