Hispaania listerioosipuhangus suri kolm ja sattus haiglasse ligi 200 inimest

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Haiglaravil on Lätis viiruse tõttu 44 patsienti, neist kolm on raskes seisus. Foto on illustratiivne.
Haiglaravil on Lätis viiruse tõttu 44 patsienti, neist kolm on raskes seisus. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Postimees

Hispaania politsei vahistas lihatootjad, kes teadsid, et nende liha on nakatunud listeeriabakteriga, kuid saatsid sellest hoolimata tooted poelettidele. Paari kuu jooksul haigestus üle 200 inimese, kellest kolm suri.

Hispaania politsei vahistas kolmapäeval riigi kõigi aegade halvima listerioosipuhangu eest vastutava toiduettevõtte omanikud, keda süüdistatakse tapmises, vahendas El Pais.

Alates augustist on listerioosipuhangus surnud kolm inimest. Lisaks on haiguspuhang põhjustanud seitse raseduse katkemist ja nakatunud on enam kui 200 inimest. 

Nakkuse allikana tuvastati Hispaanias Sevillas asuv ettevõte Mahrudis, mis müüs La Mechá kaubamärgi all saastunud seafileetoodet carne mechada

Lisaks leiti Listeria monocytogenes bakterit veel kolmest ettevõtte lihatootest.

Europol teatas hiljuti, et vahistas Hispaania listeeriapuhanguga seoses kokku kaheksa inimest, kellest kaks küll hiljem vabaks lasti. 

Lisaks hävitatakse tehases olnud 17 tonni lihatooteid. 

Europoli andmetel teadsid aga kolm tehase omanikku, et bakter mõllab tehases juba alates eelmise aasta detsembrist. 

Ainuüksi Sevillas, kus tehas asub, on listerioosi nakatunud 193 inimest.

Magrudise omanikke José Antonio Marín Prince’i ja tema kahte last Sandrot ja Mariot süüdistatakse erineval määral tahtmatus tapmises, tervisevastastes kuritegudes ja loote vigastamises.

La Mechá tooted, millest neljal leiti listeeribakter.
La Mechá tooted, millest neljal leiti listeeribakter. Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Listeeria on bakteriaalne infektsioon, mis võib põhjustada raskeid haiguseid nagu sepsis, meningiit ja entsefaliit. 

Tervel inimesel pruugib haigus kulgeda väga kergelt, kuid sündimata beebidele ja nõrgema immunsussüsteemiga inimestele võib nakatumine lõppeda surmaga. 

Hispaania Uuurijate sõnul teadsid kolm meest juba veebruaris, et mõned nende ettevõtte tooted on bakteriga nakatunud, kuid nad ei võtnud bakteri tehasest eemaldamiseks midagi ette. Selle asemel jätkasid nad tootmist. 

«Kriisi puhkedes saatsime ettevõttele meeldetuletuse, et üks nende proovidest oli juba varasemalt saastunud. Kuna ettevõte ei võtnud midagi ette, saatsime info edasi kohtule,» rääkis Microlar Groupi labori omanik Antonio Borrás

Labor esitas kohtule oma aruande septembris. 

Laboritel ja ettevõtetel ei ole seadusest tulenevat kohustust ametiasutusi hoiatada, kui mõnest toote proovist leitakse bakter. Siiski on toidutootja kohustatud võtma kasutusele meetmed, et probleem lahendada. 

Uurimine selgitab välja, miks ei võtnud Magrudise omanikud bakteri leidmisel midagi ette ning veelgi olulisem, miks nad varjasid bakteri olemasolu kinnitavaid testitulemusi tehast külastanud terviseinspektorite eest. 

Oma avalikes ülesastumistes väitsid nii Marín kui ka tema poeg Sandro, et ettevõte on edukalt läbinud kõik sanitaarkontrollid.

Hispaania listerioosipuhangu ohvrid

Esimene listeeriapuhangu ohver oli Hispaania võimude teatel 90-aastane naine, kes suri bakteri tekitatud infektsiooni tõttu 20. augustil. 

Teine ohver, 74-aastane naine, suri nädal hiljem augusti lõpus. Kolmas ohver oli 74-aastane mees, kes põdes küll pankrease vähki, kuid mehe vereringest leiti samuti ohtlik bakter. 

Hispaania listeeriapuhangu tõttu sattus Prantsusmaal haiglasse üks Briti mees, kes oli Sevillas reisides Magrudise toodangut söönud. 

Europoli teatael on lisaks ühele Briti kodanikule Hispaania lihatehase toodete tõttu nakatunud listerioosi ka üks Saksa neljaliikmeline perekond.

Listerioosipuhang Eestis

Hiljuti sattus Eestis listerioosiskandaali kalatehas M.V.Wool, kui kalatehasest avastati listeeriabakter. 

Kalatehasest avastatud listeeribakteri puhangutüvi ST1247 viis eelmisel aastal Eestis hauda kaks inimest, kirjutas Postimees 15. oktoobril. Kuus inimest haigestus just sama tüvega bakteri põhjustatud infektsiooni, mida VTA on seni leidnud ainult M.V.Wooli kalalt ja tehasest. 

Mis on listerioos?

Terviseameti kodulehe andmetel on listerioos bakteri Listeria monocytogenes poolt põhjustatud nakkushaigus, mis ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi ning avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmete põletiku või seedetrakti häiretena. 

Haiguspuhangute põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, näiteks ebapiisavalt termiliselt töödeldud liha- ja kalatooted, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juustud, toores puu- ja köögivili.

Maailma terviseorganisatsiooni andmetel võib erinevalt teistest toidu kaudu levivatest bakteritest listeeriabakter paljuneda isegi madalatel temperatuuridel ehk külmkappides. 

Haiguse võib saada nii toidust, inimeselt-inimesele kontakti kaudu. Lisaks võib haigus levida ka rasedatelt sündimata lapsele.

Listerioos avaldub invasiivses ja mitteinvasiivses vormis. 

Mitteinvasiivse listerioosi sümptomiteks on kõhulahtisus, lihasvalud, peavalu ja palavik. Sümptomid avalduvad tavaliselt paari päeva jooksul. Haigus tekib, kui süüa toitu, milles on kõrge doos listeeriabaktereid.

Invasiivne listerioos tekib tavaliselt inimestel, kellel on nõrk immuunsüsteem nagu näiteks vanurid ja lapsed, rasedad ning vähiravi saavad inimesed. 

Sümptomid on meningiit, palavik, lihasvalud ja veremürgitus. Peiteperiood erineb mõnest päevast kuni kolme kuuni.

Listeeriabakterit on leitud ka valmistoodetes nagu liha, pasteet, suitsutatud kala, piimatoodetes, kalas, salatites ja puu- ning juurviljades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles