Mary Kross oma valeväidetest: ma ei oleks pidanud kunagi selles asjas politsei poole pöörduma (20)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Mary Kross.
Mary Kross. Foto: Erlend Štaub

Mary Kross sattus kohtu alla seoses politseile antud valeütlustega, kus väitis, et sattus eelmise aasta sügisel Stroomi rannas koeraga jalutades rünnaku ohvriks. Kogu menetlusaja vaikinud Mary Kross kirjutas kohtunikule enne oportuniteedimäärust kummalise sõnumi, kus kahetses asjast politseile rääkimist. 

«Mul on kahju, et minu väidete uurimiseks pidi politsei aega kulutama,» kirjutas enda väidetava rünnaku kohta valeütluste andmises süüdistatav Mary Kross septembri alguses Harju maakohtu kohtunikule ja lisas, et ei oleks kunagi pidanud selles asjas politsei poole pöörduma, vahendas Delfi Krossi kohtunikule saadetud kirja. 

Kross nõustus tema suhtes kriminaalmenetluse lõpetamisega ja võttis endale kohustuse maksta 3000 eurot riigi tuludesse.

Mary Krossi valeväited 

Eelmise aasta novembris postitas ettevõtja Karoli Hindriks sotsiaalmeediasse, kuidas tema ameeriklannast sõbrannat Mary Krossi Stroomi rannas kividega loobiti ning kästi koju minna. Hiljem selgus aga, et Mary Krossi jutt ei vastanud tõele ja prokuratuur esitas talle süüdistuse valeütluste andmises.

Oma valeütluste kohaselt viibis Kross 2018. aasta 27. novembril Tallinnas Stroomi ranna pargis, ta olevat jalutanud koeraga ja rääkinud mobiiltelefoniga inglise keeles. Seepeale olevat kaks tundmatut meest hakanud naist kividega loopima ja karjunud: «Go home, foreigner, go home!» (Mine koju, välismaalane, mine koju!). Ühel mehel oli väidetavalt rinnus sinise lille märk ehk EKRE logo.

Politsei alustas kiviviskajate tabamiseks kriminaalasja, kuid ei leidnud nende olemasolu kohta tõendeid.

Postimees kirjutas hiljuti, et Mary Kross sai korduvalt võimaluse tõtt rääkida. Käis suisa politseile Stroomi rannas isiklikult näitamas, kuidas teda rünnati ning joonistas paberile EKRE logo. Kuid Krossi autot polnud seal, kus väitis, et see tol saatuslikul päeval pidi olema. Tegelikult viibis Kross väidetava kivipildumise ajal sündmuskohast kilomeetreid eemal. Krossi ei olnud näha turvakaamerate salvestistel. Lisaks ei kinnitanud naise rannas viibimist tema mobiiltelefoni asukohaandmed.

Politsei alustas kriminaaluurimist hoopis Krossi suhtes, esitades talle kahtlustuse valeütluste andmises.

Mary Kross ennast süüdi ei tunnistanud. Ta kasutas õigust vaikida ega selgitanud, mis sel päeval tegelikult toimus ja miks ta politseile valetas.

Prokuratuur andis Krossi kohtu alla. Valeütluste andmises süüdimõistmisel oodanuks teda kas rahaline karistus või kuni kolm aastat vanglat. Ringkonnaprokurör Ülle Jaanhold taotles 31. oktoobril avaliku huvi puudumisel ameeriklanna Mary Krossi kriminaalasja oportuniteediga lõpetamist. Taotlust toetasid nii Krossi kaitsja kui kohus.

Prokuratuur tegi täna peale Päevalehes ilmunud Mary Krossi artiklit, milles autor väitis, et teda tõepoolest rünnati, Facebooki lehel järgmise avalduse:

«Kohus on leidnud, et Mary Krossi poolt antud valeütluste andmine on tõendatud. 

On kahetsusväärne kui hiljem esitatakse ajakirjanduse vahendusel avalikkusele pilt, mis ei peegelda adekvaatselt menetluse käiku, kuid seda õigust ei ole kelleltki võimalik ära võtta.

Samuti julgustame kõiki, kes on langenud kuriteo ohvriks, pöörduma võimalikult kiiresti politsei poole. Alati paraku ei õnnestugi kurjategijat tabada, kuid ei tasu karta valeütluste andmise tõttu kohtu ette sattumist - selline süüdistuse esitatakse vaid siis, kui on tõendatud, et politseile kirjeldatud juhtumit pole üldse toimunudki.»

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles