Süüria liidril Bashar al-Assadil ja ta lähedastel on Moskvas 40 miljonit dollarit maksvad luksuskorterid

Inna-Katrin Hein
Copy
Süüria president Bashar al-Assad 22. oktoobril 2019 Idlibi provintsis al-Habitis koos valitsusvägede sõduritega
Süüria president Bashar al-Assad 22. oktoobril 2019 Idlibi provintsis al-Habitis koos valitsusvägede sõduritega Foto: -/AFP/Scanpix

Korruptsioonivastase kampaaniagrupi Global Witness andmetel on Süüria presidendil Bashar al-Assadil, ta perel ja lähikondlastel Venemaa pealinnas Moskvas 40 miljoni dollari (36,4 miljonit eurot) väärtuses luksuskortereid.

Nõukogude Liit ja Venemaa on Assadi perekonna 50 aasta pikkuse võimuloleku ajal pidanud Süüriat oma liitlaseks, teatab themoscowtimes.com.

Kreml asus 2015. aastal Süüria kodusõjas al-Assadi poolele, aidates tal tagasi vallutada suurema osa Süüriast.

Süüria kodusõda algas 2011 ja kestab seni.

Global Witness esindajate teatel on nii al-Assad kui ta sugulased Makhloufsid ostnud ajavahemikul 2013. aasta detsembrist kuni 2019. aasta juunini Moskva pilvelõhkujate piirkonnas asuvas kahes kõrghoones vähemalt 19 luksuskorterit.

Moskva pilvelõhkujad. Pilt on illustreeriv
Moskva pilvelõhkujad. Pilt on illustreeriv Foto: Vladimir Gerdo/TASS/Scanpix

Kohalike kinnisvaramaaklerite andmetel maksvad need korterid kokku 40 miljonit dollarit.

«Korteriostud näitavad, et kodusõja ajal on suured summad Süüria riigi raha jõudnud Venemaale. Võimalik, et need ostud tehti raha pesemiseks,» on korruptsioonivastase kampaaniagrupi raportis.

Makhloufsid, kes kuuluvad nagu al-Assadki alaviitide hulka, on al-Assadi finantsnõunikud ja fondide juhid.

Süüria allikate andmetel viisid Makhloufsid Süüriast raha Venemaale ja ostsid kinnisvara, kuna nad ei tunne end kodumaal turvaliselt. Sama tegi ka al-Assad, kuid pikaajalisest sõjast hoolimata on ta jäänud Süüriasse ja võimule. 

Nii USA kui ka Euroopa Liit on kehtestanud al-Assadile ja Makhloufsidele mitmeid sanktsioone, kuna nad on seotud Süüria kodusõjaga.

Süüria president Bashar al-Assad 2018
Süüria president Bashar al-Assad 2018 Foto: -/AFP/Scanpix

«Lääne sanktsioonide tõttu pöördusid nii al-Assad kui ka Makhloufsid Venemaa poole, kuna seal ei tehta neile taktistusi. Võimalik, et nad pesevad seal ebaseaduslikult saadud raha, kuid ostsid ka kinnisvara, kuhu välismaale põgenedes elama asuda,» sõnas anonüümne süürlasest allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles