«Kuldvillaku» erisaade on pühendatud Admiral Bellingshauseni polaarmatkale

Elu24
Copy
«Kuldvillaku» erisaade
«Kuldvillaku» erisaade Foto: Raul Mee

Pühapäeval kell 19.30 näeb Kanal 2 ekraanil mälumängu «Kuldvillak» erisaadet, mis on pühendatud Antarktika avastamise kahesajandale aastapäevale järgmise aasta jaanuaris. Erisaates mängivad Marko Mihkelson, Heiti Hääl ja Jaanus Rohumaa.

200 aastat tagasi avastas Saaremaalt pärit baltisakslane Vene admiral Fabian Gottlieb von Bellingshausen Antarktise. See on Eesti mereajaloo üks olulisemaid sündmusi, mille väärikaks tähistamiseks korraldavad SA Eesti Meremuuseum ja MTÜ Thetis Ekspeditsioonid polaarteadusliku mereretke.

11. juulil 2019 alanud polaarretk heiskas purjed Kroonlinnas, nagu ka 200 aastat tagasi, et jõuda Antarktikasse selle avastamise päeval, 28. jaanuaril 2020.

«Kuldvillaku» erisaates osalevad mängijad Marko Mihkelson, Heiti Hääl ja Jaanus Rohumaa on kõik ühel või teisel moel polaarretkega seotud. Saatejuht Eeva Esse tegi kaasa etapi Lissabon-Madeira ning on ka «Admiral Bellingshauseni» ristiema. 

Bellingshauseni ristiema Eeva Esse
Bellingshauseni ristiema Eeva Esse Foto: Raigo Pajula

Eeva lõi sarnaselt Amundsenile jääkamaka katki sõnadega: «Sa oled määratud jääs sõitmiseks ja veedad seal oma parima aja ja seal täidad ka oma ülesanded. Kuulsa maadeavastaja järgi ristin Sind Admiral Bellingshauseniks».

Pühapäevases erisaates esitatavad küsimused on seotud meretemaatikaga ning maateaduste ja polaarteemadega. Kes mängis kalalaeva kaptenit menufilmis «Täiuslik torm»? Milliselt Donald Trumpi lemmiksaarelt pärines tõenäoliselt Titanicu hukutanud jäämägi? Kes ekspeaministritest on talvitunud Antarktikas? Kes juhtis esimesena Lõunapoolusele jõudnud ekspeditsiooni?

Saatest käib läbi veel teisigi üllatavaid ja huvitavaid, kuulsaid ja kummalisi teemasid. Põnevat nuputamist ja uusi teadmisi leiavad kõik televaatajad.

«Kuldvillaku» Admiral Bellingshauseni erisaade on Kanal 2-s pühapäeval kell 19.30, kohe pärast uudistemagasini «Reporter +». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles