Ajatud noortefilmid Just Filmil!

PÖFF
Copy
Kaader filmist "Kõik minu emale"
Kaader filmist "Kõik minu emale" Foto: pöff.ee

Veel selle nädala lõpuni toimuval noorte- ja lastefilmide festivalil Just Film on võimalik näha tõeliselt värskeid ja häid noortefilme, mis on võistlemas Just Film grand prix auhinnale ning millest üks kandideerib ka võõrkeelsele Oscarile.

“Cleo” - lapse õiguste programm, rahvusvaheline noortefilmide võistlusprogramm

Cleo vanemad hukkusid autoõnnetuses. Ta elab koos vanaema ja noorema vennaga. Ühel õhtul hiilib ta klubisse, kus tutvub süngevõitu Leos’iga. Neid ühendavad morbiidne vaikus, asjad, millest nad rääkida ei taha ning muigamine elu kibemagususe üle. Mis peitub Leosi hinges? Mida teha, kui kõik kukub kokku ning maailm tundub koosnevat lootusetusest? Cleo põgeneb muusikasse. Kui meeleseisund muutub kannatamatuks, on looming ainus tõeline pääsetee.

26.11 kell 16:00 Apollo Kino Solaris, Saal 3 - seansile järgneb arutelu psühholoog ja koolitaja Kristi Raavaga (eesti keeles).

“Antigone” - lapse õiguste programm, rahvusvaheline noortefilmide võistlusprogramm

Film kandideerib võõrkeelsele Oscarile

Inimeksistentsi paratamatu osa on olla millegi vang. Sotsiaalse süsteemi hulka kuulujatena on võimalus vabadusele vaid vähestel. See põhimõte pole aegade jooksul muutnud, üksnes selle vabaduse piirid. Ebaõigluse eest võitlemine ei aegu seega kunagi. Film paigutab samanimelise Sophoklese tragöödia tegelased tänapäeva Kanadasse. Montreali sisserändajate perekond peab kehtestama oma eluõiguse karmis süsteemis. “Antigone” loo tundmine lisab filmi mõistmisele olulise tähenduskihi ja aitab paremini mõista tegelastele pandud nimesid, kuid pole täiesti hädavajalik. Lugu puudutab vaatajat niikuinii ning jutustamisviis laseb üldinimlikul sõnumil mõjule pääseda. Antigone nimi tähendab tõlkes “olla oma vanemate nime vääriline”. Oma päritolu eest seistes võitleb neiu ühtlasi parema maailma eest. Hinnatud režissööri Sophie Deraspe’i filmis teeb Antigone rollis suurepärase osatäitmise Nahéma Ricci, kelle siirus ja ausus veenavad vaatajat tema võitluse õilsuses. Oma ideaalidele kindlaks jäämine on raske, sest sisemise veendumuse järgimine asetab inimese automaatselt väljapoole ebaõiglast, ent siiski mugavat ja turvalist ühiskonda.

Film on soovituslik alates 12. eluaastast.

29.11 kell 16:30 Apollo Kino Solaris, Saal 2 Tallink - seansile järgneb arutelu Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi ja ennetusteenuste osakonna kinniste lasteasutuste teenuste juhi Kiira Gornischeffiga (vene keeles).

“Perfektne 10” - rahvusvaheline noortefilmide võistlusprogramm

15-aastane Leigh on andekas ja lootustandev võimleja, kes valmistub esimeseks suureks võistluseks. Korraga muutub aga tema senine rutiinne argipäev, kui välja ilmub poolvend, kelle olemasolust polnud tüdrukul aimugi. Vast leitud vend toob Leigh’i senisesse ellu palju seiklusi ja kohati ka ohtlikke olukordi, mis tagasihoidlikule tüdrukule omamoodi meeldib. Korraga avastab Leigh end aga ristteelt, kus peab otsustama, mida elult tahta, kas jätkata rasket tööd sportlase elukutse suunas või lüüa kõigele käega?

28.11 kell 15:30 Apollo Kino Solaris, Saal  4

“Kõik minu emale” - lapse õiguste programm, rahvusvaheline noortefilmide võistlusprogramm

Poola kino on praeguseks nii kõva, et nõrku filme sealt naljalt ei tule. See on lugu uskumatust vaimujõust ja eneseületamisest. Ola on 17-aastane tüdruk, kes on leebelt öeldes kohutavas ja väljapääsmatus olukorras. Ola suurimaks sooviks on leida oma ema ning ainsaks lohutuseks jooksmine. Noortevangla hoovis kohaliku õpetaja käe all valmistub ta võistlusteks, millel osalemine päästaks ta senisest kohutvast elutsüklist. Peaosalist kehastanud Zofia Domaliku sõnul on noorte Ola-suguste naiste maailm veel vägivaldsem ja tumedam, kui seda on filmis näidatu. Majasisesed hierarhiad ja tüdrukute omavahelised võitlused nõuavad pidevat enese kehtestamist. Kuid välismaailm osutub veelgi armutumaks ning noortevanglast saab Ola ainus kindlus. Tema mäss ja võitlusiha tekitavad talle probleeme juurde, kuid hoiavad ühtlasi elus. Mida teeksid sina maailmas, kus kõik on sinu vastu ja ainsaks lootuseks su enda võitlusiha ja ellujäämisinstinktid?

Film on soovituslik alates 14. eluaastast.

30.11 kell 14:45 Coca-Cola Plaza, Saal 6

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles