Ära pilka Putinit: Roman nimetas presidenti vargaks, kohus määras talle trahvi ja öise liikumiskeelu

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa president Vladimir Putin oktoobris 2019 Siberis puhkusel
Venemaa president Vladimir Putin oktoobris 2019 Siberis puhkusel Foto: SPUTNIK / REUTERS/Scanpix

Venemaal on viimase poole aastaga menetletud vähemalt 26 kohtuasja, mis puudutavad president Vladimir Putini kohta solvavate väljendite kasutamist.

Is.fi andmetel määras kohus 18 juhtumi puhul suure trahvi ja teisi karistusi, mille seas oli ka näiteks öise liikumise keeld.

Venemaal hakkas pool aastat tagasi kehtima uus seadus, mis puudutab võimulolijate solvamist ja selle solvamise eest karistamist. Selle toel on prokurörid käivitanud vähemalt 45 uurimist.

Kritiseerijate sõnul ei suuda seadus hoida ära presidendi ja teiste võimukandjate üle nalja viskamist.

Vene meedia teatel andis Putin prokuratuurile käsu koostada üksikasjalik juhend, kuidas saab nimetatud seadusele toetudes kodanikke trahvida.

Venemaa president Vladimir Putin 9. oktoobril Kremlis kohtumisel valitsusliikmetega
Venemaa president Vladimir Putin 9. oktoobril Kremlis kohtumisel valitsusliikmetega Foto: Sergey Guneev / Sputnik/Scanpix

Putin sõnas selle aasta juunis saates «Otseliin», et rahvalt ei saa võtta õigust võimulolijaid kritiseerida.

Solvamisseaduse järgi võib vene võimukandjate ja riigisümbolite esmakordselt solvajale määrata 30 000 – 100 000 rubla (425 – 1420 eurot) suuruse trahvi. Kui võimukandjate solvamine jätkub, siis võib trahvisumma kasvada 300 000 rublani (4255 eurot).

Mõned Vladimir Putini solvamise näited:

Vene kohus määras Venemaa Karjalas Kalevala külas elavale Roman Vatanenile 30 000 rubla (425 eurot) trahvi pärast seda, kui ta oli levitanud sotsiaalmeedias Putinist iroonilisi meemipilte.  

Mees pääses üsna kergelt, sest trahvisumma oli väike. Sellist raha teenivad ühes kuus näiteks medõed.

Vatanen kirjutas Putini ja ta lähikondlaste piltide juurde, et nad on vargad, saatanad ja parasiidid.

Vatanen sai veel teisegi trahvi, sest võrdles Venemaa valitsust Saksamaa kunagise natsivalitsusega. Selle trahvi suurus oli 1000 rubla (14 eurot).

Vatanen on Vene politseile ja prokuratuurile tuntud nägu, kuna ta on varem kehaliste vigastuste tekitamise eest saanud vanglakaristuse, ta vabanes vanglast 2014.

Kohus määras Karjalas elavale mehele ka öise liikumiskeelu kella 22 kuni 6-ni hommikul. Lisaks ei saa Vatanen minna kodukohast kaugemale ja järgneva kolme aasta jooksul peab ta kaks korda kuus andma endast politseijaoskonnas märku.

Veliki Novgorodis elav Juri Kartõšev sai 30 000 rubla suuruse trahvi selle eest, et levitas vene sotsiaalmeedia leheküljel VKontakte Putinit kritiseerivat materjali.

Mees ütles Putini kohta, et see on «fantastiline ajukääbik». Esimene sõna «fantastline» on põhimõtteliselt positiivne, kuid kuna teine sõna on brutaalne, siis muutub sõnapaar kohtu hinnangul negatiivseks. Vene meedia teatel ei öeldud seda sõnapaari isegi kohtus välja, kuna seda peeti liiga alandavaks ja solvavaks.

Novokuznetskis elav Igor Gorlanov sai samuti 30 000 rubla trahvi, sest tema kritiseeris omakorda Kartõševile «fantastilise ajukääbiku» eest antud karistust. 

Gorlanov pani sotsiaalmeediasse video, millel on näha Putinit ütlemas, et enam ei ole stalinismiaeg ning et venelastel on õigus võimulolijaid kritiseerida.

Handi-Mansimaal elav Aleksandr Durasov sai samuti 30 000 rubla trahvi, kuna ta pani leheküljele Odnoklassniki video, milles pilgatakse lauluga Putinit ja ta kaaskonda. Videos on Putinile joonistatud pikk nina nagu Pinocchiol ning teda võrreldakse kääbuse ja Adolf Hitleriga.

Selle pilkelauluga video on seni mitmel vene sotsiaalmeedialeheküljel, kuid millegipärast mõistis Vene kohus selle levitamises süüdi just Durasovi. Kohtu sõnul nägid seda videot Durasovi 78 internetisõpra ja 18 tema postituste jälgijat.

Orjoli kohus määras Andrei Bõtškovile 40 000 rubla (560 eurot) suuruse trahvi sotsiaalmeedias avaldatud kirjutise eest, milles ta kasutas Putini kohta sõna «kondoom».

«Nõukogude Liidus ei teatud, et parasiite on olemas. Kuid nüüd on ja nende ajudeta ametnike tõttu oleme langenud mülkasse. Kõige selle eest tuleb tänada Putinit. Meie president on paras kondoom, nagu kogu ta gäng,» kirjutas venelane.

Bõtškov ei võtnud kohtus presidendi solvamist omaks.

«Mida ma pean üles tunnistama? Meie riik on kaoses. Näiteks Orjolis on sild eluohtlik, teed on täis auke ja inimestel ei ole tööd. Kui võimulolijad hoolitseksid rahva eest, siis võib olla neid ei kirutaks?» sõnas mees kohtus.

Tšitaa blogija Leha Kotshegar, kodanikunimega Aleksei Zakružnõi, sai üle 30 000 rubla suuruse trahvi video eest, milles kasutas Putini kohta sõna «lita», mida tavaliselt kasutatakse emaste koerte kohta.

See mees kurdab videos, kuidas inimesed peavad oma elamuid kütma söega, samas kui Venemaal leidub väga palju maagaasi.

Ta tutvustab videos ka oma külmiku sisu, seal on vaid võid, majoneesi ja sibulaid. «Sa kuradima lita, kui sai ei lõpeta venelaste hävitamist, tulen Kremlisse, et sinuga asjad selgeks teha,» kuulutas Zakružnõi videol.

Kohus määras Stavropoli lähedal elavale Ivan Pahnole 30 000 rubla trahvi selle eest, et ta kritiseeris sotsiaalmeedia leheküljel VKontakte Putinit.

Pahno kirjutas, et Putin on kahepalgeline, ei oska midagi teha ja ta toitumisharjumused jätavad soovida.

Pahno avaldas kirjutise sotsiaalmeedias 21. mail, 3. juunil ta arreteeriti ja politsei kuulas ta üle. Mehele öeldi, et teda kahtlustatakse Venemaa presidendi räiges solvamises. Ta anti kohtu alla ja sai karistada. 

Tjumenis elav Olesja Fadejeva sai 30 000 rubla trahvi video eest, mida ta jagas leheküljel Odnoklassniki.

Naise postitatud videol on näha, kuidas teismeline poiss teatab kaaslastele irooniliselt, et ta on Nõukogude Liidu kodanik ja ta räägib ka Putinist.

Kohtu teatel kasutati selles videos Venemaa presidendi kohta solvavaid väljendeid.

Videos kaasa teinud poissi kohus ei karistanud, küll aga sai karistada video teinud ja selle netti pannud Fadejeva.

Kemerovo piirkonnas elav Ilja Putjovski sai 30 000 rubla trahvi video eest, millel on näha opositsiooni protesti laialiajamist.

Selle juures oli lause: «Putin on argpüks.»

Kurgani linnakohus määras Jevgeni Žukovile 40 000 rubla trahvi seepärast, et ta levitas VKontakte leheküljel Putini kohta käivat pilkelaulu.

Laulus kasutatakse Venemaa presidendi kohta meeste suguelunditele viitavat sõna.

Orenburgi elanik Vladimir Satških sai 30 000 rubla trahvi selle eest, et kritiseeris sotsiaalmeedias Putinit, kasutades roppusi.

Satškihi tegevust uuris ka Venemaa julgeolekuteenistus, sest teda kahtlustati ka paremäärmuslikus tegevuses. Kuna äärmustegevuse kohta tõendusmaterjali nappis, siis langetas kohus otsuse piirduda rahatrahviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles