Video: «Mona Lisa» koopia eest maksti oksjonil üle poole miljoni euro

Inna-Katrin Hein
Copy
17. sajandi koopia Leonaardo da Vinci «Mona Lisa» maalist
17. sajandi koopia Leonaardo da Vinci «Mona Lisa» maalist Foto: Johanna Geron/REUTERS/Scanpix

Itaalia renessansikunstniku Leonardo da Vinci (1452–1519) kuulsa maali «Mona Lisa» 17. sajandi koopia müüdi Pariisis Sotheby’se oksjonimaja oksjonil 552 500 euro eest.

Oksjonimaja eksperdid arvasid enne enampakkumise algust, et maali hinnaks kujuneb 70 000–90 000 eurot, teatab reuters.com.

Oksjonimaja teatel ei ole teada, kes kuulsa maali koopia tegi, kuid arvatakse, et tegemist on mõne 17. sajandi tuntud kunstivõltsijaga.

Originaalne «Mona Lisa» asub juba üle 200 aasta Pariisis Louvre’i muuseumis. Arvatakse, et da Vinci kujutab oma maalil Firenze jõuka siidikaupmehe Francesco Giocondo naist Lisa Gherardinit.

«See koopia on suurepärane ja näitab, et Mona Lisa pakub huvi läbi sajandite,» sõnas Sotheby'se oksjonimaja juht Baukje Coenen.

Originaalteos suurusega 77×53 on maalitud õlivärvidega paplipuust alusele.

Leonardo da Vinci maal «Mona Lisa» Louvre'is.
Leonardo da Vinci maal «Mona Lisa» Louvre'is. Foto: ERIC FEFERBERG/AFP/Scanpix

Leonardo da Vinci viis oma elu lõpul «Mona Lisa» endaga Prantsusmaale kaasa. Kuningas Francois I ostis selle ära ja pani oma vannituppa. Pärast Prantsuse revolutsiooni (1789–1799) kuulutati nii Louvre kui ka seal olnud kunstiteosed, kaasa arvatud «Mona Lisa», riigi omandiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles