Kes on luksusautodest ilma jäänud Ekvatoriaal-Guinea asepresident?

Inna-Katrin Hein
Copy
Ekvatoriaal-Guinea asepresident Teodoro Nguema Obiang Mangue
Ekvatoriaal-Guinea asepresident Teodoro Nguema Obiang Mangue Foto: ABDELHAK SENNA / AFP/Scanpix

Šveitsi võimud konfiskeerisid ja panid oksjonile Ekvatoriaal-Guinea asepresidendi Teodoro Nguema Obiang Mangue lukusautode kollektsiooni, mis müüdi 27 miljoni dollari (24,6 miljonit eurot) eest. See raha läheb Ekvatoriaal-Guinea heategevusprojektidele.

Šveitsi prokuratuur teatas selle aasta veebruaris, et valmis uuring, mis puudutab Obiang Mangue rahapesu ja varade väärkasutamist, kuid asepresidendile süüdistust ei esitatud, teatab reuters.com.

Selle asemel konfiskeeriti ta luksusautod, mis pandi Bonhams’i oksjonimaja 29. septembril toimunud oksjonil müüki.

Need autod olid Veneno Roadster, Koenigsegg One:1, Ferrari Enzo, LaFerrari, Reventon Roadster, Porsche 918 Spyder, Bugatti Veyron, McLaren P1 Coupe, Aston Martin One-77 Coupe ja Ferrari F12tdf.

Ekvatoriaal-Guinea asepresidendile Teodoro Nguema Obiang Manguele kuulunud Ferrari LaFerrari ja Bugatti Veyron EB 16.4 Coupe pandi oksjonile
Ekvatoriaal-Guinea asepresidendile Teodoro Nguema Obiang Manguele kuulunud Ferrari LaFerrari ja Bugatti Veyron EB 16.4 Coupe pandi oksjonile Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS/SCANPIX
Ekvatoriaal-Guinea asepersidendile Teodoro Nguema Obiang Manguele kuulunud Aston Martin One-77 Coupe (ees) ja Ferrari LaFerrari pandi oksjonile
Ekvatoriaal-Guinea asepersidendile Teodoro Nguema Obiang Manguele kuulunud Aston Martin One-77 Coupe (ees) ja Ferrari LaFerrari pandi oksjonile Foto: Laurent Gillieron / AP/Scanpix

Celebritynetworth.com andmetel on selle mehe varanduse suurus 200 – 300 miljonit dollarit (182 – 273 miljonit eurot), kuid see võib ka suurem olla, sest tal on varjatud vara. 

Arvatakse, et see mees on oma rikkus kokku ajanud saanud Ekvatoriaal-Guinea nafta- ja gaasitööstuses leviva korruptsiooni abil.

25. juunil 1968 sündinud Teodoro Nguema Obiang Mangue on Ekvatoriaal-Guinea presidendi Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ja ta naise Constancia Mangue Nsue Okomo poeg.

Obiang Mangue õppis Prantsusmaal Normandias asuvas l'Ecole des Roches erakoolis ja USAs Californias Pepperdine’i ülikoolis, mille ta edukalt lõpetas.

Ta poliitiline karjäär algas 1990. aastatel, olles oma isa nõunik. Umbes samal ajal määrati ta oma riigi põllumajandusministriks, teenides siis kuus umbes 3200 eurot, mis oli tema jaoks põhimõtteliselt taskuraha. Ta kulutas riigi raha luksusautodele, jahtidele, reisidele ja kinnisvarale nii kodu- kui välismaal.

Alates 2012. aasta maist oli ta teine asepresident, kes vastutas kaitse ja julgeoleku eest. 2016. aasta juunist sai temast esimene asepresident, see ametikoht võimaldab tal pärast isa surma või tagasiastumist presidendiks saada.

The New York Timesi teatel meeldib Ekvatoriaal-Guinea asepresidendile räppmuusika ja ta tegutseb ka sellise muusika produtsendina.

Talle meeldib käia pidutsemas USAs Los Angeleses ja Brasiilias Rio de Janeiros.

Näiteks möödunud aasta jõuludeks üüris ta superjahi Tattoosh, mille eest maksis 448 000 eurot. Ta külalistele esines seal räppar Eve.

Teada on, et mõned aastad tagasi kulutas see mees Lõuna-Aafrika vabariigis nädalalõpupeol sadu tuhandeid dollareid, sattudes selle tõttu nii oma kodumaal, Lõuna-Aafrikas kui läänes kriitika alla.

USA meedia andmetel kuuluvad Ekvatoriaal-Guinea asepresidendile kaks maja Lõuna-Aafrikas ning veel kinnisvara mitmes Aafrika, Euroopa, Lähis-Ida ja Lõuna-Ameerika riigis.

Talle kuulus ka luksusvilla Californias Malibus ja 500-ruutmeetrine korter Prantsusmaa Pariisi eksklusiivses 16. linnajaos, kuid need konfikeeriti seoses korruptsiooni ja rahapesu süüdistusega. Tal oli neis paikades mitu luksusautot.

USA võimud uurisid Teodoro Nguema Obiang Mangue tegevust ja leiti, et tegemist on korruptsiooniga. 2013. aasta juulis konfiskeeriti Californias ta mitu luksusautot ja pandi oksjonile.

19. jaanuaril 2013 lasi Obiang Mangue arreteerida itaallasest ehitusettevõtja Roberto Berardi, kes tegeles ehitamisega nii Kamerunis kui Ekvatoriaal-Guineas. Berardi avastas, et firmas, mille ta koos Ekvatoriaal-Guinea asepresidendiga asutas, toimub korruptsioon. Itaallasele määrati 1,2 miljoni euro suurune trahv ja ta vangistati ilma kohtu otsuseta.

Berardi oli Ekvatoriaal-Guinea vanglas üle kahe aasta, ta vabastati14. juulil 2015.

2014. aastal ostis Obiang Mangue lusksujahi EbonyShine, makstes selle eest 100 miljonit dollarit (91 miljonit eurot). Hollandi võimud konfiskeerisid selle 2016. aastal.

2015. aastal sai see ekvatoriaalguinealane oma kasutusse superjahi Ice, mis kuulub Venemaa naftaärimehele Suleiman Karimovile. See 90-meetrine jaht maksab 150 miljonit dollarit (136 miljonit eurot).

Selle kodusadam on Gribraltar, kuid alates 2016. aasta novembrist on see jaht Marokos Tangieris, kus seda kasutab Obiang Mangue. 

Oktoobris 2016 alustasid Šveitsi prokurörid Teodoro Nguema Obiang Mangue äritegevuse uurimist ja leiti, et see riigijuht on korrumpeerunud. Mangue jõudis siis Šveitsi võimudega kokkuleppele ja osa ta luksusautosid konfiskeeriti. 29. septembril 2019 pandi need masinad oksjonile.

14. septembril 2018 lendas Obiang Mangue Brasiiliasse tšarterlennukiga, mille pardal oli lisaks temale veel 9 reisijat. Brasiilia Viracopos-Campinase lennujaama toll avastas Mangue pagasist 1,4 miljonit dollarit (1,2 miljonit eurot) sularaha ja 20 luksuskella, mille hind oli kokku 15 miljonit dollarit (13,6 miljonit eurot). Ta peeti kinni ja leitud vara konfiskeeriti.

USA sisejulgeolekuamet uuris 2011 Ekvatoriaal-Guinea presidendi ja ta pereliikmete salaarveid Washingtoni Riggsi pangas, lisaks neile kuuluvat kinnisvara, jahte, autosid ja Michael Jacksoni esemeid, mis nad ostsid oksjonilt.

2012. aastal esitas USA justiitsministeerium Ekvatoriaal-Guinea presidendi pojale, kes siis oli põllumajandusminister, korruptsioonisüüdistuse. Nende andmetel ostis see mees USAs nii kinnisvara kui autosid oma riigi raha eest.

2012. aastal otsis  Prantsuse politsei läbi Obiang Mangue Pariisi luksuskorteri, leides sealt miljonite dollarite väärtuses luksuskaupa.

2012. aasta juulis anti Obiang Mangue kohta välja vahistamiskäsk, kuid ta põgenes kodumaale.

Prantsusmaa kriminaalkohus andis 2016 läbi Interpoli välja Obiang Mangue arreteerimiskäsu.

2017 mõistis Prantsuse kohus Obiang Mangue korruptsioonis süüdi, kuid teda kohtus kohal ei olnud. Kohtu otsuse kohaselt sai ta kolme aasta pikkuse tingimis karistuse ja 30 miljonit eurot trahvi. Tal Pariisi korter ja luksusautod konfiskeeriti, kuid tal on selles riigis veel kinnisvara. 

Ekvatoriaal-Guinea andis siis Prantsusmaa Haagis asuvasse Rahvusvahelisse kohtusse, et Prantsusmaa rikub diplomaatilise puutumatuse reegelid ja võtab loata oma valdusse Ekvatoriaal-Guinea kodanike vara.

Kohus leidis, et Pratsusmaa peab tagama Ekvatoriaal-Guinea esinduste, diplomaatide ja seda riiki külastavate Evatoriaal-Guinea juhtide ja nende vara puutumatuse.

Hoolimata mitmetest konfiskeerimistest, on Ekvatoriaal-Guinea asepresidendil veel küllalt vara nii kodu- kui välismaal.

Asepresidendi Teodoro Nguema Obiang Mangue isa Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (sündinud 5. juuni 1942) on Ekvatoriaal-Guinea president alates 1979. aastast, mil ta kukutas võimult oma onu Francisco Macias Nguema.

Ekvatoriaal-Guinea president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo 2018
Ekvatoriaal-Guinea president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo 2018 Foto: Ju Peng / imago/Xinhua/Scanpix

Tema valitsusajal on riigis valitsenud korruptsioon, tsensuur ning opositsioonipoliitikute tagakiusamine, piinamine ja tapmine.

Ekvatoriaal-Guinead tuntakse maailmas kui ühe julmema diktatuuriga riiki. Seda riiki on võrreldud nii Põhja-Korea kui Türkmenistaniga, kus on samuti diktatuurid.

Ekvatoriaal-Guinea on Sahara alustest riikidest üks suuremaid naftatootjaid, kuid selle 1,2 miljonist elanikust enamik elab vaesuses.

Teodoro Nguema Obiang Mangue Instagrami vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles