Keenia maratoonar ületas «inimvõimete piirid»: ta justkui ei hingakski... lihtsalt libiseb üle tee

Copy
Võidukas Eliud Kipchoge pärast finišijoone ületamist.
Võidukas Eliud Kipchoge pärast finišijoone ületamist. Foto: Reuters/ScanPix

Keenia maratoonar Eliud Kipchoge läbis Austrias Viinis vahemaa 42,195 kilomeetrit vähem kui kahe tunniga, purustades seega senise maailmarekordi ja paljude arvates ka «inimvõimete piirid».

Maratonijooksu spetsialistid olid aastakümneid veendunud, et inimvõimetel on piirid ja maratoni ei suudeta läbida vähem kui kahe tunniga, teatab bbc.co.uk.

Suhtumine muutus 2017. aasta kevadel, kui Keenia maratoonar Eliud Kipchoge jooksis Itaalias Monzas maratonidistantsi mitteametliku ajaga 2:00.25.

Täna Viinis õnnestus maailma parimaks maratonijooksjaks peetaval 34-aastasel Kipchogel aga oma rekordaeg purustada ning ta läbis maratoni ühe tunni, 59 minuti ja 40 sekundiga, olles seega esimene inimene, kes on läbinud maratoni vähem kui kahe tunniga.

Kipchoge tegi oma etteaste Viinis keemiafirma Ineos sponsoreeritud jooksul.

Eliud Kipchoge alistas Viinis maagilise kahe tunni piiri.
Eliud Kipchoge alistas Viinis maagilise kahe tunni piiri. Foto: Reuters/Scanpix

Neljakordne Tour de France'i tšempion Chris Froome, kes on samuti Keenias sündinud, ütles Kipchoge jooksu ajal, et see on fenomenaalne ja fantastiline, vahendab The Guardian. «Teda on imeline vaadata – tundub, nagu ta ei hingakski. Ta lihtsalt libiseb üle tee. On fantastiline siin olla ja sellest osa saada,» rääkis Froome.

Kahe tunni alistamisest ei saa siiski ametlikku maailmarekordit, sest Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) reeglite kohaselt peab maratonidistantsil olema veel jooksjaid. Seekordsel jooksusündmusel läbis Kipchoge 42 kilomeetrit ja 195 meetrit põhimõtteliselt üksinda.

Maratoni eelmine ametlik maailmarekord oli samuti Kipchoge nimel: ta läbis 2018 Berliini maratoni ajaga 2:01.39.

Eliud Kipchoge pärast 2018. aasta Berliini maratoni, mille ta läbis rekordilise ajaga 2:01.39.
Eliud Kipchoge pärast 2018. aasta Berliini maratoni, mille ta läbis rekordilise ajaga 2:01.39. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Scanpix

Mitmed maratonispetsialistid kommenteerisid, et maratoni läbimine vähem kui kahe tunniga nõuab Kipchogelt ultrakiiret jooksu.

Arvutused näitasid, et Kipchoge peab iga 100 meetrit läbima ajaga 17,08 sekundit, kuid parem kui ta läbiks selle kiiremini.

Viinis aitasid Kipchogel distantsi läbida vahetuvad «jänesed», kes pakkusid jooksjale tuulekaitset.

Jooksjate ees sõitis auto, mille katuselt lasti teele laserkiir. Sihtaja saavutamiseks pidid jooksjad jõudma laserkiirega sammu pidada.

Viini jooksu lehekülge vaata siit. 

Eliud Kipchoge aprillis 2019 Oxfordis näitamas maratoniaega, mis on alla kahe tunni
Eliud Kipchoge aprillis 2019 Oxfordis näitamas maratoniaega, mis on alla kahe tunni Foto: Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles