Türgi võimud võtsid kinni Islamiriigi eksjuhi al-Baghdadi õe

Inna-Katrin Hein
Copy
Islamiriigi eksliidri Abu Bakr al-Baghdadi õde Rasmiya Awad
Islamiriigi eksliidri Abu Bakr al-Baghdadi õde Rasmiya Awad Foto: Turkish Security Officials/via REUTERS/Scanpix

Türgi võimud teatasid, et nad võtsid kinni äärmusrühmituse Islamiriik endise juhi Abu Bakr al-Baghdadi õe.

Bbc.com teatel viisid Türgi sõjaväelased 4. novembril Põhja-Süürias Aleppo maakonnas Azazis, mis on nende kontrolli all, läbi operatsiooni, mille käigus tabati 65-aastane Rasmiya Awad.

Awad leiti koos pereliikmetega, kelleks oli naise abikaasa, minia ja viis last, nende kodust. Lisaks al-Baghdadi õele võtsid türklased kinni ka naise abikaasa ja minia, kelle seotus Islamiriigiga on teada.

Islamiriigi eksjuhi Abu Bakr al-Baghdadi õe Rasmiya Awadi minia, kelle nime ei avalikustatud
Islamiriigi eksjuhi Abu Bakr al-Baghdadi õe Rasmiya Awadi minia, kelle nime ei avalikustatud Foto: Turkish Security Officials/via REUTERS/Scanpix

Türgi võimud on veendunud, et nad saavad al-Baghdadi pereliikmetelt Islamiriigi kohta tähtsat informatsiooni.

Islamiriigi eksliidri Abu Bakr al-Baghdadi õe Rasmiya Awadi abikaasa, kelle nime ei avalikustatud
Islamiriigi eksliidri Abu Bakr al-Baghdadi õe Rasmiya Awadi abikaasa, kelle nime ei avalikustatud Foto: Turkish Security Officials/via REUTERS/Scanpix

USA meedia andmetel on al-Baghdadil viis venda ja teadmata arv õdesid, kuid ei ole teada, kes neist peale Rasmiya Awadi elus on.

Islamiriik kuulutas Iraagis ja Süürias 2014 välja kalifaadi ja kaliifiks sai Abu Bakr al-Baghdadi.

Kaader Islamiriigi 2014. aasta propagandavideost, millel on selle äärmusrühmituse liider Abu Bakr al-Baghdadi
Kaader Islamiriigi 2014. aasta propagandavideost, millel on selle äärmusrühmituse liider Abu Bakr al-Baghdadi Foto: --/AFP/scanpix

Islamiriigi sõdalaste seksiorjadeks sattunud jeziidi naiste sõnul usaldas Al-Baghdadi eelkõige oma suguvõsa ja sõpru, mitte aga neid võitlejaid, kes olid väljapoolt tema kitsast ringi, rääkimata läänest saabunutest.

Islamiriigi nüüdseks eksjuht lasi end 27. oktoobril oma pelgupaigas Süürias Idlibi provintsis Barishas õhku, kui USA mereväe eriüksuslased olid ta ümber piiranud.

Al-Baghdadi surnukehale tehti DNA-test, mis näitas, et tegemist oli temaga. USA merevägi korraldas Islamiriigi endisele juhile islamistliku merematuse, kuid selle toimumispaika ei avalikustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles