Pildid: Sydneys on maastikupõlengute tõttu tekkinud ohtlik sudu

Inna-Katrin Hein
Copy
Tervisejooksja Sydney ooperimaja juures. Võimud hoiatasid, et Sydney õhk on maastikupõlengute tõttu saastunud
Tervisejooksja Sydney ooperimaja juures. Võimud hoiatasid, et Sydney õhk on maastikupõlengute tõttu saastunud Foto: EPA/Scanpix

Austraalia idaosas New South Walesis ja Queenslandis on juba mõnda aega olnud kuivuse ja kuumuse tõttu maastikupõlengud, mis liiguvad edasi suurlinn Sydney suunas.

Austraalia võimude teatel on maastikupõlengud tekitanud Sydneys sudu, mille tõttu on sealset õhku ohtlik hingata, edastab afp.com.

Sudu Sydneys 19. novembri 2019 hommikul
Sudu Sydneys 19. novembri 2019 hommikul Foto: RICK RYCROFT/AP/Scanpix

Õhk on kõige saastunum Sydney loodeosas, kus ohtlike osakeste tase on võrreldav saastatuste poolest tuntud India linna Dehli saastetasemega.

Võimud soovitavad sydneylastel ja linna külalistel võimalikult vähe väljas viibida. Samuti ei soovitata välitingimustes sportida.

Tervishoiueksperdid hoiatasid, et õhus levivad põlenguosad võivad kahjustad hingamisteid ja kopsed ning halvendada kopsu- ja südamehaiguse all kannatajate tervist.

Sudu Sydneys 19. novembri 2019 hommikul
Sudu Sydneys 19. novembri 2019 hommikul Foto: PETER PARKS/AFP/Scanpix

Austraalia kahes osariigis levivates põlengutes on hukkunud kuus inimest, üle 300 hoone on maha põlenud ning tuhanded inimesed on jäänud koduta.

Põleng on mõjutanud ka metsloomi, eriti koaalasid, kellest sajad on hukkunud.

Meteoroloogide teatel jätkuvad New South Walesis ja Queenslasndis kuumad ja kuivad ilmad, lisaks on tugev tuul, mille tõttu tuli kiiresti edasi kandub.

Tuletõrjujate andmetel on kahes osariigis üle 100 põlengukoha, millele ei ole suudetud piiri panna. Politsei on andmeid, et osa põlengutest on tahtlikult süüdatud ning sellega seoses on viis inimest kinni peetud.

Korrakaistjad kutsuvad inimesi üles andma teada neist, kes võivad olla tahtlikud süütajad.

Tuletõrjujad jätkavad võitlust tulega, mis nende sõnul on muutumas aina võimsamaks ja ohtlikumaks.

Kontrolli alt väljas maastikupõleng New South Walesis
Kontrolli alt väljas maastikupõleng New South Walesis Foto: EPA/Scanpix

Sudu on teatud tüüpi õhusaaste.

Termin «sudu» on kokku pandud sõnadest «suits» ja «udu». Sõna loomisel oli eeskujuks ingliskeelne termin «smog»(smoke + fog).

On kahte tüüpi sudu, millest esimest – nn Londoni-tüüpi sudu – on niiskuse ja väävlirikka suitsu saadus, kuid teise, fotokeemilise sudu, tekkeks ei ole vaja ei suitsu ega ka udu.

Termini «smog» mõtles välja britt Harold Antoine des Voeux 1905. aastal.

Ta tähistas sellega kivisöe põlemisel atmosfääri paiskuvate väävliühendite poolt tekitatud tumedat ja mürgist pilve. Õhus levinud ohlike ainete tõttu põdesid suurlinade nagu London, Manchester ja Glasgow elanikud surmaga lõppevaid hingamisteede ja kopsuhaigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles