Kui kiiresti peab maratoonar Eliud Kipchoge jooksma, et läbida maraton vähem kui 2 tunniga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Keenia Maratoonar Eliud Kipchoge võitmas 16. septembril 2018 Berliini maratoni rekordilise ajaga  2:01.39
Keenia Maratoonar Eliud Kipchoge võitmas 16. septembril 2018 Berliini maratoni rekordilise ajaga 2:01.39 Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP/Scanpix

Keenia maratoonar Eliud Kipchoge üritab laupäeval, 12. oktoobril  Austrias Viinis läbida 42,195 kilomeetrit vähem kui kahe tunniga.

Maratonijooksu spetsialistid olid aastakümneid veendunud, et inimvõimetel on piirid ja maratoni ei suudeta läbida vähem kui kahe tunniga, teatab bbc.co.uk

Suhtumine muutus 2017. aasta kevadel, kui Keenia maratoonar Eliud Kipchoge jooksis Itaalias Monzas maratonidistantsi mitteametliku ajaga 2:00.25.

Maailma parimaks maratonijooksjaks peetav 34-aastane Kipchoge üritab 12. oktoobril oma rekordajast 26 sekundit kiiremini joosta, et ta aeg oleks alla kahe tunni.

Kipchoge teeb oma etteaste Viinis keemiafirma Ineos sponsoreeritud jooksul.

Keenia maratoonar Eliud Kipchoge 10. oktobril Austrias Viinis pressikonverentsil
Keenia maratoonar Eliud Kipchoge 10. oktobril Austrias Viinis pressikonverentsil Foto: ALEX HALADA / AFP/Scanpix

Võimalikust kahe tunni alistamisest ei saa siiski ametlikku maailmarekordit, sest Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) reeglite kohaselt peab maratonidistantsil olema veel jooksjaid. Nüüdsel jooksusündmusel läbib Kipchoge 42 kilomeetrit ja 195 meetrit põhimõtteliselt üksinda. 

Maratoni ametlik maailmarekord on Kipchoge nimel, ta läbis 2018 Berliini maratoni ajaga 2:01.39.

Eliud Kipchoge pärast 2018. aasta Berliini maratoni, mille ta läbis rekordilise ajaga 2:01.39.
Eliud Kipchoge pärast 2018. aasta Berliini maratoni, mille ta läbis rekordilise ajaga 2:01.39. Foto: © Fabrizio Bensch / Reuters/Scanpix

Mitmed maratonispetsialistid kommenteerisid, et maratoni läbimine vähem kui kahe tunniga nõuab Kipchogelt ultrakiiret jooksu.

Arvutused näitasid, et Kipchoge peab iga 100 meetrit läbima ajaga 17,08 sekundit, kuid parem kui ta läbiks selle kiiremini.

Kipchoge jooksu korraldajate sõnul peaks ilmaolud olema Viinis üsna head. Temperatuur on 7 – 14 kraadini ja õhuniiskus alla 80 protsendi.

Viinis aitavad Kipchogel distantsi läbida vahetuvad «jänesed», kes pakuvad jooksjale tuulekaitset.

Jooksjate ees sõidab auto, mille katuselt lastakse laserkiir teele.

Jooksjad peavad sihtaja saavutamiseks jõudma laserkiirega sammu pidada.

Viini jooksu lehekülge vaata siit. 

Eliud Kipchoge aprillis 2019 Oxfordis näitamas maratoniaega, mis on alla kahe tunni
Eliud Kipchoge aprillis 2019 Oxfordis näitamas maratoniaega, mis on alla kahe tunni Foto: ANDREW BOYERS / REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles