Skandaal Hispaanias: «hundikari» vägistas 14-aastase tüdruku, kohus karistas neid seksuaalse ärakasutamise eest, kuna ohver oli purupurjus (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Vägistamisohver. Pilt on illustreeriv
Vägistamisohver. Pilt on illustreeriv Foto: Edward Bartel/Panthermedia/Scanpix

Hispaanias on viimastel aastatel olnud mitu grupvägistamist, mis on toonud kaasa meeleavaldusi, milles nõutakse seksuaalkuritegude karistamisseaduste karmistamist.

Nüüd arutati kohtus  juhtumit, milles viis mees vägistasid 2016. aastal Barcelona provintsis Manresas toimunud peol purjus 14-aastase tüdruku, teatab theguardian. com.

Barcelona kohus määras viiele vägistajala alaealise seksuaalse ärakasutamise eest 10–12 aasta pikkuse vangistuse.

Prokurör nõudis, et neid mehi karistataks vägistamise eest, mis oleks nad saatnud 15–20 aastaks trellide taha.

Kohus leidis, et kuna alaealine ohver oli purupurjus ja ei saanud aru, mis toimus, siis ei olnud see vägistamine.

Hispaania seaduse kohaselt saab vägistamise eest karistada vaid siis, kui on selged tõendid seksuaalvägivalla kohta.

Kohtunik sõnas, et kuna ohver oli praktiliselt teadvuseta, siis ei pidanud teda kuritarvitanud mehed ähvardusi, jõudu ja vägivalda kasutama.

Kohtudokumentide kohaselt leidis 14-aastase tüdruku vägistamine aset oktoobris 2016, kui suur grupp inimesi pidutses Kataloonias Manresas mahajäetud tehases.

Tegemist oli niinimetatud botellón’iga, mis on sotsiaalmeedias reklaamitav pidu, kuhu kutsutakse jooma odavat alkoholi ja uusi tutvusi looma.

Sellel osales ka 14-aastane tüdruk, kes tarbis seal ohtralt alkoholi ja narkootikume. Prokuröri sõnul valisid viis meest vanuses 19–26 eluaastat selle joobes alaealise välja ja kordamööda vägistasid teda.

Kuritarvitatud naine. Pilt on illustreeriv
Kuritarvitatud naine. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Kohtus ilmnes, et üks meestest oli varem selle tüdrukuga kokku puutunud ja teine teadis ta vanust.

Ohvriks olnud tüdruku sõnul ei mäleta ta peaaegu mitte midagi oma vägistamisest.

«Mäletan, et olin joobes ja ma nutsin. Mul kukkusid prillid eest ja keegi astus neile peale. Palju mehi masturbeeris minu lähedal. Tundsin, et kuskil oli valus, kuid ma ei saanud aru, et minu kehas,» sõnas nüüd 17-aastane tüdruk.

Kohus leidis, et tüdruk oli nii joobes, et ta ei saanud aru, mida temaga tehti või ei tehtud. Samuti ei saanud ta vägistajad temalt seksiks nõusolekut küsida, kuna ta ei olnud adekvaatne.

«Need mehed said panna toime seksuaalakti ilma, et oleksid pidanud kasutama ähvardusi või vägivalda,» selgitas kohtunik, miks ta ei määranud meestele vägistamise eest karistust.

Kõik kohtu alla antud mehed eitasid 14-aastase tüdruku vägistamist.

Kohus langetas otsuse, et mehi karistatakse seksuaalse ärakasutamise, mitte vägistamise eest ja nad peavad ohvrile maksma 12 000 eurot.

Hispaania meedia teatel tekkisid vägistamisohvriks olnud tüdrukul psüühilised probleemid, mille tõttu ta külastab seni regulaarselt psühholoogi.

Hispaania meedia ristis 14-aastast vägistanud mehed Manresa hundikarjaks. Sellega viidatakse 2016 Pamplona härjajooksude ajal toimunud juhtumile, milles 18-aastane tüdruk vägistati viie mehe poolt.

Need vägistajad kasutasid enda kohta hüüdnime La Manada ehk hundikari.

Kohus ei mõistnud ka neid mehi vägistamises süüdi, vaid karistas neid seksuaalse ärakasutamise eest, kuna nad ei pidanud ohvrit ähvardama ega vägivalda kasutama. Hiljem Hispaania kõrgem kohus tühistas alama astme kohtu otsuse ja mehed said kuni 15 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Nii Pamplona kui Manresa juhtum tekitas Hispaanias kriitikat ja proteste, et vägistajad pääsevad kergelt.

Meeleavaldajate sõnul on Hispaania seksuaalkuritegusid puudutavad seadused vananenud ega kaitse ohverid piisavalt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles