Pildid ja video: Siberi külm paneb ameeriklaste kannatuse proovile

Inna-Katrin Hein
Copy

USA mitmesse osariiki saabus talv ootamatult. Seda põhjustab Siberist saabunud külm õhumass, mis tõi kaasa kuni miinus 20-kraadise pakase. 

USA meedia teatel mõõdeti sel nädalal Kansase osariigis miinus 18 kraadi, Illinois's ja selle pealinnas Chicagos miinus 14 kraadi, sama temperatuur oli ka Missouris Kansas Citys ning Indianas miinus 13 kraadi.

Lõuna pool asuvas Texases on öisel ajal temperatuur 0-lähedane ja seal sadas lund. Lumesadu ja keskmisest madalamad temperatuurid on samuti Mehhiko põhjaosas.

Lumega kaetud taim Texases Santa Fes
Lumega kaetud taim Texases Santa Fes Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

Texases McAllenis langes temperatuur ühe päeva jooksul 33 kraadilt 0 kraadini.

New Yorgi osariigis Buffalos sadas 12. novembril maha rekordilised 22 sentimeetrit lund.

USA meteoroloogide teatel saabuvad sellised külmad ilmad tavaliselt jaanuaris, kuid sel aastal on need kohal juba novembris, kuna Siberist saabus külm õhumass.

Lumi Missouris Kansas Citys
Lumi Missouris Kansas Citys Foto: Charlie Riedel/AP

«Selline ilm on tavaliselt jaanuaris, mitte novembris. Temperatuur on novembris tavaliselt plusspoolel. Peaks olema sügis, kuid on Siberi külm, mis paneb inimeste kannatuse proovile,» teatas meteoroloog Kevin Birk.

Pakaseliste ilmade tõttu on «külmaosariikides» ära jäetud üle 1000 lennu. Ka koolilastel on külmapühad.

BBC andmetel on USA külmas kaotanud elu vähemalt neli inimest, kes sattusid tuisusel teel liiklusõnnetusse.

New York Times intervjueeris meteorolooge, kelle teatel võivad nüüdse külmalaine ajal puruneda külmarekordid vähemalt 150 linnas. Nad lisasid, et praeguse aastaaja kohta on temperatuurid keskmisest madalamad 15 kraadi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles