Osa vene ajaloolase poolt tapetud üliõpilase surnukehast leiti Peterburi jõest

Inna-Katrin Hein
Copy
Vene ajaloolane Oleg Sokolov keda kahtlustatakse üliõpilasest kallima tapmises
Vene ajaloolane Oleg Sokolov keda kahtlustatakse üliõpilasest kallima tapmises Foto: Peter Kovalev/TASS/Scanpix

Venemaa tuntud ajaloolane Oleg Sokolov tappis üliõpilasest kallima Anastassia Ještšenko, kelle surnukeha osa leiti nüüd Peterburis asuvast jõest.

Politsei uurimine näitas, et tõenäoliselt lasi 63-aastane ajaloolane 24-aastase naise maha 7. novembril, tükeldas ta surnukeha ja viskas kehaosad kilekottidese pakituna Moika jõkke, teatab iltasanomat.fi.

Kriminalistid tõmbasid Ještšenko kere välja mitte Moika, vaid Soome lahele lähemast ja väiksemast Jekaterinkofka jõest. Kehaosa leidis üks möödakäija, kes teatas sellest politseile.

Vene meedia teatel viskas Sokolov kotid naise jäänustega Moika jõkke Peterburi kesklinnas, kuid vool kandis need kaugemale. Politsei otsis esialgu naise jäänuseid sellest jõest. 

«Kehaosa leiti jõelõigust, mis asub Gapalskaja tänav 4 maja juures. Tõenäoliselt kandis vesi selle Moikast Jekateringofkasse,» sõnas uurimisega seotud allikas.

Vene politseiuurijad ja sukeldujad otsimas Peterburis Moika jõest tapetud üliõpilase Anstassia Ještšenko kehaosi
Vene politseiuurijad ja sukeldujad otsimas Peterburis Moika jõest tapetud üliõpilase Anstassia Ještšenko kehaosi Foto: EPA/Scanpix

Politsei võttis tunnustatud Napoleoni-uurija Oleg Sokolovi kinni 11. novembril ja ta on jäetud kaheks kuuks eeluurimise alla. Ta tunnistas uurijatele, et tappis üliõpilase, viskas naise kehaosad Moika jõkke ja et kahetseb oma tegu.  

Kohus mehe üle algab pärast uurimise lõppu jaanuaris.

Vene ajaloolane Oleg Sokolov, kes arreteeriti kahtlustatuna üliõpilasest kallima Anastassia Ještšenko tapmises
Vene ajaloolane Oleg Sokolov, kes arreteeriti kahtlustatuna üliõpilasest kallima Anastassia Ještšenko tapmises Foto: Alexander Galperin/Sputnik/Scanpix

Sokolov ja Ještšenko elasid koos Moika kaldapealsel majas number 82, kus Sokolov naise ka tappis. Maja on turistidele tuntud, sest selle esimesel korrusel asub populaarne restoran Idiot, mis on saanud nime Fjodor Dostojevski romaani «Idioot» järgi.

Maja Peterburis Moika kaldapealsel, kus elab ajaloolane Oleg Sokolov, keda kahtlustatakse üliõpilasest kallima tapmises
Maja Peterburis Moika kaldapealsel, kus elab ajaloolane Oleg Sokolov, keda kahtlustatakse üliõpilasest kallima tapmises Foto: ANATOLY MALTSEV/EPA/Scanpix

Politsei uuris Sokolovi maja juures olevate turvakaamerate lindustusi. Esimesel videol on näha, kuidas Sokolov lahkub majast mitme kotiga, läheb jõe äärde ja viskab kotid vette.

Teisel videol lohistab Sokolov rasket musta kilekotti ja ootab natuke, et tänaval liikujad eemalduksid. Siis läheb ta sellega jõe äärde ja viskab koti jõkke.

Politsei leidis ajaloolase korterist naise pea, mis oli keha küljest ära lõigatud ja veel paar kehaosa, millest ta ei jõudnud vabaneda.

Oleg Sokolovi korteri uks Peterburis Moika kaldapealsel asuvas majas. Politsei pitseeris ukse kinni, kuna tegemist on mõrvapaigaga
Oleg Sokolovi korteri uks Peterburis Moika kaldapealsel asuvas majas. Politsei pitseeris ukse kinni, kuna tegemist on mõrvapaigaga Foto: EPA/Scanpix

Sokolov tabati, kui ta üritas uputada Moika jõkke naise käsi, mis olid tal kotis, kuid ta sattus ise ohtu ja vajas päästjate abi.

Vene meedia teatel kahtlustasid vangide õiguste eest seisva komisjoni liikmed, et kaasvangid võivad Sokolovi eeluurimisvanglas rünnata ja mindi kontrollima, mis toimub naise tapnud ajaloolasega. Külaskäigust tehti ka video, kus Sokolov teatab, et vajab prille, sest ilma nendeta ei näe ta lugeda. Mees sõnas, et ta on ajaloolane ja tahab vanglas tööd edasi teha.

Sokolov kinnitas, et tal ei ole vanglas probleeme ja keegi ei ole tema kallal vägivallatsenud. «Toit on selline, nagu vanglas ikka. See ei ole nagu Pariisi restoranides, kuid süüa kõlbab,» teatas ajaloolane teda vaatama tulnutele.

Sokolov, kes töötas nii Peterburi kui ka Sorbonne'i ülikoolis, viibis sageli Prantsusmaal, kuna ta uurimisteema on Prantsuse keiser Napoleon I ja tema aeg. Ta lemmikteema on Napoleoni sõjaretk Venemaale 1812. Sokolovi tuntakse sellest, et talle meeldis Napoleoniks kehastuda.

Vene ajaloolasele Oleg Sokolovile meeldis kehastuda Prantsuse keisriks Napoleoniks
Vene ajaloolasele Oleg Sokolovile meeldis kehastuda Prantsuse keisriks Napoleoniks Foto: OLGA MALTSEVA/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles