Austraalias tühjendati maastikupõlengute teele jäänud linn elanikest

Inna-Katrin Hein
Copy

Austraalia idaosas Queenslandis ja New South Walesis on umbes 100 maastikupõlengut, millest 20 on väga ohtlikud.

New South Walesi tuletõrjujate teatel on temperatuur juba pikka aega olnud väga kõrge ja vihma ei ole sadanud ning kui ilm ei muutu, siis on oodata veel ulatuslikke maastikupõlenguid, teatab afp.com.

«Varem ei ole nii palju maastikupõlenguid korraga olnud. Seni on olnud mõned, mitte mitukümmend,» teatas New South Walesi tuletõrjejuht Shane Fitzsimmons.

Tuletõrjuja kustutamas New Soutjh Walesis maastikupõlengut
Tuletõrjuja kustutamas New Soutjh Walesis maastikupõlengut Foto: EPA/Scanpix

Sydney ja Brisbane’i vaheline maantee on põlengute tõttu osaliselt suletud.

Queenlandi politsei käsul evakueeriti põlengu teele jäänud Noosa Headsi eeslinn Tewantin elanikest ning 5000 inimest viidi ajutisse majutuspaika.

Tuletõrjujate sõnul on suur oht, et see linnaosa põleb maha.

Osades piirkondades soovitasid võimud elanikel leida endale kõige turvalisem koht, kuhu tule eest peituda, sest neid ei saa tule levimise tõttu enam evakueerida.

Austraalia meteoroloogide teatel on maastikupõlengute piirkondades temperatuur üle 30 kraadi ja puhub tugev tuul, kuid nädala lõpus peaks temperatuur langema ja tuul vaibuma.

See ilmamuutus toob tuletõrjujatele vaid osaliselt kergendust, sest maastik on pika põua tõttu ikka väga kuiv ja tuleohtlik. Tõenäoliset jätkuvad põlengud kuni vihma saabumiseni.

Austraalias osades paikades ei ole vihma sadanud kuid ning farmerid on pidanud karjamaal olevatele loomadele vett ja süüa viima.

Samuti on tulnud põlde ja aiamaid kasta, et seal ikka midagi kasvaks.

On neid farmereid, kes on oma kariloomad maha müünud ja jätnud põllud sööti.

Austraalia valitsus abistab põua tõttu kannatavaid põllumehi sellega, et pakub miljardi Austraalia dollari (umbes 600 miljonit dollarit) vääruses madala intressiga laene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles