Rootsis tõmbasid õpilased seksuaalahistajast õpetaja lõksu

Inna-Katrin Hein
Copy
Kehalise kasvatuse tund. Pilt on illustreeriv
Kehalise kasvatuse tund. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Rootsis Norrköpingis seadsid õpilased lõksu meessoost kehalise kasvatuse õpetajale, kes saatis sotsiaalmeedias seksuaalse ja ahistava sisuga sõnumeid.

Õpilased pöördusid esmalt ahistamise asjus kooli juhtkonna poole, kuid juhid ei uskunud ahistamist ja nii mõtlesid teismelised välja viisi, kuidas õpetaja teod avalikuks teha, teatavad expressen.se ja mtv.fi.

Kolm selle õpetaja nüüdseks endist õpilast, kes olid tüdrukud, seadsid õpetajale lõksu, tehes seda kolme poisi abil, kes tegid Instagrami võltsprofiili, milles nad esinesid tüdrukutena.

Pettuses osalenud 17-aastase poisi sõnul oli õpetajaga suhtlemine alguses tavaline viisakuste vahetamine, kuid üsna pea muutusid sõnumid seksuaalseks ja üha räigemaks. Kahe nädalaga olid teismelised poisid saanud mehelt 60 alastifotot ja kaks seksuaalse sisuga häälsõnumit.

Kehalise kasvatuse õpetajad. Pilt on illustreeriv
Kehalise kasvatuse õpetajad. Pilt on illustreeriv Foto: Graham Oliver / PantherMedia /Scanpix

Mees kirjeldab neis sõnumites räigete sõnade ja roppustega, mida ta teeks tüdrukuga, kes ta kätte satub.

17-aastane poiss ja ta kaaslased viisid tõendusmaterjali politseisse, kuid politsei ei tahtnud nendega tegemist teha. «Näitasime fotosid ja andsime kuulata häälsõnumeid, kuid meile öeldi, et kooli direktor peaks selle õpetaja kohta politseisse avalduse tegema. Lisaks oli vaja õpetaja töö kohta lisainfot, mida meil ei olnud. Minu arvates oli see ülekohus, kuna materjal õpetaja ahistava käitumise kohta oli olemas,» nentis poiss.

Poisid otsustasid politseisse helistada ning siis võeti nende teade selle õpetaja kohta vastu ja alustati uurimist.

Möödunud nädala esmaspäeval, 30. septembril said kooli õpilaste vanemad teate, et kooli juhtkond uurib kehalise kasvatuse õpetaja käitumist ja tegevust, olles saanud materjali, mis näitab teda väga halvas valguses.

Sõnumis rõhutati, et õpetaja saatis tüdrukutele seksuaalse sisuga sõnumeid.

Kooli juht tegi õpetaja kohta avalduse politseile. Kooli teatel saadeti kehalise kasvatuse õpetaja uurimise ajaks sundpuhkusele ning lisaks politseiuurimisele uurib ka kool õpetaja käitumist.

«Nägime, mida õpetaja saatis õpilastele sotsiaalmeedias ja selline inimene ei saa enam meie koolis töötada. Teda ei tohi lubada lapsi õpetama,» teatas kooli pressijuht.

Kool on saanud pärast asja avalikustamist õpetaja ahistava käitumise kohta veelgi lisamaterjali nii teistelt õpilastelt kui ka lapsevanematelt.

Norrköpingi politsei kinnitas, et kehalise kasvatuse õpetaja juhtum on neil uurimise all.

Rootsi politsei. Pilt on illustreeriv
Rootsi politsei. Pilt on illustreeriv Foto: EPA/Scanpix

Nimetatud kehalise kasvatuse õpetaja töötas Norrköpingi koolis 10 aastat, andes tunde eelkõige põhikooli õpilastele. Ta on tuntud kui spordientusiast, kes kuulub mitmesse mainekasse spordiklubisse.

Esialgne uurimine kinnitab, et mehe ahistava käitumise pärast on ka varem politsei poole pöördutud, kuid alati on kool tema kaitseks välja astunud ja kinnitanud, et tegemist on valeinformatsiooniga.

Kooli juhtkonna teatel ei olnud neil varem piisavalt materjali, et õpetaja kohta politseisse avaldus teha. «Loomulikult oleksime pidanud varem reageerima, kuid seda ei tehtud. Võimalik, et lasime asjal enda teadmata liiga kaugele minna. Võib olla oleksime saanud midagi teisiti teha? See küsimus jääb alati,» sõnas kooli pressijuht.

Ta lisas, et kuulujuttude põhjal ei saa kedagi süüdi mõista, vaid peavad olema konkreetsed tõendid, et kahtlusaluse vastu samme astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles