Galerii: Milano haigla riputas üles pildid koduvägivalla all kannatavate naiste murtud luudest

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

25. november on rahvusvaheline naistevastase vägivalla vastu võitlemise päev ja Milanos asuvas San Carlo haiglas avati sel puhul näitus, mis toob välja perevägivalla all kannatavate naiste «igapäevasese õuduse».

Milanos asuva San Carlo haigla fuajees avati eelmise nädala lõpus näitus, mis koosneb umbes kümnest pildist, kus on näha, mida lähisuhtevägivald naistele teeb, kirjutas time.com.

Röntgenpildid purunenud ninast, randmest, sõrmedest, säärest või ribist millele on lisatud mitme anonüümseks jäänud perevägivalla all kannatava naise tsitaadid. 

San Carlo haigla ajastas näituse avamise oma aatriumis selliselt, et see langeks kokku esmaspäeval (25. november) toimuva rahvusvahelise naistevastase vägivallaga võitlemise päevaga.

Röntgenpildid on tehtud naistest, kes on haiglasse jõunud seoses lähisuhtevägivalla juhtumitega. Mitme anonüümse naise röntgenpiltidel on näha murtud sõrmi, pooleks löödud sääreluud, katkised ribid ja ühel piltidest on näha, kuidas suur nuga on naise kõhtu surutud.

San Carlo haigla kirurgi Maria Grazia Vantadori sõnul on kurb just see, et mõned patsiendid ei pea end perevägivalla ohvriks. 

«Sageli ei ütle traumapunkti tulevad naised kohe, et nad on vägivalda kannatanud. Tihti nad isegi ei tea, kuidas endaga juhtunut nimetada,» rääkis Vantadori.

Itaalias tapeti 2018. aastal koduvägivalla tagajärjel 142 naist, mis on 0,7% rohkem kui aasta varem.

Itaalia riikliku statistikaagentuuri Instat andmetel kannatas viimase viie aasta jooksul partnerite poolt toime pandud füüsilise või seksuaalse vägivalla all 538 000 naist.

Ekspertide sõnul on need arvud aga konservatiivsed, kuna naised ei julge vägivallast teatada, sest kardavad kodust lahkuda ja lastest ilma jääda. 

«Surnukehad ja vigastused räägivad nende eest ja jutustavad igapäevasest õudusest, mis toimub,» lisas Vantadori.

Itaalias on naised alles paari viimase aasta jooksul hakanud tõsisemalt võitlema naistevastase vägivalla vastu. 

Alles põlvkond tagasi, nõudis Itaalia karistusseadustik armukadetsemise tõttu naisi tapnud meestele vaid kolmeaastast vangistust. 

Kuni 1981. aastani kehtis leebem karistus ka neile, kes tapsid naisi väidetavalt perekonna au säilitamiseks.

Itaalia parlament võttis alles 2009. aastal vastu jälitamisvastased õigusaktid. 

Kuid jätkuvalt on olnud juhtumeid, kus politsei alahindab ohtu, mida armukadedad ja kättemaksuhimulised mehed põhjustavad. 

Vägivalla all kannatavatele naistele pühendatud näitus jääb avatuks kuni 9. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles