Pildid ja video: lumelabidal on võimalik sõita üle 80 kilomeetri tunnis

Inna-Katrin Hein
Copy

Läti Siguldat tuntakse eelkõige kui kelgutajate paradiisi, kuid kui jäärennis ei ole võistlusi, korraldatakse seal lumelabidal võidusõite.

Sealsel Showelrace võistlusel tuleb lumelabidal läbida rohkem kui kilomeetrine teekond, teatab is.fi. Kiiremad lumelabidal sõitjad saavutavad kiiruseks üle 80 kilomeetri tunnis.

Ala harrastajate sõnul nõuab lumelabidasõit pidevat treenimist nagu ükskõik milline teine spordiala.

Labidavõistluste korraldaja Rainers Helds sõnas, et algajate võistlejate maksimumkiirus on 60 kilomeetrit tunnis. «On neid, kes timmivad oma lumelabidat nagu võidusõiduatot, lisades kaalu või muutes selle kuju. Kiirus sõltub nii labida lisavarustusest kui ka võistleja kaalust,» selgitas asjatundja.

Lätis Siguldas võistledakse lumelabidaga sõitmises
Lätis Siguldas võistledakse lumelabidaga sõitmises Foto: EPA/Scanpix

Siguldas on käimas seitsmes lumelabidasõidu hooaeg, võistlused toimuvad paari nädalat tagant ning erinevate distantside meistrid selguvad märtsis.

Lumelabidasõidu võistlustel osalemiseks ei ole vaja eelnevat kogemust, nii et igaüks, kellel on korralik lumelabidas ja paras annus julgust, saab võistleda. Labidat juhitakse kätega ja keha liigutamisega. Heldsi sõnul on algajate probleemiks ülejuhtimine ja selle tõttu ei saavutata suurt kiirust.

«Mida vähem üritad juhtida, seda kiiremini saab sõita. Kui võistleja satub jäärennis sõites seljaga sõidusuunda, siis tuleb end kiiresti õigetpidi pöörata,» andis lumelabidasõidu ekspert näpunäiteid.

On neid, kes ühendavad kaks lumelabidat ja sõidavad tandemis.

Ala harrastajate teatel ei ole neil ja kelgutajatel suurt erinevust, tehnika on peaaegu sama, vaid nende sõiduvahend on väiksem ja varrega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles