Galerii: Vaata, missugune tuleb Paljassaarde kerkiv Tallinn Film Wonderland

Spekter
Copy

Täna toimunud pressikonverentsil tutvustati Tallinna linna ja Tallinn Film Wonderlandi koostöös Tallinnas Paljassaare piirkonda rajatavat lähiriikide kaasaegseimat filmitööstuse keskust. 

Esimese etapina, aastaks 2022, valmivad Põhja-Tallinnasse Paljassaare poolsaarele kolm stuudiot ja abiruumid. Teise etapina ehitatakse juurde linnarahvale avatud ala, ruumid filmi tootmist toetavate tegevuste jaoks ja kontorid. Pikemas perspektiivis arendatakse Paljassaarde uus, kaasaegne linnaruum koos sinna juurde kuuluvate elamu- ja ärihoonetega. 

Tallinn Film Wonderland eskiis
Tallinn Film Wonderland eskiis Foto: Tallinn Film Wonderland

Majanduskasv ja targad töökohad

«Tallinn Film Wonderlandi projekt on suurepärane näide avaliku ja erasektori edukast koostööst, millel on positiivne mõju kohalikule loomemajandusele,» ütles Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu. Tema sõnul toetab Tallinn alati olulisi algatusi, mis loovad tarku töökohti ja edendavad nii linnaruumi kui ka ettevõtluskeskkonda. «On selge, et paljud rahvusvahelised filmiproduktsioonifirmad ja režissöörid tunnevad suurt huvi siin piirkonnas filmimise vastu. Peame sellest võimalusest kinni haarama ja sellest kasu lõikama. Tallinn Film Wonderland on märkimisväärne samm selle ärivaldkonna edendamiseks,» lisas ta.

Filmilinnakule sobilik asukoht leiti Põhja-Tallinnas Paljassaares asuval tühermaal, millele oli linnale kuuluv äriühing (AS Tallinna Tööstuspargid) varem välja arendanud ka esialgse arenduskava, mis kattus Tallinn Film Wonderlandi eesmärkidega. «Suur plaan näeb ette Paljassaarde kaasaegse linnaruumi rajamise, mille keskseks osaks saab loodav filmilinnak koos sinna juurde kuuluva elamu- ja ärihoonete ning vaba aja veetmise võimalustega,» lisas Riisalu.

Esimese etapina valmivad Paljassaares aastaks 2022 filmilinnaku kolm stuudiot ja abiruumid koos infrastruktuuriga. Lähima paari aasta jooksul investeerib Tallinna linn ASi Tallinna Tööstuspargid kaudu projekti ligi 5 miljonit eurot, eesmärgiga soodustada majanduskasvu ja luua uusi töökohti kultuuri valdkonnas. Järgnevates etappides planeeritakse kinnistule kontoriruumid ning majutuse ja toitlustuse alad.

Tallinn Film Wonderland eskiis
Tallinn Film Wonderland eskiis Foto: Tallinn Film Wonderland

Lähiriikide moodsaim filmilinnak

Tallinn Film Wonderlandi tegevjuhi Gren Noormetsa sõnul on valmiv filmilinnak lähiriikide moodsaim ja suurim. Kinnistu kogupindala on 57 000 ja stuudiokompleksi ehitusalune pind umbes 3500 ruutmeetrit. Hoones on kolm stuudiot, mille kogupind on 2900 ruutmeetrit. Suurim neist on 1200-ruutmeetrine ja 14 meetrit kõrge.

Kui Tallinna linn rajab stuudiote karbid ja vajaliku infrastruktuuri, siis sisu pannakse kokku filmitootjate tahte järgi – sinna saab ehitada kõike, mida iganes võtete või saadete tegemiseks vaja on. «Eriliselt kõrged laed võimaldavad mõne projekti raames ehitada kasvõi 5-korruselise elumaja. Green screen'i ruumid võimaldavad filmidesse tuua erinevaid fantaasiaelemente. Tühjadesse hallidesse saab ehitada kas džungli või rajada kõrbe. Fantaasial pole piire,» kirjeldas Noormets peatselt avanevaid võimalusi. «Sellest saab vaieldamatult Läänemere piirkonna suurim stuudiokompleks, kuhu on plaanis koondada kohalikud audiovisuaalseid teenuseid pakkuvad ettevõtted. Lisaks on filmilinnak avatud ka tavakülastajatele, et korraldada erinevaid korporatiivüritusi ja vaadata näiteks välikino,» selgitas Noormets.

Eesti filmitööstuse eksport

Eesti Filmi Instituudi juhatuse liikme Edith Sepa sõnul on filmilinnakul suur roll Eesti filmitööstuse arendamisel. «Tehniliste võimaluste puudumine ei oleks siis enam probleem, kuna Baltikumi suurim stuudiokompleks kõrvaldab kitsaskohad, mis seni on nii kohalikel kui ka välistootjatel takistanud oma projekte Eestis filmimast. Sellisel ettevõtmisel on positiivne mõju ning see pakub hulgaliselt täiesti uusi võimalusi filmiideede teostamiseks,» lisas Sepp.

Hoolimata olemasolevast tagasimaksesüsteemist (cash rebate) on filmistuudiote kompleks olnud väga oodatud ja oluline müügiargument investeeringute Eestisse meelitamiseks.

Eesti filmikultuuri areng ja kasvupinnas uutele tegijatele

Tallinn Film Wonderlandi idee taga on Eesti filmitootjad, kes on sellise stuudiokompleksi rajamist oodanud juba aastaid. «See on hea näide filmitööstuse ühtsusest –filmiprodutsendid on pannud seljad kokku ja töötavad ühise projekti nimel, mis viib Eesti filmindust tugevalt edasi,» rääkisid Allfilmi ja Nafta Filmsi produtsendid Ivo Felt ja Esko Rips. «Uue linnaku lisandumine toetab kohalikku filmitööstust ning motiveerib uute filmitegijate pealekasvu. Tänapäevase tehnoloogiaga varustatud keskus annab võimaluse tegelda väga eriilmeliste filmiprojektidega,» lisasid nad.

Vaata inspiratsioonigaleriist, milliseid võimalusi ja ruume keskus tulevikus pakkuma hakkab!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles