Galerii ja video: Portugali politseinikud tulid tänavale meelt avaldama

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Portugali politsei korraldatud protestimarsil osales umbes 10 000 inimest. Paremate töötingimuste ja suurema palga nimel tuli tänavale meelt avaldama nii politseiametnikke kui ka nende pereliikmeid ja sõpru.

Tuhanded Portugali politseinikud marssisid eile Lissabonis ja nõudsid protestiga paremat palka ning töötingimusi, vahendas Washington Post. Protestimarsi korraldas Movimento Zero, kelle esindaja sõnul osales marsil üle 10 000 politseiniku ja toetaja kogu riigist.

«Me küsime palgatõusu, riskitoetusi ja seda, et hoonetes, kus me töötame, tehtaks sanitaartehnilisi parandusi,» rääkis politseiametnike liidu president Paulo Macedo Telesurile. Macedo selgitas, et pooled politseinike käsutuses olevatest rajatistest sisaldavad asbesti. «Meie enesetappude määr on kaks korda kõrgem kui teiste kutsealade oma,» lisas ta.

Praegu on politseiniku algtaseme palk Portugalis 789 eurot, võrrelduna Poola ja Prantsusmaa 1309 euroga. «Mind ülendati politseiülemaks 20 aastat tagasi ja minu põhipalk pole sellest ajast alates muutunud,» ütles 52-aastane politseinik Ismael Duarte, kelle sõnul teenib ta umbes 1500 eurot kuus.

«Portugal on üks maailma ohutumaid riike, kuid seejuures koheldakse õiguskaitseorganeid vääralt. Me väärime suuremat austust,» ütles politseinik Antonio Barreira.

Marsi kulgu valvasid tööpostil olnud vormiriietuses korrakaitsjad, keda toetas spetsiaalne massirahutuste üksus.

Enne ürituse algust püstitati marsi lõpp-punkti Portugali parlamendi ette barrikaadid. Parlamendihoone juurde püstitati ligi kahe meetri kõrgused metallpiirded ning üle tonni kaaluvatest klotsidest koosnev betoonsein, kirjutas Portugal Resident.

Kõrgendatud turvalisus oli politseimarsi ajaks seatud seepärast, et vältida 2013. aasta 21. novembril toimunud politsei protestimarsi rüselusi.

Politseil ja nende toetajatel oli ka plaan jääda Portugali parlamendihoone ette ööbima. 

Protestimarss sai alguse Marquês de Pombali väljakult ja lõppes parlamendihoone väravate juures (Assembleia da República).

Lisaks nõuavad politseinikud ka seni saamata lisatasude maksmist, ohtliku töö lisatasu, ennetähtaegselt pensionile jäämise võimaluste parandamist ja valitsuselt suuremaid investeeringuid politseivarustusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles