Banksy teos, millel on parlamendisaadikuid kujutatud ahvidena, müüdi ligi 9,9 miljoni naela eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Banksy teos  «Devolved Parliament»
Banksy teos «Devolved Parliament» Foto: Jonathan Brady / PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti anonüümse kunstniku Banksy vastuoluline teos, millel ta kujutab Briti parlamendi alamkoja saadikuid šimpansidena, müüdi Londonis Sotheby’se oksjonimaja oksjonil ligi 9,9 miljoni naela eest (11 miljonit eurot).

Neli meetrit lai teos «Devolved Parliament» pandi 2009 Bristoli muuseumisse näitusele «Banksy vs Bristol», teatab telegraph.co.uk. 

Nüüdsel oksjonil sai maalile teha pakkumisi vaid 13 minutit ja siis müüdi see anonüümseks jääda soovinud kunstikollektsionäärile, kes maksis teose eest 9 879 500 naela (11 065 040 eurot).

Oksjonimaja arvas enne oksjonit, et Banksy «ahviteose» hinnaks kujuneb 1,5 – 2 miljonit naela.

Banksy teos «Devolved Parliament»
Banksy teos «Devolved Parliament» Foto: SIMON DAWSON / REUTERS/Scanpix

Kunstniku eelmine oksjonirekord oli 1,9 miljonit naela (2,1 miljonit eurot). Selline summa maksti mõni aasta tagasi New Yorgis toimunud oksjonil, kus osteti Banksy teos «Keep It Spotless».

Oksjonimaja esindaja sõnul oli «Devolved Parliament'ist» huvitatud üle 10 kunstikollektsionääri. Banksy tegi pärast oma teose müümist sotsiaalmeedias postituse: «Banksy maal müüdi oksjonil rekordhinnaga. Kahju, et see enam minu oma ei olnud.»

Banksy kirjutas selle teose kohta sotsiaalmeedias ka tänavu märtsis. «Tegin teose «Devolved Parliament» 10 aastat tagasi. Bristoli muuseum pani selle taas näitusele, et tähistada Brexiti päeva,» teatas kunstnik siis.

Ta postitus lõppes sõnadega: «Naerge, kuid ühel päeval ei olegi enam parlamenti.»

Asjatundjate sõnul on see nüüd teoks saanud, sest seoses Brexitiga on Briti parlamendil suuri probleeme. Brexit on brittide kannatuse proovile pannud, kuna Ühendkuningriigi lahkumisprotsess Euroopa Liidust on veninud väga pikaks. 

Banksy hakkas tegema šimpansidega teoseid 2002, esimene selline kannab pealkirja «Laugh Now». Maalil on kujutatud rida põlledega ahve, kelle juures on lause «Võite nüüd naerda, kuid ühel päeval on võim meie käes».

Banksy, kelle kodanikunimi ei ole teada, sattus möödunud aastal skandaali, kui lõikus katki maali, mis oli mõni hetk varem müüdud oksjonil miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles