Video: Atlandi ookeani selle orkaanihooaja tugevaim idaorkaan Lorenzo ohustab Assoore

Inna-Katrin Hein
Copy
Orkaan NASA satelliidipildil. Foto on illustreeriv
Orkaan NASA satelliidipildil. Foto on illustreeriv Foto: - / AFP/Scanpix

USA orkaanikeskuse teatel tekkis Atlandil uus orkaan, mis on selle orkaanihooaja senistest idapoolsetest orkaanidest kõige tugevam.

Lorenzo nimeks saanud orkaan tekkis 23. septembril Atlandi ookeani keskosas ja 28. septembriks oli temast saanud 5 kategooria orkaan, milles tuule kiirus ulatus 260 kilomeetrini tunnis, teatab livescience.com.

Alates 1920. aastatest on olnud Atlandil viienda kategooria orkaane 35 ja neis puhuvad tuuled kiirusega 252 kilomeetrit tunnis või rohkem.

USA meteoroloogide andmetel oli Lorenzo selle hooaja esimene viienda kategooria orkaan, mis on liikunud väga kaugele itta. Nüüdseks on Lorenzo rahunenud ja muutunud teise kategooria orkaaniks, milles tuule kiirus on 165 kilomeetrit tunnis, kuid sellest hoolimata on Portugali rannikust 1564 kilomeetri kaugusel asuvad Assoorid ohus. Orkaan peaks sinna jõudma 2. oktoobril.

USA orkaanikeskuse vanimad andmed orkaanide kohta on 1851. aastast ja varasemate aastakümnete orkaanidega võrdlus näitab, et Lorenzo on suur erand.

«Kui enamik Atlandi ookeani keskel tekkinud torme ja orkaane saavutavad oma haripunkti läänes, Kariibi Merel ja Mehhiko lahes, siis Lorenzo käitus vastupidi. Keset Atlandi tekkinud Lorenzo liikus itta ja muutus võimsaks seal,» selgitas kliimateadlane Michael Lowry.

Meteoroloog Eric Blake lisas, et Lorenzo kirdesse liikumist saadavad väga tugevad tuuled ning tekib lainetus, mis on ohuks nii laevadele kui inimestele.

Blake’i andmetel on Assooride ja Euroopa poole liikuvad lained tohutud, nende kõrgus võib olla 31 meetrit.

Orkaanikaartide andmetel peaks Lorenzo järgneva kahe ööpäeva jooksul nõrgenema, kuid tuul püsib ikka tugev.

Lorenzo mõjutab ilma ka Portugali ja Hispaania rannikualadel, Briti saartel ja Prantsusmaal.

Atlandi orkaanihooaeg lõppeb tavaliselt novembris, kõige võimsamad orkaanid tekivad augustist oktoobrini.

Assoorid (portugali Açores) on Portugali autonoomne piirkond ja saarestik Atlandi ookeani põhjaosas. Portugallased avastasid selle 1427. aastal.

Saared on vulkaanilised ja mägised, kõrgus kuni 2351 meetrit. Valitseb pehme kliima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles