Pildid ja video: Veneetsia üleujutus ei jätnud puutumata ka kuulsat «kõrgvee» raamatupoodi

Inna-Katrin Hein
Copy

Itaalia kirdeosas asuvat Veneetsiat tabas viimase 50 aasta rängim sügisene üleujutus, milles veetase tõusis 187 sentimeetrini.

Veest ei jäänud puutumata ka kauplused, kaasa arvatud Libreria Acqua Alta ehk kõrgvee raamatukauplus, teatab wantedinmilan.com.

Üleujutus Veneetsia kuulsas Libreria Acqua Alta raamatupoes.
Üleujutus Veneetsia kuulsas Libreria Acqua Alta raamatupoes. Foto: Whitehotpix/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Raamatupoe fännide arvates on tegemist maailma kõige omapärasema raamatupoega.

Legendaarse raamatupoe müüjad tõstsid raamatud vannidesse, kaussidesse, aknalaudadele, kõrgematele riiulitele ja selles poes olevasse täissuuruses gondlisse. Kuid nad ei suutnud siiski kõiki raamatuid päästa ja osa neist said tulvavees kannatada.

Tõusuvesi Veneetsia kuulsas Libreria Acqua Alta raamatupoes. Osa raamatuid on tõstetud soolase merevee eest gondlisse.
Tõusuvesi Veneetsia kuulsas Libreria Acqua Alta raamatupoes. Osa raamatuid on tõstetud soolase merevee eest gondlisse. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

«Meie nimi on Acqua Alta, sest igal aastal on oodata üleujutust, kuid varem ei ole olnud see nii võimas ja hävitav,» sõnas poe anonüümseks jääda soovinud kaasomanik.

Pärast tõusuve langust kuivatasid raamatupoe töötajad seal müügil olevaid raamatuid, maakaarte, pilte ja muud föönide abil.

Poe avas Püha Markuse väljaku ja Rialto silla juures 2004 Luigi Frizzi koos paari sõbraga, luues atmosfääri, mis on kogu maailmas ainulaadne. 

Veneetsia linnapea Luigi Brugnaro sõnul on nüüdne üleujutus tekitanud kümnete miljonite eurode eest kahju. Kannatada said ajaloolised hooned, seinamaalingud ja freskod, mida on vaja restaureerida. Itaalia võimud lubasid üleujutatud kodude omanikele 5000 eurot ning poe- ja restoraniomanikele 20 000 eurot kahjutasu.

Veneetsia kuulsa raamatupoe Libreria Acqua Alta osa raamatuid sai tulvavees kannatada.
Veneetsia kuulsa raamatupoe Libreria Acqua Alta osa raamatuid sai tulvavees kannatada. Foto: Flavio Lo Scalzo/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles