Endise ministri naisele avalikult abi pakkunud Sass Henno sai hoopis ise vastu näppe (3)

Elu24
Copy
Sass Henno 2016. aastal.
Sass Henno 2016. aastal. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Kirjanik Sass Henno (37) avaldas esmaspäeva õhtul sotsiaalmeediasse tehtud postituses, et kehalise väärkohtlemise kriminaalasjaga kohtu all olev Marti Kuusik ja ta abikaasa Karin Kuusik, keda Marti väidetavalt peksnud oli, andsid Henno kohtusse.

«Minu võitlused viisid mind selleni, et enda peksmistest tuttavatele rääkinud ja hiljem meedia kaudu kõike eitama asunud Karin Kuusik, keda kehalise vääkohtlemise kriminaalasjaga kohtu all olev Marti Kuusik väidetavalt peksnud oli, andsid mind nüüd koos kohtusse,» teatas Henno Facebooki tehtud postituses.

«Nad nõuavad mu varade arestimist. Et hiljem nende müügist neile valuraha maksta. Kevadel nõudis Marti Kuusik mult 30 000 eurot. See ei läinud kohtus läbi. Nüüd nõuavad aga kahekesi, et kohus määraks õiglase summa, mille neile maksma pean.»

Lisaks tänab Henno postituses Allar Jõksi, Villu Otsmanni ja Jaana Nõgistot, kes kõik olid valmis teda konkreetses tsiviilasjas esindama. «Annan teile kõigile kogu austuse juures teada, et ma ei hakka teid selle looga vaevama.»

«Õiglane on, kui esindan end kohtus ise. Ma pole kunagi ostnud endale kaitset.»

«Kui mu tekst on teinud haiget headele inimestele, suhtevägivalla ohvritele või süütutele kõrvalseisjatele, ma luban, et vastutan iga sõna, iga lause, iga punkti ja koma eest. Vastutan nagu täiskasvanu, ega palka häid advokaate oma sõnu pisendama või siluma. Mu soov ei ole võita. Mu soov on, et kodud oleks turvalisemad ja kõik julgeks rääkida,» selgitas Henno.

«Ja kindlasti ei vabanda ma naisepeksmise eest kohtu all olevate valetajate ees, ükskõik kui palju nende au kohtu silmis ka väärt ei oleks.»

«Olen aastaid vabatahtlikult oma tööde, äride ja eraelu hinnaga üritanud tõsta naistevastase vägivalla, lastevastase vägivalla ja seksuaalkuritegude alast teadlikkust siin riigis, kus ma elan. Ma ei ole seda teinud, et teenida kuulsust, kiitust või raha.»

«Selle teenimiseks on mul alati olnud mu looming. Lihtsalt kahjuks tean, kui suur on vägivalla jõud. Tean, miks ohvrid oma juttu muudavad. Tean, miks tunnistajad vaikima hakkavad. Tean, mis võimaldab vägivallatsejatel seaduste üle irvitada ja hoopis ise seadustelt kaitset otsida. Ja tean, miks nii paljud head inimesed vaikivad, kui neid lugusid kõrvalt kuulevad. Sest vaikida on mugav.»

Henno lisab oma postituses, et ei kavatse kunagi olla osa sellest vaikivalt pealtvaatavast massist. «Ja sellepärast sekkun alati, kui tunnen, et asi on mäda. Ja ma tean, et mu sõbralistis on veel inimesi, kes on selles võitluses samal pool rindejoont.»

«Ükskõik, kuidas mind karistatakse, ma jään alati nõrgemate eest seisma. Ja ma ei lükka vastutust oma sõnade eest kuskile valede mülkasse. Vaid ütlen: julgege alati rääkida. Ükskõik, millise häbi, valu või ebamugavusega teid ka ei ähvardata.»

«Mõtlen tihti, et kunagi kui mind enam pole ja mu poeg on juba vana mees, siis ta räägib oma lastele lugusid, kuidas nende vanaisa võitles kasvõi oma viimase sendini selle eest, et vägivallatsejad ja nende müüdavad kaitsjad ei sunniks meid vaikima.»

«Ja selle eest, et tõde oleks alati vaba. Lapsed ei vaja varandust. Nad vajavad eeskuju. Ja teadmist, et nõrgemaid tuleb alati kaitsta. Ka siis, kui nad kaitset ei küsi. Sest me kõik teame, kui lihtne on vaikida. Eriti kui meil on saladus, mida peame häbiväärseks.»

«Ma olen lapsest peale olnud see tüüp, kes ei ole kunagi palunud kellelgi teisel end kaitsta või enda eest seista.»

Samuti kirjutab Henno, et temani on jõudnud meil, kus kirjutati, et Karin rääkivat, kuidas lapsi narritakse, et nende isa on pätt. «Ja nähes ka sinu nime selles minu vastu esitatud kohtuasjas, mu varandust nõudmas, tunnen süüdistad selles mind.»

«Palun vabandust. Ma tahtsin aidata sul rääkida asjadest, nii nagu need on. Aga ebaõnnestusin. Kahjuks. Nüüd käin koolides, ja räägin noortele, kuidas mitte muutuda selleks, kes põhjustab teistele valu. Äkki selles ma ei ebaõnnestu. Ei tea.»

«Üks asi veel. Lapsed annavad vanematele mingi piirini andeks kõik nende ebatäiuslikkuse ja armastavad, igatsevad ja vajavad neid ikka. See on tingimusteta ja võimas. Nad ei lõpeta vanemate armastamist. Aga. Nähes pealt valu ja valesid väärtusi, tead mis nad teevad?»

«Kuskil sügaval sees nad lõpetavad enda armastamise,» kirjutab Henno postituse lõppu.

Eksminister Marti Kuusiku suhtes alustati kriminaalmenetlust tänavu 29. aprillil kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel tema kohta meedias esitatud väidetava koduvägivalla uurimiseks.

Vähem kui kaks päeva ministriametis olnud Kuusik esitas tagasiastumispalve, kinnitades, et tema vastu esitatud süüdistused on laim, kirjutas Postimees toona.

Tagasiastumist põhjendas Kuusik sooviga tagada ametisse astunud valitsusele töörahu ning keskenduda kriminaalasjas enda kaitsmisele. Tema elukaaslane eitas koduvägivalda.

Aprillis pakkus kirjanik Sass Henno Eesti Ekspressi vahendusel abi Karin Kuusikule nõiaringist pääsemiseks. Loe täispikka artiklit SIIT!

Augustis kirjutas Postimees, et Viru ringkonnaprokuratuur saatis perevägivallas süüdistatava endise väliskaubanduse ja IT-ministri Marti Kuusiku (EKRE) kriminaalasja kohtusse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles