USA vabariiklased: emakavälised rasedused tuleb emakasse ümber tõsta

Lilian Laanepere
Copy
Emakaväline rasedus seab naise elu ohtu.
Emakaväline rasedus seab naise elu ohtu. Foto: Shutterstock

Ameerikas sai kõneainet vabariiklaste esitatud seaduseelnõu, mis sunniks muu hulgas arste emakaväliseid rasedusi emakasse ümber tõstma. Arstide sõnul pole selline protseduur praeguste vahendite ja tehnoloogiaga võimalik ning seaks ohtu naise elu.

Ohio osariigi abordi-vastased poliitikud esitasid novembris seaduseelnõu, mis pälvis rohkelt kriitikat nii arstidelt kui teadlastelt. Seaduseelnõu peamine eesmärk on keelustada abort Ohio osariigis täielikult ning võrdsustada protseduur mõrvaga, mille eest võetaks vastutusele nii naine kui ka abordi läbi viinud arst. Naine võib karistusest pääseda, kui ta suudab tõestada, et teda protseduuriks sunniti ning arst vaid juhul, kui ta suudab tõestada, et naise elu ei oleks saanud muul viisil päästa. See tähendab ühtlasi, et arstidel oleks kohustus emakaväliste raseduste – naistele eluohtlik seisund – puhul üritada loode emakasse ümber tõsta ja kinnitada.

Arstid soovitavad poliitikutel see nõue eelnõust välja võtta, sest see ei ole meditsiiniliselt võimalik. Nii arstid kui valikuvabadust pooldavad inimesed mõistavad hukka poliitikute katse reguleerida protseduure, mille kohta neil puuduvad piisavad teadmised. 

Ektoopiline ehk emakaväline rasedus juhtub siis, kui viljastatud munarakk kinnitub emakast väljaspool, tavaliselt munajuhas. Selline olukord võib meditsiinilise sekkumiseta lõppeda surmaga, sest kui loode munajuhas kasvama hakkab, võib see põhjustada munajuha rebenemise ja eluohtliku verejooksu. Emakavälised rasedused põhjustavad neli protsenti rasedusega seotud surmadest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles