Video: Kansas City «Titanicu» aardeid saab näha aurulaevamuuseumis

Inna-Katrin Hein
Copy
19. sajandi aurulaev. Pilt on illustreeriv
19. sajandi aurulaev. Pilt on illustreeriv Foto: akg/North Wind Picture Archives/Scanpix

Mis on Ameerika Ühendriikide Kansas Cityl pistmist tuntud laevaga Titanic, mis 14. aprillil 1912 Atlandi ookeani põhjaosas jäämäega kokku põrkas ja paar tundi hiljem põhja läks?

Tegelikult mitte midagi, kuid sealses Missouri jões uppus 134 aastat tagasi aurulaev, mida saab pidada kohalikuks Titanicuks, teatab thevintagenews.com.

Ligi 4000 kilomeetri pikkune Missouri on USA kõige pikem jõgi ning on maailmas pärast Niilust, Amazonast ja Jangtsed oma pikkuselt neljandal kohal.

USA ajaloolaste sõnul on Missouri jõel uppunud umbes 400 aurulaeva, neist suur osa ajavahemikul 1820 – 1870 ehk 50 aasta jooksul.

5. septembril 1856 asus Missourist St. Louisist teele aurulaev Arabia, mille pardal oli 200 tonni kaupu ja postisaadetised. See laev pidi sõitma Missouri osariigi äärealadele, kuid jõudis vaid Kansas Citysse, kus jäi vette kukkunud puude taha kinni. Laev sai viga ja uppus, kõik pardal olnud pääsesid eluga.

Aurulaev Arabia jäeti sinna, kus ta uppus ja aastakümnete jooksul mattus ta mudakihi alla. Ka pardal olnud asjad jäid mutta.

Arheoloogide sõnul aitas mudakate seda laeva ja esmeid säilitada, kuna hapnik ei pääsenud juurde ja seega ei tekkinud lagunemisprotsessi.

1988. aastal hakkas aurulaev Arabia vastu huvi tundma ahjude ja kaminate remondifirma omanik Bob Hawley, kes tahtis laeva üles otsida.

Temaga liitusid üks ta klientidest Jerry Mackey, ta kaks poega David ja Greg ning ärimees David Luttrell.

26. novembril 1988 asusid mehed kaua aega tagasi uppunud laeva otsima.

Erosiooni ja jõesängi muutuse tõttu ei olnud aurulaev enam Missouri jõe põhjas, vaid 13,5 meetri sügavusel mulla ja setete all, kus nüüd on põld.

Meestel kulus laeva väljakaevamiseks neli kuud ja nende sõnul oli laev hästi säilinud ja ühes tükis.  

1991. aastal asutasid nad aurulaev Arabia muuseumi, kus on väljas esemed, mis pärinevad sellelt laevalt ja USA kodusõja (1861 – 1865) eelsest ajast.

Eksponaatide seas on likööri- ja ketšupipudeleid, viskivaate ning hoidistepurke. Samuti saapaid, piipe, nööpe, lauanõusid, lauahõbedat, ehteid, mänguasju ning palju muud. Muuseumis on tuhandeid eksponaate, mis annavad aimu, kuidas USAs 19. sajandi keskpaigas elati ja milliseid kaupu osteti.

Missouri jõel uppus 1841 American Fur Company karusnahku vedanud aurulaev Malta. Arabia leidjad üritasid ka seda otsida, kuid ei leidnud.

Malta leiti mais 2019 Missouris asuva farmi maalt georadari abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles