Elmari muusikauudised

Liana Zeigo
, Raadio Elmar muusikatoimetaja
Copy
Foto: Raul Mee / Scanpix

Toome teieni raadio Elmar 39. nädala muusikauudised. Vesikas & Fofkin avaldasid laulu madala mäluvõimega inimesest, Laura esitleb peagi väljaspool Eestit produtseeritud materjali, Maria Faust pälvis maineka auhinna, August Urr avaldas esimese singli «Mina tulen».

Maria Faust pälvis maineka auhinna

Eesti saksofonist, helilooja, arranžeerija ja improvisaator Maria Faust pälvis Taani heliloojate ja laulukirjutajate ühingult (Komponister og Sangskrivere, DJBFA) maineka auhinna nimega Hæderspris, mis anti üle väljamüüdud galakontserdil 18. septembril Kopenhaagenis. Auhind antakse igal aastal ühele väljapaistvale ja Taani muusika skeenet muutnud heliloojale tema loomingu eest.

Heliloojana on Maria Faust žanrite nihutaja, ta on tuntud oma eksperimentaalse helikeele ja jõuliste ideede poolest. Tema tuntumad ja auhinnatud koosseisud on teiste hulgas Maria Faust Sacrum Facere, In the Beginning, Maria Faust Machina, Shitney ja värskeim trio koos New Yorgi muusikutega Tim Dahl (bass) ja Weasel Walter (trummid). Maria Fausti on auhinnatud mitmeid kordi, tema auhindade hulgas on neli Taani Muusikaauhinda, Eesti Aasta Jazzmuusik 2016, Eesti Aasta Jazzhelilooja 2019, BMW Jazz Welt 2019 nominatsioon jne.

Anna Lidell, DJBFA esinaine, kirjeldab Fausti järgmiselt: «Maria Faust on muusik-mustkunstnik. Tema väljenduslaad emotsioonide ja lugude sõnatuks edastamiseks on silmapaistev ja eriline. Ta januneb uute žanriliste piiride kompamise järele ning kasutab erinevatest stiilidest pärit elemente originaalset ja temale ainuomast käekirja kaotamata.»

Eestis saab kuulata Maria Faust Machinat Jõulujazzi raames 6. detsembril Kumus toimuval kontserdil.


Vesikas & Fofkin avaldasid laulu madala mäluvõimega inimesest

Vesikas & Fofkin avaldasid uue loo pealkirjaga «Kanapea». Laul räägib madala mäluvõimega mees- või naissoost inimolendist, kelle ajukurdude vahel ei püsi infokillud üldjuhul kauem kui 4,5201 sekundit. Kanapea pea väline sarnasus kana peaga ei ole sealjuures oluline, aga ei ole ka välistatud.

Niimoodi määratlevad Vesika ja Fofkini sõnul kanapead targad raamatud. Aga seda, kuidas määratlevad kanapead Vesikas & Fofkin, saab kuulda nende uuest loost.

Fofkin ise kommenteerib: «Nii mõnigi seik sellest loost on seotud me endiga, eeskätt muidugi minuga - kipun sageli olulisi asju ära unustama, näiteks Tõrvas esinemise järgselt jõudsin ööbimiskohta ilma talvesaabasteta - täielik müstika!». 


August Urr avaldas esimese singli «Mina tulen»

Uus ansambel August Urr on valmis saanud oma esimese singli «Mina tulen». Ansambli tuumiku moodustavad mõned aastad tagasi ansamblis Legshaker tegutsenud muusikud.

Bändi moodustavad Meelis Juss, Siim Meibaum, Liina Teras, Argo Mägi, Heini Soobik, Karl-Heinrich Roots ja Ivo Orav. Ivo Orav on varasemast ajast tuntud Belkana.

Elmari muusikauudistele antud intervjuus rääkis ansabli trummar Meelis Juss, et nimi August Urr on mitmetähenduslik ning ansamblile pandud naljaga pooleks.

Muusik lisas, et laul «Mina tulen» räägib sellest, kuidas mehed vabandavad oma naiste ees ning tunnevad piinlikust nädalavahetuse õhtul hilise peolt kojujõudmise pärast. 

5. oktoobril astub ansambel üles Pärnus Kultuuriklubis Tempel.


Topeltmäng jagab fännidega omaloomingulist tantsulugu

Ansambel Topeltmäng on valmis saanud uue loo, millel pealkirjaks «Põgenen». Seekord on tegemist ansambli omaloominguga. Hoogne tantsulugu räägib tunnete konfliktist (tahan, aga ei julge). Uue loo viisi autoriteks on Edvin Petrov ja Rita Liiver, sõnad on teinud Edvin Petrov, Mailika Kangur ja Rita Liiver.

Ansambli Topeltmäng lõi Edvin Petrov pärast Patuse Poole laialiminekut. Lisaks talle kuulub koosseisu Regina Sundejeva.


Riffarrica uue loo peategelaseks on inimene, kes leiab igas olukorras lahenduse

Riffarrica andis välja laulu «Kirbuga kiriku», mis räägib arhailisel muhedal moel inimesest, kes leiab igas olukorras lahenduse - kui oled rikas, võid kirikusse sõites musta täku tõlla ette rakendada, aga kui vaene, siis ajavad ka kirbud kresla (lihtne saanike) ees asja ära.

Riffarrica tegutseb aastast 2016 ja nimetab oma stiili rififolgiks. Ansambli ridadesse kuuluvad Kulno Malva – akordion, torupill, laul ja Kristjan Priks – trummid, laul.


Laura esitleb väljaspool Eestit produtseeritud materjali

Laura on alustanud koostööd välismaise muusika-agentuuriga Sugar House Production. Nende eestvedamisel tuleb novembris välja ka tuliuue materjaliga Laura album, mis on peaaegu täies mahus salvestatud ja produtseeritud väljaspool Eestit. 

Sugar House Production'i laulukirjutajad ja produtsendid on seni keskendunud Aasia muusikaturule, neil on  viimasel neljal aastal Jaapani edetabelites olnud üle 50 esikoha, ka on müüdud miljoneid albumeid.


Põhja Konn avaldas esimese singli novembris ilmuvalt albumilt

Rokkbänd Põhja Konn avaldas singli «Üksi olemise hurmav õõv». Singel on esimene Põhja Konna novembris ilmuvalt kauamängivalt. 

Rokkbänd Põhja Konn annab koos Vox Clamantise ja Estonian Cello Ensemble’iga selle aasta novembris välja II kauamängiva. Lisaks Põhja Konnale, Vox Clamantisele ja Estonian Cello Ensemble’ile esitavad albumil muusikat laulja Mikk Dede, löökpillimängija Lauri Metsvahi ning Erkki-Sven Tüür. Sõnade autorina lööb kaasa Genka. Peale bändi omaloomingu jõuavad albumile bändiversioonid Erkki-Sven Tüüri koorilauludest «Taandujad» ja «Väike eestimaine laul» ning arranžeeringud bändi In Spe teostest «Päikesevene», «Uus ja vana», «Antidolorosum», «Igavik» ja «Isamaa». Erkki-Sven Tüüri lauludes on kasutatud Peep Ilmeti, Leelo Tungla, Juhan Liivi, Artur Alliksaare, Doris Kareva ja Hando Runneli luuletuste sõnu.

Singli «Üksi olemise hurmav õõv» sõnade autoriks on Genka. Värske laul kirjeldab üsna hästi kogu Põhja Konna praegust olemust nii sõnas kui muusikas.

«Oleme oma kuulajate jaoks tõenäoliselt äratuntavad, aga otsime tasapisi aina uusi väljendusvahendeid ja ideestikke. See, kui täpselt suutis Henry Kõrvits meie hetkemeeleolusid tekstis tabada, on kohati väga üllatav,» kommenteerib singlit Põhja Konna laulja, klahvpillimängija Valter Soosalu.


Ansambel Juhan avaldas loo «Ma lillesideme võtaks»

Ansambel Juhan avalikustas loo «Ma lillesideme võtaks» 14. oktoobril ilmuvalt samanimeliselt albumilt, millel Juhani Liivi luuletused on viisistanud Jaak Sooäär.

Juhani koosseisu kuuluvad:

  • Riho Sibul - laul, kitarr
  • Jaak Sooäär - kitarr
  • Henno Kelp - bass
  • Andrus Lillepea - trummid

Uue plaadi esitluskontserdid toimuvad 19. oktoobril Pärnus Kultuuriklubis Tempel, 20. oktoobril Tallinnas KUMUs (koostöös Jazzkaarega), 22. oktoobril Võrus Kandles, 23. oktoobril Tartus ERMis ja 20. novembril Viljandis Pärimusmuusika Aidas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles