Video: Okinawa lähedalt leiti Teise maailmasõja ajal kadunuks jäänud USA allveelaev

Inna-Katrin Hein
Copy
Allveelaev. Pilt on illustreeriv
Allveelaev. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Sõjalaevade vrakiotsija Tim Taylor ja ta meeskond leidsid Jaapani Okinawa saare vetest Teise maailmasõja ajal kadunuks jäänud allveelaeva USS Grayback.

Taylor otsis seda 80 meeskonnaliikmega uppunud allveelaeva oma Lost 52 Project käigus ja leidis selle 435 meetri sügavusest, teatab cnn.com.

Allveelaeva tekil olnud relv on laevast 117 meetri kaugusel ning selle laeva ahter on rängalt kannatada saanud. 

Möödunud aastal teatas Jaapani allveeraheoloog Yutaka Iwasaki, et USA tegi vigu kui tõlkis Jaapani andmeid selle allveelaeva asukoha kohta.  Ilmnes, et USA militaardokumentides olid selle laeva oletatava uppumiskoha koha pikkus- ja laiuskraadid valed.

Taylor lasi Jaapani andmeid USS Graybacki kohta uuesti tõlkida ja ta sai uued koordinaadid, mis näitasid, et see laev on suure tõenäosusega Okinawast edelas.

Taylor ja ta meeskond kasutas alleveelaeva otsimiseks kaugjuhitavaid allveeroboteid, sonarit ja kõrgresolutsiooniga pilditehnoloogiat, leides allveelaeva ta oletatavast uppumispaigast 160 kilomeetri kauguselt.

USA mereväe ajaloo ja muinsuskaitse allveearheoloogia osakonna juhataja Robert Neyland vaatas Taylori andmeid ja pilte leiu kohta. Ta võrdles neid arhiivimaterjalidega ning kinnitas, et tegemist on USS Graybackiga.

USA mereväe dokumentide kohaselt lahkus USS Grayback 28. jaanuaril 1944 Hawaiil asuvast Pearl Harbori mereväebaasist, et sõita Ida-Hiina merele patrullima.

19. veebruaril 1944 teatas selle allveelaeva meeskond, et nad uputasid kaks Jaapani kaubalaeva. Kuna nende rünnakute järgselt jäi USS Graybackile vaid kaks torpeedot, siis said meeskond käsu baasi tagasi pöörduda.

26. veebruaril 1944 ründasid allveelaeva Jaapani sõjalennukid, mille pommitamise tagajärjel see laev tõneäoliselt uppus.

USS Grayback ei jõudnud tagasi Pearl Harbori baasi ega 7. märtsiks Midway saare juurde.

USA merevägi kuulutas 30. märtsil 1944 selle allveelaeva kadunuks.

Ameeriklanna Gloria Hurney, kelle onu Raymond Parks hukkus koos USS Graybackiga, arvas et seda allveelaeva ei leita mitte kunagi.

Hurney sõnul oli laeva leidmine tema jaoks suur üllatus ning teda valdasid mitemesugused tunded alates rõõmust leinani. Hiljem ta rahunes ja tundis heameelt, et laev leiti.

«Selle laeva meeskonnaliikmete sugulased ja järeltulijad saavad nüüd otsad kokku tõmmata, sest allveelaev leiti ja on teada, kus kallid inimesed elu kaotasid. Meeskonnaliikmete sugulased saavad omavahel jagad lugusid nende elust, kes 75 aastat tagasi kadunuks jäid,» sõnas Hurney.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles