Saage tuttavaks: tema on moemaailma esimene Downi sündroomiga supermodell

Elu24
Copy
Modell Madeline Stuart New Yorki moenädalal.
Modell Madeline Stuart New Yorki moenädalal. Foto: AFP/SCANPIX

Austraallanna Madeline Stuart (22) on maailmas esimene edukas Downi sündroomiga moelava modell, kes on kõndinud enam kui 100 moešõul üle maailma, vahendab Daily Mail. 

Madeline kõndis sel hooajal Londoni ja New Yorgi moenädalatel kokku 18 disaineri moešõul, nende seas ka Tommy Hilfigeri moešõul, kus tüdruku kelmikas kõnd pani moegurmaanidest publiku kaasa elama.

Madeline'il on Downi sündroom. «Kui Madeline sündis ei kajastatud meedias Downi sündroomiga naisi positiivselt,»  ütleb ema Rosanne väljaandele. «Ainsad fotod, mida meedias kajastati olid ülekaalulistest inimestest, kellel oli keel pluusil rippumas. Sellepärast tegin alati kindlaks, et Madeline näeks alati väga hea välja. Tahtsin näidata, et Downi sündroomiga inimesed võivad olla ilusad ja edukad.»

Austraalia modell Madeline Stuart.
Austraalia modell Madeline Stuart. Foto: Scanpix

Sündroom pole Madeline'i peatanud saavutamast erakordseid asju. Temast on saanud esimene Downi sündroomiga modell, kes on neli aastat järjest vallutanud ülemaailmseid moelavalaudu kõndides üle 100 erineva moedisaineri šõudel. 

Tema piltidega moeseeriad on ilmunud ajakirjas Vogue ja Forbes ajakiri nimetas Mdeline'i «Moetööstuse nr 1 mängu muutjaks.» Noor tüdruk saab kiidelda ka üle 307 000 Instagram'i jälgijaga. 

Modell Madeline Stuart esitleb enda seljas maailma kõrgmoodi.
Modell Madeline Stuart esitleb enda seljas maailma kõrgmoodi. Foto: Scanpix

Madeline'i mänedžer on tema ema Rosanne, kes oli 25 aastane, kui Madeline ilmavalgust nägi. Naisel ei olnud õrna aimugi, et laps sünnib Downi sündroomiga ja sai sellest teada alles kui siis, kui tüdruk oli sündinud. Madeline isa, kellaga Rosanne oli kihlatud, otsustas kihlusele punkti panna olles teada saanud Madeline'i haruldasest sündroomist ja ei ole kordagi tütre kasvatamises osalenud. 

Arst hoiatas Rosanne'i, et tema laps ei saa kunagi vaimselt küpseks ja jääb vaimselt alatiseks seitsme aastase lapse tasemele ega saavuta elus kunagi midagi.

Arstid soovitasid Rosanne'il lapsest loobuda ja ta lastekodusse anda, kuid naise sõnul ei tulnud tal selline asi kordagi mõttesse. 

Kui tüdruk sai 18 viis Rosanne tütre Brisbane'is moeetendusele. Madeline heitis ühe pilgu moelavale ja ütles: «Ema, ma olen modell».

See oli hea ajastus, sest moemaailmas oli just kasvamas nõudlus mitmekesisuse vastu ja mitmed disainerid ja moebrändid olid hakanud katsetama mitte traditsiooniliste modellide kasutamisega enda moelavadel ja reklaamides.

Modell Madeline Stuart näitab enda seljas maailma kõrgmoodi.
Modell Madeline Stuart näitab enda seljas maailma kõrgmoodi. Foto: Scanpix

Rosanne leidis spetsialiseeritud agentuuri, mis esindab puuetega modelle ja Madeline'i on päevast mil ta agentuuriga liitus saatnud edu. Rosanne sõnul makstakse tüdrukule disainerite poolt ka täies ulatuses palka nagu teistele tavamodellidele. 

Madeline'il ei ole plaaniski pidurit vajutada ega oma modellikarjäärist loobuda. «ta küsib minult iga päev, millal me tagasi New Yorki sõidame ja millal tema järgmine modelli tööots aset võtab. Ta armastab oma tööd, » ütleb Rosanne väljaandele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles