KUHU TA KADUS? Vaatame, mis on saanud Hollywoodis tõelise tähelennu teinud Eesti päritolu näitlejannast Mena Suvarist

AMERICAN BEAUTY MENA SUVARI Date: 1999 Foto: Rights Managed / Ronald Grant Archive / Mary Evan
Elu24
Copy

Paljudele eestlastele tuttav Mena Suvari (40) oli 90ndate lõpus tõusev täht Hollywoodi filmimaailmas. Rollid filmides «Tabamata ilu» ning «Kuum pirukas» jätsid mulje, et Suvarit ootab ees suurejooneline karjäär. Kas nüüd on eesti juurtega näitlejanna aga rambivalguse alt lõplikult lahkunud?

Suvari sündis 1979. aastal Rhode Islandi osariigis Ameerikas. Tema Pärnust pärit isa Ando oli psühhiaater, kelle perekonnanimi Süvari mugandati Suvariks. Näitlejanna ema, kes oli  Andost 24 aastat noorem, töötas medõena ning on Kreeka, Norra ja Saksamaa juurtega. 

Suvaril on kolm vanemat venda, kellest üks töötas Ameerika Ühendriikide armees luureanalüütikuna. 2008. aastal tunnistas Suvari Reporterile, et üks tema vendadest on ka Eestis käinud. Kuigi näitlejanna ise ei olnud tolleks hetkeks oma isa kodumaale jõudnud, tunneb ta uhkust selle üle, et on eestlane.

Näitlejanna isa Ando oli tema sündides juba pensionil. «Ma olin pesamuna ja ainus tüdruk. Mu isa kutsus mind tema silmateraks,» on Suvari oma isa kohta öelnud.  

Väiksena tahtis Suvari saada arheoloogiks, kuid pärast rahvusliku modellikonkursi võitmist sai temast lapsmodell. Ta võttis 13-aastaselt osa telereklaamist ja ta mängis 90ndate alguses ka väiksemates telerollides. 

«Mu vanemad on mulle eeskujuks ja nende tööeetika kandus üle ka minu ellu,» meenutas Suvari oma lapsepõlve 2012. aasta intervjuus. «Ma olin 12, kui alustasin oma modellikarjääri ning nad julgustasid mind nii palju, et kolisid minuga isegi Los Angelesse,» tunnistas näitlejanna, 

Kuigi Suvari kolis koos perega Los Angelesse modellikarjääri raames, alustas ta seal peagi oma näitlejakarjääri.

Kaader 1999. aasta filmist «Tabamata ilu», mida võib pidada Mena Suvari kõige tuntuimaks rolliks oli ühtlasi ka tema üks esimesi.
Kaader 1999. aasta filmist «Tabamata ilu», mida võib pidada Mena Suvari kõige tuntuimaks rolliks oli ühtlasi ka tema üks esimesi. Foto: Ronald Grant Archive / Mary Evan / Scanpix

Suvari esimene filmiroll oli 1997. aasta draamafilmis «Nowhere», kus mängisid ka James Duval, Heather Graham ja Ryan Phillippe. Samal aastal oli tal ka väike roll thrilleris «Suudle tüdrkuid», mille peaosas oli Morgan Freeman.

Järgnesid väiksemad rollid teleseriaalides, kuni 1999. aastani, mil Suvari filmikarjäär justkui plahvatas. Samal aastal tulid välja kaks suurt ja siiani tuntud kassahitti: «Kuum pirukas» ning «Tabamata ilu».

Viimase eesti teenis Suvari ka BAFTA auhinna nominatsiooni parima kõrvalosatäitja rolli eest. Samas kategoorias said nominatsiooni ka Cate Blanchett ning Cameron Diaz, kuid võidu haaras endale Maggie Smith. 

Edukate rollide najal järgnesid filmid «Luuser» (2000), «Kuum pirukas 2» (2001) ja «Magus ja mõru» (2001). Kuigi esimest kahte saatis kassamenu, siis «Magus ja mõru» ei meeldinud ei kriitikutele ega publikule. Samas on sellest seni kujunenud populaarne kultusfilm. 

Aastatel 2002 kuni 2008 võis Suvarit näha suuresti sõltumatute filmide eesotsas. Ta jagas ekraani selliste filmistaaridega nagu Brittany Muprhy, James Franco ja Colin Firth. Suvari mängis ka «Mulla all» teleseriaali neljandas hooajas, kuid kokku kõigest seitsmes osas. 

Suvari jätkas näitlemist väiksemates rollides ning vähem tuntud filmides kuni 2008. aastani. Ligi kümme aastat pärast edukaid kassahitte, mille najal Suvari tuntuks sai, tegi näitlejanna kahe aastase pausi.

Mena Suvari koos oma teise abikaasa Simone Sestitoga 2008. aastal.
Mena Suvari koos oma teise abikaasa Simone Sestitoga 2008. aastal. Foto: MAVRIXONLINE.COM/Scanpix

Samal ajal, kui tema filmikarjäär oli alles algamas, abiellus Suvari endast 17 aastat vanema Robert Brinkmanniga. Paar kohtus «Magus ja mõru» filmivõtetel ning abiellusid salaja vahetult pärast näitlejanna 21. sünnipäeva.

Nende abielu lõppes 2005. aastal. Suvari on öelnud, et Brinkmann pakkus stabiilsust filmimaailma hulluse keskel. «Ta oli suurepärane mees. Kahjuks ei ole me enam sõbrad, aga mul vedas, et sain temaga suhtes olla,» meenutas Suvari oma esimest abielu 2012. aasta intervjuus

2007. aastal kohtas Suvari Simone Sestitot, kes töötas kontsertide korraldajana. Paar abiellus 2010. aastal, kuid kaks aastat hiljem lõppes ka tollal 33-aastase Suvari teine abielu. 

«Aasta varem mõtlesin inimeste peale oma elus ning küsisin endalt, kas see inimene inspireerib mind, siiralt armastab ja toetab mind mistahes mööndusteta. Tahtsin, et inimestel minu elus oleks positiivne mõju,» põhjendas Suvari 2012. aastal oma lahutust Sestitost. 

Hiljuti, kaheksa aastat pärast oma teist abielu, läks Suvari taas mehele. Tema kolmandaks abikaasaks on kanadalane Michael Hope, kes näitlejanna sõnul «päästis tema elu». Paar kohtus Hallmark kanali originaalfilmi «I'll be home for Christmas» filmivõtetel 2015. aastal. Hope töötas filmi kunstiosakonnas. 

Mena Suvari «See: teine peatükk» esilinastusel Los Angeleses selle aasta septembris.
Mena Suvari «See: teine peatükk» esilinastusel Los Angeleses selle aasta septembris. Foto: ROT/Capital Pictures/Scanpix

Kuigi Suvari naases 2010. aastal taas näitlemise juurde on tema rollid jäänud tagashoidlikuks. Jättes kõrvale 2012. aasta filmi «Kuum pirukas: klassikokkutulek» pole Suvari suurel ekraanil näha olnud. 

Tema rollid on piirdunud telefilmide ning -sarjadega. 2011. ja 2018. aastal mängis ta kokku kolmes «Ameerika õudukas» teleseriaali osas ning aasta tagasi võis teda näha ühe hooaja kestnud seriaalis «American woman». 

Filmid, milles Suvari on viimastel aastatel mänginud, pole saavutanud suurt edu ning paljud pole neist kuulnudki. Sellegi poolest jätkab Suvari näitlemist indie-filmides ning tal on hetkel käsil koguni viis projekti.

Ühes neist astub Suvari üles koos Jack Dylan Grazeriga, kes on mänginud sellistes filmides nagu «See» (2017), «See: teine peatükk» (2019) ja «Shazam!» (2019). 

Mena Suvari 3. oktoobril 2019. 
Mena Suvari 3. oktoobril 2019. Foto: F Sadou/AdMedia/SIPA/Scanpix

Tundub, et praeguseks 23 aastat näitlejana töötanud Suvari ei ole küll enam nii väga rambivalguses, kuid siiski töökas. Lisaks näitlemisele on Suvari viimased kaks aastat tegelenud jõudsalt ka loomade õiguste eest võitlejana.

Pärast seda, kui Suvari hakkas 2017. aastal veganiks ja kasutab nüüdseks ainult julmusevabu tooteid, on naine ka häälekalt loomade õiguste eest seisnud. Ta liitus ka PETA'ga, et peatada karusnahaloomade kasvandused Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles