Stepikotkad tekitasid vene teadlastele hiiglasliku mobiiliarve

Stepikotkas. Pilt on illustreeriv

FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters/Scanpix

Vene teadlaste meeskonda, mis kasutas rändkotkaste asukohtade kaardistamiseks SMSe saatvaid jälgimisseadmeid, on pärast lindude Iraani ja Pakistani lendamist tabanud suured rändlustasud. 

Phys.org teatel jälgib Venemaa rändlindude uurimis- ja kaitsevõrgustik (RRRCN) paljude lindude, sealhulgas ohustatud stepikotkaste lennuteid ja elupaiku, pannes lindudele päikesel töötavad GPS-seadmed. Need seadmed salvestavad lindude koordinaadid ja saadavad andmed teadlastele tagasi tavalise tekstsõnumina.

See süsteem võimaldab saada värskeid andmeid lindude rände kohta. RRRCN kasutab seda teavet ka elektriliinide paigutamise ja muu kohta, et vähendada inimeste mõju kotkastele.

Stepikotkas. Pilt on illustreeriv

FOTO: Asher Svidensky / Caters News/Caters News Agency/Scanpix

Tavaliselt maksab SMS-koordinaatsõnumi saatmine 3 kuni 23 USA senti, igal jälgimispäeval saadetakse linnu kohta neli teadet. Kuid ühe kotka suvine retk tõi kaasa märkimisväärselt kõrgemad kulud, mis peaaegu viisid uuringu eelarve pankrotti.

Venemaal Krasnojarski krais Minusinskis sündinud ja selle järgi nime saanud stepikotkas Min veetis suurema osa aastast Kasahstani lääneosas väljaspool jälgimisala. See kotkas lendas siis Iraani, kuid ta jälgimisseade ei saatnud uut infot ta asukoha kohta.  

Kui Min oli Iraanis mõnda aega olnud, hakkas ta seade meeletu kiirusega GPS-andmeid edastama, tekitades teadlastele suure mobiiliarve.

Vene teadlastele tekitasid probleeme veel kolm stepikotkast, kes lendasid Iraani ja Pakistani. Nende andmete saamine võttis uurijatelt viimase uuringuraha ja nad pidid mobiiliarvete tasumiseks leidma lisaraha.

Uurimisrühm tegi sotsiaalmeedias pöördumise, milles selgitas oma uurimiseelarve puudujääki. 26. oktoobri seisuga olid nad sõnumite eest tasumiseks saanud 1500 dollarit.

Teadlaste teatel on Min lennanud Saudi Araabiasse, kus sõnumitasud on oluliselt madalamad kui Iraagis. Kui linnud jäävad teatud talvituspiirkonda, saavad teadlased sotsiaalmeedias kogutava raha abil neid jälgida kuni aasta lõpuni.

Stepikotkas on kantud Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu punasesse nimekirja, kuna see liik on ohustatud.

Stepikotkaste leviala on Vene steppidest Mongooliani. Need kotkad talvituvad Aafrikas ja Indias. 

Stepikotkas on nii Egiptuse kui Kasahstani lipul.

Stepikotkas (Aquila nipalensis) on haugaslaste sugukonda kuuluv linnuliik, olles Euroopas, välja arvatud Venemaal, väga haruldane. Ta on steppides ja poolkõrbetes elav rändlind.

Stepikotkas pesal. Pilt on illustreeriv

FOTO: Wild Wonders of Europe / Shpilenok/1/Scanpix

Tagasi üles