«Suunamudijate meistriklassis» osalejad räägivad ausalt muditavast suunast, paljast kehast ja vastutusest

Kristina Madisson-Laht
, Elu 24 reporter
Copy
Saates "Suunamudijate meistriklass" osalejad.
Saates "Suunamudijate meistriklass" osalejad. Foto: Erakogu/Aleksandria Mironjuk/Maris Raud.

Kui arvamusliider töötab sõnaga, siis suunamudija arsenali kuuluvad suures osas fotod, millel on kohustus olla sõnadest kõnekamad. Elu24 uuris Kanal 2 uues saates «Suunamudijate meistriklass» osalejatelt, kas nad tajuvad vastutust teemade osas, mida kajastavad ja mis on see suund, mida muditakse? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Staarinfluencerid" - võttetiim

A post shared by VICTORIA VILLIG ?? (@vvillig) on «Suunamudijate meistriklassi» saatejuhid, paremal Viktoria Villig.

«Suunamudijate meistriklassi» saatejuhid: Juhani Särglep, Hanna Martinson ja Victoria Villig.

Üks saatejuhtidest, Victoria Villig, kellel on Instagramis ligi viiskümmend tuhat jälgijat, rääkis Elu24-le, et tunneb paljudele noortele eeskujuks olles vastutust, seepärast on ta loobunud nii mõnestki postitusest, mida oleks soovinud teha.

Mida aga arvavad sisuloomega kaasnevast vastutusest saates osalevad suunamudijad?

Martin Kivi: «See sõltub väga palju sisuloojast endast kui tõsiselt ta kajastatava teemaga end seob. Isiklikult toodan postitusi, kas huumori või muusika valdkonnas. Millised vastutused sellele järgnevad, kes seda teab. Kui nali peale ei lähe või mõni noot on veerand tooni langenud, ju on see elu, mille vigadest õpime.»

Aleksandria Mironjuk: «Loomulikult mõtlen ma kaalutletult kõik oma postitused läbi, ka selle, mis emotsioone see inimestes tekitab. Minu jälgijaskond vōiks lõpuks kujuneda selliseks, kus annan neile inspiratsiooni, motivatsiooni jne.»

Stebastian Freiberg: «Ma arvan et igaühel on mingil määral vastutus selle üle, mida nad sotsiaalmeedias kajastavad. Samas ei usu ma ka seda, et kui midagi postitan, võtab keegi sellest kohe eeskuju ja tormab sama tegema. Pildid ja videod võivad inimesele ideid anda, aga otsused langetab iga inimene ise.» 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

What’s up? ?⠀ ? @kristalj

A post shared by ARABELLA VESKIS ? (@arabellaveskis) on

Arabella Veskis: «Usun, et kõik saates olijad mõtlevad sellele, et mitte nö petta oma jälgijat. Konkreetse saate formaat ja tavaelus teemade kajastamine on siiski erinevad. Saates antakse osalejatele teemad ette ja tuleb tabada kliendi soov, jäädes seejuures omanäoliseks.»

Kristjan Heinmets: «Olgu see mistahes suuruses vaatajaskonnale, mistahes platvormil, igalühel lasub vastutus olla teistele eeskujuks ning seista väärtuste eest, mis suunavad meie elu positiivses suunas.»

Mis on see suund, mida saates olijad mudivad?

Victoria Villig: «Võistlejad mudivad tuleviku suunda. Kogudes endale suure jälgijaskonna ning võites nende usalduse on võimalik mõjutada teiste arvamust ja tarbimisharjumusi, mis mõjutab kõigi tulevikku.»

Martin Kivi: «Meil kõigil on väljakujunenud oma stiil. Postitame üldjuhul pilte või videomaterjali elust enesest ja endi tegemistest. Võibolla sõna «suunamudija» pole just kõige õnnestunum selle iseloomustamiseks. Inimesed hindavad meie tegemisi, jälgivad postitusi ja elavad kaasa nii rõõmus kui kurbuses. See on seltskond, kelle nimel seda kõike teeme. Isikliku konto puhul ei ole konkreetseid reegleid, mida jälgima peab ja tõenäoliselt on jälgijad sisu pärast seal. Seega ma ütleks kokkuvõtvalt, puudub otsene muditav suund.»

Kristjan Heinmets: «Suunda muditakse igasugustel teemadel, aga selle kõige aluseks on elustiil ja väärtushinnangud.»

Arabella Veskis: «Sisuloojatel ei ole mingit ühtset suunda, kõigil on asjadest oma nägemus ja selle väljendamiseks enamjaolt ka juba väljakujunenud käekiri.»

Kas olete mõelnud ka sellele, et kui postitused ei oleks suures osas kantud palju ilusa keha kultusest, siis kas nad jõuaksid nii suure publikuni? 

Victoria Villig: «Kindlasti ei ole kõigi suurte sisuloojate edu võti oma keha paljastamises. Ütleks isegi, et nägusatel sotsiaalmeedia staaridel on tihtipeale vähem mõju oma jälgijaskonnale, sest neilt ei oodata põhjendatud arutelu mõnel sügaval teemal ning nende sisu jääb pigem pealiskaudseks.»

Martin Kivi: «Trimmis keha, lopsakad huuled, perfektne välimus muudavad postitused vaatajatele (tõenäoliselt) atraktiivsemaks. Ma ei välista, et mingisugused peidetud plusspunktid käivad sellega kaasas. Inimestele meeldib eelkõige sisu, mis inspireerib või pakub võimalust samastuda.»

Arabella Veskis: «Eks selle kohta on kindlasti palju erinevaid uuringuid tehtud, kui palju rohkem köidab tähelepanu postitus, mis on tehtud nappides riietes ja kuidas see lõppkokkuvõttes mõjutab tarbija ostukäitumist. Isiklikult ei ole selle vastu huvi tundnud ning seetõttu ei saa ka kommenteerida. Küll aga ei näe ma midagi halba selles, kui inimene hoolitseb enda ja oma tervise eest ning tunneb ennast oma kehas hästi. Siinkohal on aga ka väga oluline õige tunnetus, et mitte odavalt mõjuda. Ja peab tunnistama, et seda kunsti ei valda just igaüks.»

Kristjan Heinmets: «Ilusa keha kultus on minu arvates mööduv nähtus ning pigem näen, et sisu tähtsus üha rohkem kasvab.»

"Suunamudijate meistriklass" teine episood
"Suunamudijate meistriklass" teine episood Foto: Kanal 2

Kas tajute ohtu, mida võib selline keha eksponeerimine kujutada noortele, kellel on toitumishäire?

Victoria Villig: «Ma arvan, et toitumishäiretega inimeste jaoks on oht igal pool, mitte ainult sotsiaalmeedias. Neis võivad tekkida alaväärsuskompleksid ka koolis, linna peal või rannas ideaalsete kehadega inimesi nähes.»

Martin Kivi: «Kindlasti on inimesi, kes võtavad asja liiga tõsiselt, treenivad üle, näljutavad end jne. Väga lihtne on ära unustada eesmärk, mille nimel seda kõike tehakse. Kõige mõistlikum on jääda iseendaks, mitte liialt üle pingutada, sest kaalul on enda tervis ja tulevik. Ükski postitus pole seda väärt.»

Arabella Veskis: «Toitumishäired, vaimsed probleemid on tõsine teema ja sellega peab mõistagi tegelema. Küll aga ei näe ma, et sotsiaalmeedia või ümbritseva maailma süüdistamine sellise probleemiga võitlevaid noori kuidagi aitaks. Asi algab väärtushinnangutest. Kodus, lasteaias, koolis võiks tunduvalt enam märgata igaühe personaalseid andeid ja suunata neid arendama. Tuleks tunnustada mitte ainult tugevust, vaid samaväärselt ka hoolivust. Noored ja üldse kõik inimesed peavad mõistma, et nad on erakordsed ja ilusad täpselt sellisena, nagu nad on ja kellegi teise elu elamine pole pooltki nii põnev kui enda oma.»

Sebastian Freiberg: «Arvan, et mida ilusam inimene on ja mida omapärasem, seda suurem on võimalus teiste tähelepanu püüda, aga ilu nimel peab palju ka vaeva nägema. Kui mõni inimene on saavutanud iluideaali, mis on teiste jaoks ihaldusväärne, siis usun, et see aitab kindlasti jõuda suurema publikuni.»

Kristjan Heinmets: «Arvan, et mingi kindla kehatüübi ühiskondlikult normiks kujundamine on suur oht avalikule heaolule, sest inimestel ei ole alati kontrolli oma kehatüübi üle. Seda silmas pidades ei näe ma ohtu, kui keegi tervislikke eluviise propageerides oma raskesti välja töötatud keha sotsiaalmeedias eksponeerib.»

«Suunamudijate meistriklass» on Kanal 2 eetris reedeti kell 20:00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles