Ilmnes, et Greta Thunbregi «teisikust» pildi teinud fotograaf oli rootslane

Inna-Katrin Hein
Copy
Rootsi noor kliimaaktivist Greta Thunberg
Rootsi noor kliimaaktivist Greta Thunberg Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images/Scanpix

Möödunud nädalal levis maailmameedias uudis, et noor Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg on ajarändur või oli tal 19. sajandil «teisik».

16-aastase Thunbergiga välimuselt ja näokujult sarnasest tüdrukust ja ta kahest vennast tehti foto 1898. aastal Kanadas Yukonis kullakaevanduspiirkonnas, teatab expressen.se.

Pärast pildi ilmumist sotsiaalmeedias hakati kohe spekuleerima, kas Thunberg on varasemast ajast ja tuli nüüdsesse aega, et panna inimesi kliimale mõtlema ja tegutsema.

Rootsi ajakirjanikud leidsid, et Yukoni foto tegi Rootsi päritolu fotograaf Eric Hegg, kes teismelisena migreerus Ameerika Ühendriikidesse.

USAst läks ta edasi Kanadasse, et otsida kulda nagu sajad teised. Lisaks kullaotsimisele tegi ta sealsest elust fotosid, jäädvustades neid, kes lootsid kulda leida ja selle abil paremale järjele saada.

Praegu asuvad 19. sajandi lõpul  tehtud fotod kullakaevajatest USA Washingtoni osariigi ülikooli arhiivis.

Eric Hegg (17. september 1867 – 13. detsember 1947) oli Rootsi päritolu USA fotograaf, kes jäädvustas Klondike’i kullapalaviku ajal Skagway, Bennetti ja Dawson City elu. Ta fotod on aastatest 1897–1901.

Hegg otsis kulda koos oma vennaga ja sõpradega, jäädvustades samas milliseid raskusi tuli kullakaevajatel ja nende peredel taluda.

Selle fotograafi kõige kuulsam foto on tehtud Chilikoot Passis, kus kaevurid ja kullaotsijad ronivad Kanada-USA piiril jäisel mäel.

Rootsis peetakse Heggi meheks, kelle ameerika unistus täitus. Ta lahkus Rootsist vaestest oludest, töötas end ise üles ja temast sai väga edukas fotograaf.

Greta Thunbergist sai globaalne fenomen 2018. Ta hakkas korraldama Stockholmis parlamendihoone ees kliimastreike, millega liitus tuhandeid inimesi. Thunbergi eeskujul hakati sellisesid streike tegema ka mujal.

Greta Thunberg 2018 Stockholmis Rootsi parlamendi juures kliimastreikimas.
Greta Thunberg 2018 Stockholmis Rootsi parlamendi juures kliimastreikimas. Foto: Jessica Gow/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles