Tuumajaamas hullanud rotist lairiba järava kakaduuni: ülevaade metsaliste hävitustööst, mida mõned peavad loomade suureks vandenõuks

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Kui teie lemmiklooma toidukauss on hakanud hämmastavalt ruttu tühjaks saama, võib see viidata, et tegelikult käivad hiired-rotid sealt söömas.
Kui teie lemmiklooma toidukauss on hakanud hämmastavalt ruttu tühjaks saama, võib see viidata, et tegelikult käivad hiired-rotid sealt söömas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Postimees kirjutas sel nädalal, kuidas rotid närisid läbi riigivõrgu kaabli, mistõttu olid rivist väljas nii portaal eesti.ee kui ka mitmed teised riiklikult tähtsad digiteenused. Elu24 kiirülevaade näitab, et hästi relvastatud loomad ja linnud jändavad riiklike sidesüsteemidega liigagi tihti. Kas tegemist on tõesti vandenõuga?

Läbi aastate on loomad põhjustanud katkestusi tuumajaamade töös, pannud seisma börsi ning põhjustanud pea terve riigi pimedaks jätvaid elektrikatkestusi.

KAKADUULE MAITSEB LAIRIBA

Austraalia riikliku lairibavõrgu (NBN) ettevõte teatas 2017. aastal, et on lindude näritud kaablite parandamiseks kulutanud kümneid tuhandeid dollareid, vahendas BBC.com.

NBNi teatel tuli nende inseneridel pidevalt tegeleda lindude poolt katki näritud ja maha pekstud kaablite parandamisega. Kui muidu söövad papagoid puuvilju, pähkleid, puitu ja koort, siis NBN-i esindajate sõnul on nende menüüsse lisandunud ka lairibakaablid. 

Loomakäitumisspetsialist Gisela Kaplani sõnul on kaablite söömine «viimase aja trend». «See pole nende tavaline stiil,» rääkis naine ja lisas, et linnud võivad neid närida, sest kaablite värv ja asukoht järelikult köidab neid. 

Austraalia lairibaühendust on aegluse tõttu palju kritiseeritud. 2017. aastal oli see interneti-kiiruse poolest maailmas 50. kohal. Ettevõte arvates oli aga selle üheks põhjuseks just papagoide hävitustegevus.

 

Austraalia kakaduud on inimeste tähelepanu pälvinud ka muidu muidu veidra ja humoorika käitumisega. Näiteks jäid ühe möödakäia kaamerasse kolm elektriliinidel kiikuvat lindu, kes nautisid tuule tekitatud hoogu. 

ROTT HULLAS TUUMAJAAMAS

Fukushima tuumajaamas elektrikatkestuse põhjustanud rott.
Fukushima tuumajaamas elektrikatkestuse põhjustanud rott. Foto: AFP / Scanpix

2013. aasta märtsis põhjustas rott Jaapanis Fukushima tuumajaamas elektrikatkestuse, kui tekitas jaama lülituskilbis lühise. Tuumajaamas tegutseva ettevõtte TEPCO esindaja Masayuki Ono rääkis toona, et katkestuse hirmutas avalikkust, kuid lõpuks suudeti süsteem taastada, vahendas BBC.

Elektrikatkestuse tõttu lakkasid töötamast jaama 1., 3. ja 4. reaktori kütusevannide jahutussüsteemid. Reaktorite eneste jahutussüsteeme rike ei mõjutanud. Kogu rikke likvideerimine võttis inseneridel aega umbes 30 tundi. 

Ettevõte avaldas ka pildi 15 sentimeetri pikkuse roti korjusest, mis leiti ajutise elektrivoolu lülituskilbi juurest, kust kogu elektrikatkestus alguse sai.

CALIFORNIA KOBAS PIMEDUSES

2017. aasta juunis põhjustas rott Californias Põhja-Reddingis ulatusliku elektrikatkestuse, kirjutas KRCR News. 

Suplhur Creeki alajaama pääsenud roti tõttu oli elektrita mitutuhat majapidamist. Rikke likvideerimine võttis aega umbes poolteist tundi.  

PAAVIAN MÄNGIB ELEKTRIGA

2017. aastal põhjustas Sambias Livingstone’i linnas ulatusliku elektrikatkestuse paavian, vahendas BBC.

Paavian ronis alajaama katusele ja hakkas seal elektrijuhtmeid kiskuma. Loom sai küll tugeva elektrilöögi, kuid jäi ellu. Inimese oleks selline elektrilöök tapnud. 

Paaviani tõttu jäi elektrita üle 50 000 majapidamise ja asutuse. Elektrifirma sõnul nad  loomale süüdistust ei esitanud, kuid kui pahanduse taga oleks olnud inimene, siis poleks ta karistuseta pääsenud. 

Victoria joa lähedal asuv Livingstone on üks Sambia suurimaid turismimagneteid. Linnas elab umbes 140 000 inimest.

NIRK KEERAS TEADLASTELE KÄKI

Elu24 kirjutas 2016. aastal, kuidas nirk pani seisma ajaloo ühe tähtsama teadusuuringute masina - Suure Hadronite Põrguti (LHC). 

Põrguti parandamiseks ja kontrollimiseks kulus toona teadlastel umbes kaks nädalat. Kiirendi asub Šveitsi ja Prantsusmaa piiril Genfi lähistel keskmiselt saja meetri sügavusel asuvas rõngakujulises umbes 27-kilomeetrise ümbermõõduga tunnelis. 

See on maailma suurim ja võimsaim kiirendi. Seadme peamine ülesanne on tuvastada ülisuure energiani kiirendatud laetud osakeste, prootonite ja raskete ioonide kokkupõrkel tekkivaid senitundmatuid osakesi.

KUI AHV KAOTAB TASAKAALU...

2016. aastal põhjustas ahv Keenias neljaks tunniks elektrikatkestuse, kui kukkus elektrisüsteemi tähtsale osale ja lõhkus selle, kirjutas Postimees

Elektrifirma teatel sattus ahv Gitaru hüdroelektrijaamas transformaatorile ehk trahvole, mis sai seetõttu kannatada. Elektrisüsteemis tekkinud ahelreaktsiooni tõttu jäi enamus Keeniast elektrita. 

Ahv jäi imekombel ellu ja anti üle looduskaitsjatele. Elektri taastamiseks ja trafo parandamiseks kulus üle nelja tunni.

ROTID HAWAI ELEKTRI KALLAL

2018. aastal põhjustasid rotid Hawail paari nädala jooksul mitu elektrikatkestust, vahendas medium.com.

Eelmise aasta juuni alguses jäi rottide näritud kaablite tõttu elektrita umbes 3000 majapidamist. Paar nädalat hiljem kadus umbes tunniks, taaskord rottide tõttu, vool umbes 2300 elektritarbijal. 

Loomade põhjustatud elektrikatkestused ei ole tegelikult midagi väga haruldast. 2017. aastal põhjustasid Hawail loomad elektrikatkestuse 49 korral. 

ÄRA ALAHINDA ORAVAT

2013. aastal kirjutas The New York Times, kuidas USAs põhjustaid oravad kolme kuu jooksul 50 elektrikatkestust. Kuigi võiks arvata, et oravad on pisikesed nunnud loomad, suudavad nad siiski suure pahanduse tekitada. 

Näiteks on oravate tõttu elektrita jäänud ka Virginias asuv väike lennujaam, Tennessee veteranide tervisekeskus, Montana ülikool ja Lõuna-Carolinas asuv Joe’s kaubamaja. 

Viis päeva pärast Joe’s-es tekitatud elektrikatkestust põhjustas järgmine orav seal samas Rock Hillis 7200 majapidamist hõlmanud elektrikatkestuse.  

Rock Hilli linnaametnikud kinnitasid avalikkusele, et oravate põhjustatud voolukatkestused on «väga haruldased» ja elektrivõrk on «endiselt usaldusväärne süsteem». 

Üheksa päeva hiljem kadus veel 3800 Lõuna-Carolina majapidamisest vool, kui orav tekitas Summerville'i linna alajaamas kaitselüliti plahvatuse. 

Oravad on kaks korda ka börsil kauplemist mõjutanud. 1987. aastal pani orav Nasdaqi börsi 82 minutiks kinni ja veel üks orav sulges Nasdaqi 1994. aastal.

KARVASED JA NUNNUD "TERRORISTID"

Pesukarud võivad ju nunnud ja pisut üleannetud tunduda, kuid viimase kahe aasta jooksul on nad nii USAs kui ka näiteks Saksamaal põhjustanud mitu plahvatust ja ulatuslikke elektrikatkestusi. 

2019. aastal põhjustas pesukaru Hartfordi kesklinnas trafoplahvatuse ja elektrikatkestuse. Pesukaru hukkus, elektrita jäi üle 700 kliendi. 

2017. aasta juulis äratas pesukaru põhjustatud plahvatus tuhanded magavad berliinlased, kes paaniliselt politseisse helistasid, vahendas The Times

Elektrijaama roninud loom põhjustas öösel 110 000-voldises trafos lühise. Järgnenud lööklainet oli tunda mitme kilomeetri kaugusel Siemensstadti lääneosas. Pesukaru tegu ei lõppenud aga vaid lihtsa pauguga. Paugu järel jäi vähemalt pooleks tunniks kajama müra, mille tekitas kaitseklappidest välja surutud aur. 

53-aastane Sabine Standfest, kes müra peale ärkas, arvas näiteks, et tema tagaaias maandub lennuk.

Sama aasta detsembris põhjustas pesukaru New Mexicos plahvatuse ja elektrikatkestuse. 

Elektrijaama lähedal elanud inimesed rääkisid hiljem meedias, et kuulsid ja tundsid plahvatust. Oli ka neid, kes nägid plahvatusest tekkinud valgussähvatust ning tundsid selle tagajärjel, kuidas nende maja värises. 

JA TAGASI EESTI ELAJATE JUURES...

2004. aastal põhjustas rott Tallinnas Õismäel elektrikatkestuse. Paaritunnise elektrikatkestuse ajal seisis toona trolliliiklus. Katkestuse taga oli ASi Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondisele kuulunud trafo toitekaabli sisendfiidrisse pugenud rott, kes ajas süsteemi lühisesse.

2012. aasta oktoobris tekitas kobras Olustveres elektrikatkestuse. Teravhammas langetas haavapuu elektriliinidele ning põhjustas lühise, elektrita jäi Papioru kant, kirjutas Sakala.

Sündmuskohale tulnud elektrikud eemaldasid kukkunud tüve ning võtsid maha veel liinide lähistel kasvavaid puid, et ennetada kobraste rünnakut tulevikus. 

Umbes kuu varem ronis Jõgevamaal nugis keset põldu seisva üksiku betoonposti otsa ja tekitas lühise, mille tagajärjel jäi vooluta 30 alajaama.

2001. aastal põhjustas Tartus elektrikatkestuse alajaama uitama pääsenud kass, kirjutas Tartu Postimees.

Juhtumile lisas vürtsi see, et toona ei tahtnud Eesti Energia jaotusvõrgu Tartu piirkonna juht Kalju Koha algselt tunnistada, et tuhanded tartlased jäid elektrita ühe kõutsi pärast.

Eesti Energia jaotusvõrgu kommunikatsioonijuht Kaie Saar rääkis aga lehele, et kass läks metall-lattide peale jalutama ja sattus kümnekilovoldise pinge alla. «Temast oli järel ainult tuhk,» nentis ta. 

JA VIIMAKS LOOMADE SUUR VANDENÕU

Erinevad elektriettevõtete esindajad on öelnud, et põhjus, miks loomad (eriti närilised), elektrijaamadesse ja mujale taolistesse paikadesse ronivad on selles, et neid meelitab sinna soojus. 

Siiski leiab internetist vandenõuteoreetikuid, kes arvavad, et näriliste ja väikeloomade elektrijaamadesse või mujale kaablitesse ronimise taga on hoopis loomade soov maailma vallutada. 

Tõsiselt… see pole mingi nali. Küberturvalisuse blogis SCADAS.EC kirjutatakse tõemeeli, kuidas oravad on üritanud «enesetapusalkade» abil haarata maailmas võimu. 

Mitmes hullumeelsele, kummalisele ja veidrale pühendatud blogis on vandenõuteoreetikud vihjanud, et oravad on (tahtlikult) mitu korda põhjustanud elektrikatkestusi. 

«Otsige näiteks koos sõnu «orav», «vandenõu» ja «terrorist». Oleksite üllatunud, mida võite leida,» kirjutatakse blogis.

Netilehel cybersquirrel1.com võib aga iga huviline ja vandenõuteoreetik vaadata täpselt, kus «küberoravad» tegutsevad. 

«Sellel kaardil on märgitud kõik klassifitseerimata «küberoravaoperatsioonid», mis on avalikkusele teada  ja mida meil on õnnestunud kinnitada. Seal on palju rohkem teostatud operatsioone, kui sellel kaardil kuvatakse, kuid need jäävad salastatuks,» kirjeldab koduleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles