Euroopa kardetuim terrorist plaanis Saksamaa muusikafestivalil korraldada «Bataclan 2»

Inna-Katrin Hein
Copy
Pariisi Bataclani kontserdimaja, kus 13. novembril 2015 leidis aset terrorirünnak
Pariisi Bataclani kontserdimaja, kus 13. novembril 2015 leidis aset terrorirünnak Foto: CELINE BREGAND/SIPA/Scanpix

Interpoli ja Europoli poolt Euroopa kõige ohtlikumaks terroristiks peetav šveitslane Thomas-Marcel Christen tahtis teha rünnaku Saksamaal Hildesheimis M’era Luna muusikafestivalil.

Saksa meedia teatel plaanis Christen, kes oli seotud nii Pariisi kui ka Brüsseli rünnakutega, korraldada Saksamaal «Bataclan 2».

Pariisi terrorirünnakud leidsid aset 13. novembri 2015 hilisõhtul. Relvade, käsigranaatide ja pommivöödega terroristid ründasid Pariisi erinevates paikades, kaasa arvatud Bataclani kontserdimajas, kus esines USA ansambel Eagles of Death Metal. Pariisi rünnakutes hukkus 131 inimest, neist 90 Bataclani kontserdil.

Bataclani kontserdimaja rünnakus 13. novembril 2015 kannatada saanu koos politseinikuga
Bataclani kontserdimaja rünnakus 13. novembril 2015 kannatada saanu koos politseinikuga Foto: NICOLAS MESSYASZ/SIPA/Scanpix

22. märtsil 2016 toimus Brüsselis kolm pomiplahvatust, millest kaks olid Brüsseli lennujaamas ja üks Brüsseli Maelbeeki metroojaamas. Rünnakutes hukkus 32 tsiviilisikut ja kolm enesetaputerroristi, üle 300 inimese sai vigastada.

Christen oli see, kes koolitas nende kahe rünnaku toimepanijaid ja pärast edukaid rünnakuid kerkis äärmusrühmituse Islamiriik ridades kiiresti. Temast eespool on vaid Islamiriigi läänerünnakute osakonna peastrateeg Abu Mohammed al-Adnani, kelle tütrega Christen abiellus.

Šveitsis 1987 sündinud Christen kolis teismelisena Saksamaale, kus lõpetas keskkooli. Ta pöördus 2009 islami usku, radikaliseerus ja läks 2013 Süüriasse, kus liitus Islamiriigiga.

Islamiriigi võitlejad. Pilt on illustreeriv.
Islamiriigi võitlejad. Pilt on illustreeriv. Foto: REUTERS TV/REUTERS/Scanpix

Ta võitis kiiresti äärmusrühmituse juhtide usalduse ning temast sai Raqqas võitlejate väljaõppeinstruktor. Lääne luure andmetel treenis ta kuni 100 terroristi «hävitama valeusulisi».

Pärast Pariisi ja Brüsseli rünnakuid plaanis Islamiriik teha suurrünnaku Saksamaal. Christen kontakteerus selleks saksa džihadisti Ömer D-ga, kellel oli rünnakukogemusi juba Al-Qaeda ajast, mil seda juhtis Osama bin Laden.

Christen plaanis korraldada Saksamaal kolm terrorirünnakut, mis oleks toime pandud samaaegselt. Selleks oleks ta saanud vale abil raha oma jõukalt emalt. 

Saksamaa rünnakuid plaaniti kaua ning selleks valmistati ette kolm rühma.

Esimesse kuulusid Hamburgist pärit Zulhajrat Seadini ja Breemenist pärit Adnan Sutkovic, kes reisid 2016 Türki ilulõikusele, et politsei neid enam ära ei tunneks. Türgi politsei sai nende kahe kohta Europolilt andmed ja arreteeris nad mõlemad.

Teise rühma kuulusid Hildesheimist pärit Dominik W ja Hamburgist pärit Mohammed A, kes samuti ebaõnnestusid. Dominik W hukkus Süürias 2017 ja Mohammed A tabasid kurdi võitlejad, kelle käes on ta seni.

Väidetavalt oli veel kolmas rühm, kuid Europolil ja Saksa politseil napib nende kohta andmeid. Nende džihadistide nimed ei ole täpselt teada ning ka see, kas nad on elus või surnud.

Saksamaa rünnakuid plaaninud terrorist Ömer D kaotas elu 2017. aastal Süürias USA õhurünnakus.

Ei ole selge, kui kaugele Thomas-Marcel Christen ja Ömer D oma Saksamaa rünnakuteplaaniga jõudsid, kuid on teada, et üks rünnakukoht oli M’era Luna muusikafestival Hildesheimis, mis on umbes 100 000 elanikuga linn Hannoverist lõunas.

Saksamaa Hildesheimi muusikafestival M'era Luna 2019.
Saksamaa Hildesheimi muusikafestival M'era Luna 2019. Foto: EIBNER/Dirk_Jacobs/imago images / Eibner/Scanpix

M’era Luna on Euroopas tuntud raskemuusikafestival, kus on aastate jooksul esinenud mitmed kuulsad ansamblid. M’era Luna muusikafestival toimub augusti teisel nädalavahetusel ning seda külastab 20 000–25 000 inimest.

Nii nagu Pariisis Bataclani puhul, taheti rünnak panna toime alternatiivmuusika kontserdipaigas, sest Islamiriigi silmis on nii Bataclani kui ka M’era Luna kontserdid «perverssed lääne peod».

Terrorismiekspertide arvates valisid terroristid Bataclani ja M’era Luna festivalid, kuna nende turvameetmed ei olnud nii karmid kui teistel festivalidel.

Ei ole teada, kus Christen praegu on. Šveitsi ja Saksa võimud otsivad teda, kuid ei ole selge, kas ta on üldse elus. Kinnitamata andmetel nähti Christenit 2017. aastal Süürias, kus ta sai õhurünnakus vigastada, kuid olevat jäänud ellu.

Saksa meedia andmetel põeb Christen hemofiiliat ja selle haiguse tõttu võib tal olla äärmuslikes oludes raske. Teisalt on mees Islamiriigi hierarhias nii kõrgel, et tema ellujäämise tagamiseks kasutatakse palju ressursse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles