On alles töö: Soome juutuuber teenis pappkastide avamisega korraliku aastapalga!

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Soome juutuuber Mike Bäck
Soome juutuuber Mike Bäck Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Joutube'i ja mujale sotsiaalmeediasse sisu loomine muutub järjest tõhusamaks rahateenimisviisiks. Ainuüksi viis põhjanaabrite edukaimat juutuuberit teenisid eelmisel aastal igaüks üle 100 000 euro.

Soome maksuamet avaldas hiljuti 2018. aasta maksuandmed, kust selgub, et ka mitmed põhjanaabrite suunamudijad ja sotsiaalmeedia sisutootjad teenivad aastas üle 100 000 euro. Keskmist palka saav eestlane teenib aastas aga umbes 17 000 eurot. 

Youtube'i-kanalit «TheRelaxingEnd» haldav Lauri Puttonen teenis teiste Soome sotsiaalmeediastaaridega võrreldes kõige kopsakama summa, vahendas yle.fi.

Puttonen teenis oma kanaliga, millel on rohkem kui 4 miljonit järgijat, üle 160 000 euro. Puttoneni kanalil «TheRelaxingEnd» saab jälgida, kuidas mees avab talle erinevate tootjate poolt saadetud pakke. 

 Pakendiavamisvideode meister Puttonen oli ka 2017. aastal oma kategooria edetabeli tipus. Toona teenis ta fännide abil pisut alla 154 000 euro.

Teisele kohale platseerus Jaakko Parkkali, kelle leivanumbriks on spordi- ja veebiprobleemidest videode meisterdamine.

Tõsielusaadetes «Demptation Island» ja «Fort Boyard» osalenud juutuuber teenis 2018. aastal 133 000 eurot. Aasta varem ulatus tema teenistus 95 000 euroni.

Lisaks Puttonenile ja Parkkalile ületasid 100 000 euro künnise ka juutuuber Herbalist ehk Juuso Karikuusi, Unio moeblogi ja Unio Aino Youtube’i kanali haldaja Aino-Lotta Rossi ning Lakko nime all toimetav Eric Savolainen.

Sotsiaalmeedia sisutootjate sissetulekute kasv on olnud peadpööritav. 2015. aastal teenis toonane edetabeli tipus olnud Karikuusi vaid 55 000 eurot. Eelmisel aastal teenis aga juba üle kümne juutuuberi sellest suurema summa.

Teenida võib ka ise sisu tootmata

Mänguritele turunduslepinguid ja muid tehinguid vahendava Youtube'i videovõrgu Troot Oy tegevjuht Joona Haatainen teenis eelmisel aastal ligi 108 000 eurot.

Lisaks toodete reklaamimisele tegelevad paljud juutuuberid õhtujuhtimisega, võõrustavad fänniüritusi ja müüvad fännitooteid.

Juutuuberid kasutavad oma edu hüppelauana ka muude tööde jaoks. Mõni teeb muusikat, mõni proovib karjääri traditsioonilises televisioonis.

Soome suunamudijate liidu aseesimehe Ville Mäkipelto sõnul mitmekesistub nende liikmete tulubaas pidevalt.

Tulubaasi mitmekesistumine ja killustumine kajastub ka selles, et liikmete sissetulekud võivad seeläbi aastate lõikes erineda. 

Näiteks Veronica Verho, kes haldab kanalit «Mariieveronica» teenis eelmisel aastal 128 000 eurot.

Aasta varem ulatus aga tema teenistus ligi 55 000 euroni. 

Aastaid enim teeninud juutuuberite hulgas olnud Miisa Rotola-Pukkilani «Mmiisas» teenistus vähenes aastaga aga üle 30 000 euro. 2018. aastal teenis Rotola-Pukkila veidi alla 54 000 euro.

Enamuse juutuuberite sissetulekud siiski suurenevad. Näiteks kasvasid Soomes populaarsete Bäcki vendade sissetulekud.

Vendadest noorima Mike tulu ulatus 2018. aastal juba 88 000 euroni ning vanema venna Roni tulu 39 000 euroni. Noorema venna sissetulek kasvas aastaga 19 000 eurot ja vanema venna sissetulek 9000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles