Nagu seriaalist «Halvale teele»: USAs süüdistatakse kaht keemiaõppejõudu metamfetamiini tootmises

Inna-Katrin Hein
Copy
Keemiaõppejõud Bradley Rowland, keda süüdistatakse metamfetamiini tootmises
Keemiaõppejõud Bradley Rowland, keda süüdistatakse metamfetamiini tootmises Foto: /AP/Scanpix

USAs leidis aset juhtum, mis oleks nagu seriaalist «Halvale teele» (Breaking Bad), sest seal tabati Arkansas' osariigis asuva Hendersoni ülikooli kaks keemiaõppejõudu, kes tootsid metamfetamiini.

45-aastasele Terry Batemanile ja 40-aastasele Bradley Rowlandile esitati süüdistus metamfetamiini tootmises ja narkootilise aine tootmisvahendite kasutamises, teatab nytimes.com.

Metamfetamiini tootmises süüdistatavad keemiaõppejõud Terry Bateman ja Bradley Rowland (vasakul)
Metamfetamiini tootmises süüdistatavad keemiaõppejõud Terry Bateman ja Bradley Rowland (vasakul) Foto: HO/AFP/Scanpix

Hendersoni ülikooli asepresident Tina Hall teatas, et Bateman ja Rowland on nende ülikooli keemiaprofessorid, kes on alates 11.novembrist sundpuhkusel.

Lisaks tuli ülikoolil politsei nõudmisel sulgeda uurimise ajaks keemiakeskus, kuna see oli paik, kus õppejõud narkootilist ainet tootsid. Kriminalistid leidsid sealsest keemialaborist ohtlikke aineid, kaasa arvatud bensüülkloriidi.

USA keskkonnakaitseagentuuri andmetel kasutatakse bensüülkloriidi teatud värvainete ja farmaatsiatoodete tootmiseks. Selle lühiajalisel sissehingamisel tekib naha-, silmade- ja ülemiste hingamisteede ärritus.

«Bensüülkloriid on odav ja mitmeotstarbeline kemikaal, mida kasutatakse näiteks ka ravimite valmistamisel,» selgitas Texase Fort Worthi kristliku ülikooli keemiaprofessor Eric E. Simanek.

Connecticuti Quinnipiaci ülikooli keemik Stephen Madison lisas, et bensüülkloriidi kasutatakse samuti metamfetamiini valmistamisel.

Hendersoni ülikooli teatel avavad nad politsei loal oma keemiakeskuse taas 29. novembril.

Kinnitamata andmetel jõuti kahe õppejõu ebaseadusliku tegevuse jälile keemiakeskusest pärit kummalise lõhna tõttu. Politsei esindaja teatel peavad Bateman ja Rowland astuma järgmisel kuul kohtu ette.

USA meedias räägiti kahe õppejõu metamfetamiini tootmise kohta, et see oli nagu seriaalist «Halvale teele», kus keemiaõpetaja Walter White, keda kehastas Bryan Cranston, hakkas koos oma endise õpilase Jesse Pinkmaniga (Aaron Paul) metameftamiini tootma.

Bryan Cranson Walter White 'ina seriaalis «Halvale teele».
Bryan Cranson Walter White 'ina seriaalis «Halvale teele». Foto: Rights Managed/SONY PICTURES TELEVISION/Ronald/Scanpix

Sarjategelane White valis kuritegeliku tee pärast seda, kui tal oli diagnoositud kaugele arenenud kopsuvähk ja ta tahtis enne surma perekonda rahaliselt kindlustada. Seriaali «Halvale teele» tehti aastatel 2008–2013.

Metamfetamiin (ka N-metüülamfetamiin, pervitiin) on amfetamiini teisend, mille mõju on kiirem ja tugevam kui amfetamiinil. See on ohtlik uimasti, mis tekitab tugeva sõltuvuse.

Metamfetamiin on valge, enamasti sinaka varjundiga pulber. Võib olla ka kristalli, jämeda soola või purustatud klaasi sarnane.

Metamfetamiin. Pilt on illustreeriv.
Metamfetamiin. Pilt on illustreeriv. Foto: Juergen Blume/imago/epd/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles