Inglismaa surmaveoki ohvrite arvatavad lähedased: veoauto asemel lubati neile mugavat taksosõitu (5)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Inglismaa surmaveoki ohvrite arvatavad pered on šokis valedest, mis inimkaubitsejad kokku luuletasid. Euroopasse õnne otsima läinutele oli lubatud turvalist teekonda ja mugavat taksosõitu veoauto asemel. 

Nädalavahetusel peeti Vietnami põhjaosas Yen Thanhi külas mälestustalitus. Arvatakse, et surmaveokis hukkunud 30 inimesest 24 olid pärit samast Yen Thanhi külast, vahendas The Sun

Nguyen Van Hungi isa Than Le
Nguyen Van Hungi isa Than Le Foto: AP/Scanpix

«Viimati rääkisime me temaga esmaspäeval ja siis ta ütles, et sõidab Suurbritanniasse taksoga. Ta tahtis saada meie pere peamiseks leivateenijaks,» rääkis muusikat õppinud 30-aastase Nguyen Van Hungi 57-aastane isa Thanh Le. 

«Tema ema on kohutavas seisus. Kuriteo sooritajad peavad selle eest karistuse saama,» lisas Thanh Le

18-aastase Hoang Van Tiepi isa näitamas pilti pojast.
18-aastase Hoang Van Tiepi isa näitamas pilti pojast. Foto: Reuters / Scanpix

18-aastane Hoang Van Tiep pidi samuti väidetavalt taksoga edasi liikuma. Noormees oli kaks aastat tagasi laenu võtnud, et ta ebaseaduslikult Venemaale ja sealt edasi Prantsusmaale pääseks. Noormehe pere maksab siiani laenu tagasi. 

Hoangi 45-aastane isa Lanh ütles, et poja kanaliületus Mandri-Euroopast Suurbritanniasse maksis kuni 13 000 eurot. Viimati oli pere pojaga ühenduses eelmise nädala teisipäeval. 

Le Van Ha mälestuspaik.
Le Van Ha mälestuspaik. Foto: AFP/SCANPIX

30-aastase Le Van Ha, keda arvatakse samuti olevat hukkunute seas, suri sugulaste sõnul enne, kui jõudis kohtuda oma vastsündinud pojaga. Le lahkus Nguyen Vani külast vaid kuu enne lapse sündi. 

Palvetavad, et sünniks ime

«Mu lapselapsed peavad üles kasvama ilma, et saaks kunagi oma isa tundma. Mu tütre süda on täiesti kildudeks,» rääkis Le 45-aastane äi Tran Due Thang.

Anna Bui Thi Nhungi lähedased vaatamas tüdruku pilti.
Anna Bui Thi Nhungi lähedased vaatamas tüdruku pilti. Foto: Reuters / Scanpix

19-aastase Anna Bui Thi Nhungi pere loodab, et noore naise surnukeha saadetakse koju. «Me palvetame, et sünniks ime, kuid meil ei ole enam palju usku sellesse. Me tahame, et meil oleks vähemalt võimalus ta maha matta ja leinata,» sõnas Anna 26-aastane õde Loan. 

Suurbritannia ja Vietnam teevad koostööd

Arvatavate hukkunute pered on võimudele saatnud pilte lähedaste tätoveeringutest ja sõrmejälgedest.

Suurbritannia politsei uurib kahtlust, et 39 surnuga leitud treiler oli vaid üks kolmest, mille abil pidi riiki jõudma kokku üle saja migrandi.

Surmaveok jõudis Essexisse eelmise nädala kolmapäeva esimestel tundidel. Veok tuli riiki Belgiast Zeebrugge’ist.

Suurbritannia saatis Vietnamisse dokumendid, mis võiksid aidata tuvastada osa eelmisel nädalal Londoni lähistel veoautost leitud 39 surnust.

Vietnami võimud asusid koguma võimalike ohvrite peredelt DNA-proove. Vietnami asevälisministri Bui Thanh Soni sõnul on Suurbritannia neile saatnud tuvastamiseks neli Essexi veokisurmadega seotud toimikut.

Vietnami välisministeerium on hakanud koostama võimalike ohvrite toimikuid. Vietnami saatkond Londonis on kaasanud ühe diplomaadi Briti viimase kümnendi suurimasse mõrvauurimisse. 

Veok ja selle kohutav koorem

* 23. oktoobril kell 01.40 kutsus veokijuht Mo Robinson politsei Essexis asuvasse Wateglade'i tööstusparki.

* Sündmuskohale saabunud Essexi politsei leidis veoautost 39 surnuks külmunud inimest.

* Hukkunutest 31 olid mehed ja kaheksa naised. Hukkunute seas oli üks teismeline. 

* Algselt arvati, et kõik 39 ohvrit on Hiina kodanikud.

* Suurbritannias baseeruv kogukonnaühendus VietHome teatas aga, et on saanud fotosid umbes kahekümnest kadunuks jäänud Vietnamist pärit isikust vanuses 15-45.

* 25-aastasele Põhja-Iirimaalt pärit veokijuhile Mo Robinsonile esitati süüdistus 39 inimese tapmises. Lisaks esitati veokijuhile inimkaubanduse, ebaseaduslikule immigratsioonile kaasaaitamise ja rahapesu süüdistused. Mo Robinson peab kohtusse ilmuma esmaspäeval.

* Surmaveoki looga seoses vahistati veel kolm inimest. Inimkaubanduses ja 39 isiku mõrvas kahtlustatavatena vahistas politsei veel Thomas Maheri (38) ja tema abikaasa Joanna (38), kes olid teadaolevalt veoki viimased omanikud.

* Mahler, tema abikaasa ja kolmas kahtlustatav lasti hiljem kautsjoni vastu vabaks. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles